Bucureşti şi bucureşteni

Săptămâna aceasta vă recomand cartea domnului Victor Bilciurescu, reeditare a originalei descrieri a Bucureştiului, cu titlul bine ales Bucureşti şi bucureşteni de ieri şi de azi. Lucrarea a apărut iniţial în anul 1945 descriind nu doar un oraş şi locuitorii săi, ci mai degrabă o lume care îşi aştepta condamnarea (imaginea de mai jos este realizată de Radu).

Cartea domnului Bilciurescu este o descriere personală a oraşului, personalităţilor marcante alături de care a trăit şi a unor evenimente istorice în care a fost direct implicat. Este o descriere interesantă a unei societăţi în continuă modernizare, a unui oraş ce se schimbă complet într-o perioadă extrem de scurtă.

Domnul Bilciurescu îşi începe descrierea cu oraşul, cu modificările sale radicale şi poate prea brutale. Viaţa patriarhală care dispare treptat este regretul gazetarului, dar în acelaşi timp modernitatea este privită cu aprobare. Suntem conduşi prin Bucureştiul antebelic şi interbelic, printre edificiile noi şi impunătoare, prin viaţa politică şi artistică, dar şi prin neajunsurile vieţii în acest oraş. Poate cele mai interesante descrieri sunt cele ale tipurilor de bucureşteni, cu exemple reale, în general din elita frecventată de autor, şi cea a societăţii şi a transformărilor sale, pornind de la oamenii politici şi până la cel mai simplu bucureştean. Bucureştiul pare că nu s-a schimbat, dar diferenţele sunt de substanţă.

Bucureşti şi bucureşteni de ieri şi de azi merită citită pentru sinceritatea domnului Bilciurescu, pentru imaginea generală precis conturată şi pentru povestirile inedite pe care domnia sa le-a trăit. Este o descriere a unei societăţi normale, cu elemente pozitive şi negative, o societate în care, poate surpinzător, era prezentă nostalgia trecutului.

Bucureşti şi bucureşteni de ieri şi de azi, autor Victor Bilciurescu, postfaţă Dan C. Mihăilescu, editată de Paideia, Bucureşti, 2003, ISBN  973-596-144-x

Lasă un comentariu