Între Viilor și Pieptănari

Mă întorc cu o mică propunere virtuală, o transformare a unei străzi din zona Viilor – Pieptănari. Ceva simplu și la obiect, propunerea mea este de a remodela strada Dumitru P. Botez într-un spațiu predominant pietonal. Dar, mai întâi, să  vedem unde l-au pus pe domnul Botez prin București.

Pe imaginea aeriană a zonei (sursa imagine fundal Google Maps) am marcat pozitionarea în cadrul orașului. Suntem aproape de interesecția de la Eroii Revoluției, cu șoseaua Viilor în partea stângă (nord-vest) și bulevardul Pieptănari jos (sud), iar în partea de vest avem o parcelare interbelică. Strada noastră face legătura între șoseaua Viilor și Constantin Mănescu, fiind parte din proiectul de lungă durată al parcelării din zonă.

Trecem pe repede înainte prin istoria zonei și vă dau doar câteva idei și indicii despre ce s-a întâmplat pe aici de-a lungul timpului. Cei interesați de detalii o să găsească destul de multe elemente și în realitate, pe stradă, așa că vă recomand o plimbare în zonă.

Pe repede înainte, zona noastră a fost destul de mult timp chiar la marginea Bucureștiului, un timp făcând parte din comunele alăturate. În 1871 (planul Pappasoglu) zona avea ca repere cimitirele Bellu și Izraelit (sefard) și un fel de urbanitate dată de șoseaua Viilor și Calea Șerban Vodă. Nici în 1895-1899 lucrurile nu stau minunat: tot în rural suntem, tot la bariera orașului. 1911 ne aduce un nou punct de interes, dacă îi putem spune așa: apare Sanatoriul de tuberculoși (dezvoltat ulterior în actualul Institut de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”). Pe același plan mai apar în partea de nord (spre Calea Șerban Vodă) și alte construcții, semn că ceva ceva mai creștea prin zonă.

Deja în 1927 suntem cumva oraș. Parțial zona intră în administrația Bucureștiului. Apăruse deja parte din importanta Parcelare CFR Viilor. Pentru cei interesați de detalii, găsiți la Studio Zona, dar și tot de la ei alte documentări (aici, aici un plan). Și pe planul din 1934 vedem o dezvoltare crescută a zonei. Parcelarea e bine mersi, mai crește ulterior chiar cu locuințe colective, școală. Tot de la Studio Zona, dar pe facebook, avem o fațadă a unuia dintre tronsoanele de locuințe colective, clădirile care deja formau (parțial) fronturile de pe strada noastră, actuala Dumitru P. Botez. Se mai adaugă și alteleimediat după război, dar pe unele le vedem abia mai târziu. După un salt mai mare, ajungem în 1976 (imaginea de fundal de pe Fostul București) unde ne-am cam umplut de blocuri, locuințe colective de anii 60. S-a închis șoseaua Viilor cu unele ceva mai înalte, au apărut blocuri păstrând o simetrie și în interiorul parcelării vechi, preluând cumva din ideile inițiale (vedeți în finalul  articolului de aici mai multe imagini cu blocurile).

Situația actuală nu este foarte diferită de anii 70. Sigur, a mai apărut metroul în subteran, s-au mai schimbat amenajările spațiului public, dar strada noastră este cam neschimbată. Pe scurt, avem o zonă care mi se pare destul de interesantă în ce privește urbanul bucureștean: o idee de dezvoltare care se păstrează în toate perioadele (lucru rar pe la noi), elemente păstrate din diferite perioade, locuințe colective (mari, medii), locuințe individuale, o moschee, un spațiu comercial tipic de anii 60 (o imagine aici), instituții și spații verzi și repere urbane de nivel municipal (cimitirele sau spitalul) și o intersecție la Eroii Revoluției istoric maltratată de fiecare primar din partea aia de oraș.

Plecând de la situația actuală, am ales să vin cu o propunere virtuală care să schimbe un pic spațiul, o simplă transformare a străzii Dumitru P. Botez într-un spațiu aproape exclusiv pietonal (o bandă pentru circulația bicicletelor este adăugată).

Propunerea mea virtuală este la nivel de machetă, fără a intra în detalii de amenajare și are ca scop principal să vă arăt că s-ar putea face și altceva, o transformare care să pună accent pe utilizarea spațiului de către pieton. Strada Dumitru P. Botez este închisă traficului auto și, cu o strategie simplă, se pot utiliza avantajos și spațiile comerciale de la parterul blocurilor dinspre Viilor sau plantația de aliniament.

Câteva imagini aeriene cu noua propunere din strada Dumitru P. Botez. Avem o amenajare simplă care să conecteze șoseaua Viilor cu zona parcului din fosta parcelare, totul gândit pentru pietoni. Pe propunere nu prea se văd (și nici nu e important acum) cele câteva amenajări ale spațiului public adiacent: redimensionarea străzilor, noi alei sau spații verzi, reconfigurarea locurilor de parcare la nivelul străzilor. Pe unele dintre ele le-am gândit ca elemente pregătitoare pentru o extindere viitoare a zonei pietonale.

Câteva imagini cu propunerea virtuală de la nivelul solului. Totul este la nivel de machetă, dar cred că destul de explicit pentru ce am dorit pentru strada Dumitru P. Botez. Un pietonal, o pistă pentru bicicliști, câteva bănci, câtiva copaci. Nimic complicat, aerisit, fără a încărca inutil spațiul.

Prin acestă nouă idee de amenajare a spațiului public bucureștean am vrut să vă fac să vă gândiți la câte zone din cartiere pot fi amenjate decent, simplu și fără isterie kitsch. Nu e nevoie de ceva extraordinar pentru a avea un spațiu public de calitate, aproape de casă, școală etc. Și nici nu e nevoie să mergi în centru pentru a avea o zonă pietonală.

2 comentarii la „Între Viilor și Pieptănari”

Lasă un comentariu