Oameni și locuri din vechiul București

Seria prezentărilor de cărți cu subiectul București continuă cu Oameni și locuri din vechiul București a Leliei Zamani. Aflăm de la început că articolele care formează această carte au apărut prima dată în revista Insight, iar altele în Magazin Istoric. Citind toate capitolele pot spune că nu mi-am dat seama unde a apărut mai întâi fiecare articol, iar asta nu cred că este o lipsă a mea (imaginea de mai jos este realizată de Radu).

Doamna Zamani a adunat articole în carte, acestea având ca temă subiectele des amintite în momentul în care povestim despre Bucureștii vechi: Târgul Moșilor, Dâmbovița, Șoseaua Kiseleff, Crucea de Piatră sau Arcul de Triumf. Există și capitole cu informații mai interesante, cel puțin din punct de vedere al informațiilor nou prezentate. Aici mă refer la cele despre Muzeul memorial „C.I. și C.C. Nottara” sau despre colecția de artă Luigia și Pompiliu Macovei.

Din păcate imaginile care ar trebui să ajute textul nu sunt publicate la o calitate deosebită. Stilul doamnei Zamani este un pic „prăfuit”. Am observat ca există deja o anumită „limbă de lemn” a unor autori care vorbesc despre istoria Bucureștiului. Observ folosirea unor expresii sau cuvinte care nu se mai utilizează astăzi, iar aceasta nu trezește cititorului nici un sentiment plăcut. Unele dintre concluziile de la finalul fiecărui capitol sunt cel puțin haioase, dacă nu stupide, deformând realitatea actuală. Probabil acele articole au fost scrise pentru revista Tarom-ului.

Oameni și locuri din vechiul București, autor Lelia Zamani, editată de Vremea, Bucureşti, 2008, cuvânt înainte de Silvia ColfescuISBN  978-973-645-283-3

Lasă un comentariu