Despre certificatul de urbanism

Primul pas pentru inceperea oricarui proiect pentru o constructie este obtinerea unui certificat de urbanism. Ce este insa acest certificat de urbanism? Astazi vom descrie un astfel de certificat, plecand de la un exemplu concret. Vom afla cum il obtinem, care este scopul lui, ce contine si in ce cazuri avem nevoie de certificat.

Certificatul de urbanism este un act oficial prin care oricine este informat despre regimul juridic, tehnic si economic al unor imobile, parcele etc si conditiile necesare in vederea realizarii unor investitii. Cu alte cuvinte certificatul de urbanism ne spune ce, cum si in ce conditii putem face o investitie (construire cladire, amplasare reclama, vanzare-cumparare etc).

Certificatul de urbanism este eliberat de catre autoritatile locale sau judetene, care au in perimetrul administrativ obiectivul de interes. Pentru a obtine un certificat de urbanism este necesar, in majoritatea cazurilor, o cerere tip, acte de proprietate, planuri cadastrale de incadrare ( scara 1:500 si 1:200) si dovada platii taxei de emitere. In general sunt aceleasi conditii de obtinere a unui certificat in cazul tuturor administratiilor.
Pentru ce este nevoie de un certificat de urbanism? Acesta este obligatoriu in cazul oricarei investitii ( construire, demolare, amplasare in spatiul public, licitatii etc). Pentru ca certificatul  ne informeaza ce putem construi, care sunt restrictiile si care conditiile, acesta este necesar pentru a cunoaste de la inceput toate servitutile unei constructii, parcele sau alt obiectiv. Sa vedem insa practic cum arata un certificat de urbanism.

Am ales un certificat de urbanism real pentru a arata toate datele furnizate prin acest act informal. Prima pagina a certificatului contine in primul rand informatii privitoare la scopul pentru care este eliberat certificatul. In acest caz este vorba de construirea unei locuinte individuale. Am marcat cu galben sectiunea privitoare la cel care solicita certificatul de urbanism. acesta poate fi proprietarul parcelei sau orice alta persoana fizica/juridica care are interes.

Cu albastru este marcata sectiunea ce contine informatii privind amplasamentul parcelei: adresa si planuri cadastrale (scara 1:500 si 1:2000) parte din anexele certificatului de urbanism. Cu verde este marcata sectiunea informatiilor privind regimul juridic: intravilan/extravilan, suprafete ale parcelei, date privind actele de proprietate si tipul de proprietate, extras de carte funciara si existenta unor constructii pe parcela. Cu rosueste marcata sectiunea informatiilor privitoare la regimul economic: existenta unor constructii si tipul acestora, incadrarea in documentatii de urbanism (in cazul acesta PUG Bucuresti) si tipul de zonificare, functiuni admise, admise cu conditionari sau interzise, si zonarea fiscala.

Pagina a doua a certificatului de urbanism continua cu informatii privind regimul tehnic. Sectiunea marcata cu galben prezinta modul in care se poate construi: se precizeaza incadrarea in zona reglementata prin PUG Bucuresti, regimul de inaltime, retrageri, POT si CUT si posibilitatea de depasire a acestora in anumite conditii, tipul de imprejmuire, parcarea/gararea masinilor, organizarea de santier si scurgerea apelor pluviale. Cu rosu este marcata sectiunea ce ne precizeaza scopul in care poate fi utilizat acest certificat de urbanism. Asa cum este precizat si la regimul tehnic, acest caz este unul particular si va fi nevoie de intocmirea unui PUD (Plan urbanstic de detaliu). Cu albastru sunt marcate unele obligatii ale investitorului, in acest caz adresarea catre autoritatea de mediu si obtinerea unui aviz.
Pagina a treia a certificatului contine, marcat cu albastru, toate avizele, acordurile, taxe si alte proiecte necesare pentru a se elibera autorizatia de construire. Toate acestea formeaza un dosar ce va fi depus ulterior pentru obtinerea autorizatiei de construire. Cu rosu este marcat termenul de valabilitate al certificatului de urbanism.
In pagina patru a certificatului de urbanism este completarea in cazul in care se doreste prelungirea valabilitatii certificatului. Prelungirea se face o singura data. Prelungirea se poate face doar in timpul valabilitatii certificatului, o cerere ulterioara expirarii acestuia nefiind permisa in mod legal si conducand la obligatia de obtinere a unui nou certificat de urbanism. Vin aici cu precizarea ca certificatul contine si planurile cadastrale, planse anexa la scara 1:500 si 1:2000, stampilate de primarie, planse fara de care acesta este incomplet si invalid.

Sfatul meu este ca intotdeauna sa obtineti mai intai certificatul de urbanism. In cazul in care doriti sa cumparati un teren puteti cere un certificat pentru vanzare-cumparare si sa aflati exact ce se poate face pe acel teren. Inainte de a va hotara ce fel de casa vreti, obtineti un certificat si apoi incepeti discutii cu proiectantii de specialitate. Si in cazul unei demolari este obligatoriu emiterea unei certificat pentru demolare. Eu va sugerez sa apelati la un specialist inca de la inceput, acesta cunoscand mult mai bine modul in care se poate obtine un certificat. In mod normal certificatul de urbanism trebuie sa contina aceleasi informatii pentru o parcela sau alt obiectiv de interes, dar practica ne spune ca administratia poate interpreta legea in mod diferit, cateodata existand “greseli” doar din modul de intocmire si analiza a unei zone, nu doar din “influente”.

Postarile din categoria Idei practice reprezinta doar explicatii teoretice. Acestea nu sunt solutii pentru o rezolvare a unui proiect real. Pentru a primi cele mai bune solutii, in cazul unei initiative reale, adresati-va unui specialist. In cazul in care doriti consultanta pentru o initiativa reala, puteti folosi pagina de contact.

96 comentarii la Despre certificatul de urbanism

 • ADRIAN

  Imi permit sa te contrazic. La CU nu trebuie sa prezinti acte de proprietate tocmai pentru ca este un document de informare si care ar putea fi solicitat de oricine, in ideea pe care ai si expus-o – aceea de avedea ce "poate terenul" inainte de a da banii pe el. Dar, desi legea si normele de aplicare spun EXPLICIT ca se interzice a se solicita altceva in afara de, cum ai spus, planurile la 500 si la 2000, formularul tipizat completat si (aici ai uitat) chitanta doveditoare a platii taxei de emitere a CU, la multe primarii se cere inclusiv memoriu de arhitectura sau, cateodata, si ilustrare de tema. Si trebuie sapus ca, acum de cand toate CU din zonele protejate ale Bucurestiului se emit de PMB, acest proces dureaza minim 4 luni desi, din nou, legea stabileste un maxim de 30 de zile pentru emitere!

 • popescu

  @Adrian…ai dreptate, in mod normal nu trebuie sa prezinti si actele de proprietate, dar eu nu am intalnit primarie care sa accepte fara…in cazul vanzare-cumparare certificatul il scoate vanzatorul/proprietar…am uitat si chitanta, modific :)…am intalnit si eu cazurile stupide cu memoriu simplificat de arhitectura, dar, asa cum spui si tu, este o tampenie…prin aceste cereri suplimentare este "modificat" chiar scopul certificatului, acela de informare, informare prealabila oricarei lucrari…nu am vrut sa precizez nimic despre cele 30 de zile pentru ca nu sunt respectate de foarte multe administratii…oricum de aia am tot spus ca e nevoie sa se discute cu un specialist inca dinaintea obtinerii certificatului…m-am concentrat pe explicatii asupra continutului si nu a modului i care se obtine, mod care este din pacate diferit in functie de administratie si tampenia interpretarii legii

 • ADRIAN

  am pus la mine niste imagini cadou. inca nu le-am pus pe alea pentru tine si HM :)

 • Ana

  Buna ziua,

  Am o problema si sper ca ma puteri ajuta. Am un teren in coproprietate (2 proprietari, cota de 1/2 pentru fiecare). Am nevoie de un certificat de urbanism in vederea unei dezmembrari in trei loturi a acestui teren. Mergand la primarie cu toate actele necesare, mi se spune ca nu pot sa elibereze un singur certificat de urbanism pentru ca sunt doi proprietari si trebuie neaparat eliberate doua certificate de urbanism (deci si taxare dubla). Certificatul de urbanism se elibereaza pe teren sau pe numarul de proprietari? Este legal in felul acesta? Exista o lege in sensul acesta?

  • Din câte ştiu, certificatul de urbanism se eliberează pentru teren… nu ştiu dacă nu există ceva special precizat în cazul dezmembrării… legea pe care o căutaţi este Legea nr. 350 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, are şi completări ulterioare… pot fi eliberate mai multe certificate pe acelaşi teren, pentru fiecare solicitant în parte… poate acesta este cazul dvs

 • Multumesc

  Buna Ziua.
  Am comparat un teren pentru loc de casa , am solicitat un certificat de urbanism in care se solicita acordul vecinului pentru apropierea la mai putin de 3 metri fata de limita de proprietate. Ulterior am descoperit ca nu exista o asemenea obligate in hotsrarile locale sau in regulamentul de urbanism al localitatii, in cazul zonei unde este amplasat terenul, eu avand dreptul sa imi construiesc casa potrivit hcl, reg. de urbanism si codului civil la un metru fata de limita de proprietate fara a fi NECESAR acordul vecinului. Aceasta lucru a fost seminalat celor de la urbanism si ei au recunoscut verbal greseala.
  . Este NECESAR in cazul de fata obtinerea unui nou certificat de urbanism in vederea obtinerii autorizatiei de construire?
  Se poate realiza corectarea certificatului de urbanism existent fara a se emite unul nou ?
  Cat dureaza ,care este termenul, pt.corectarea certificatului de urbanism emis gresit? Si cui trebuie sa am adresez pt corectarea lui?
  Daca intre timp s-ar emite o noua hotarare care impune aceasta distanta minima de 3 m si in zona in care am eu terenul , voi intra si eu sub incidenta acestei noi hotarari ? Dat fiind factual ca certificatului initial de urbanism( cel gresit) este datat anterior emiterii acestei posibile noi hotarari?
  Daca as obtine o autorizatie de construire corecta respectand hotararile consiliului local, regulamentul de urbanism , si codul civil, existente in acest moment dar fara a se mai efectua si corectarea certificatului de urbanism emis gresit, aceasta eventuala autorizatie de
  construire ar fi valida? Ar putea ea fi atacata eventuala autorizatie de construire in instanta din acest motiv?

  Va Multumesc anticipat pt raspunsul dumneavoastra.

  • Trebuie sa luati un nou certificat de urbanism, neexistand conform legii un certificat corectat… Daca exista noi reglementari in zona va vor da noul certificat conform noilor reglementari… Nu puteti avea o autorizatie valabila daca aveti un certificat care nu respecta reglementarile, putand fi anulata in instanta… Asta este mai degraba o problema juridica, parte la care eu nu ma pricep… In acelasi timp si dvs va puteti adresa justitiei pentru modul in care au emis primul certificat gresit

 • Andrei

  Buna ziua,

  Am un prieten care doreste sa demoleze o constructie, dar care momentan nu are timpul necesar sa se ocupe de toate formalitatile. In primul rand trebuie luat CU, intrebarea mea este daca as putea eu sa depun cererea completata de el si restul actelor necesare si totodata sa il si ridic cand va fi gata. Am nevoie de imputernicire?

 • dan

  am o problema juridica va pot detalia legat de cu si autorizatie

 • dan

  am facut lucrari de interventie la o casa p+1cu autorizatie pt p+1 de constructie
  am desfiintat etajul initial refacand altul) ac extindere si etajare constructie existenta nu am solicitat acordul vecinilor studiul de insorire l_am facut dupa aia am rezolvat la primarie…am construit si o mansarda fara a c dar am rezolvat-o si cu asta,precizez casa era cu perete si fundatie comuna cu a vecinului eu etajandu ma si facand si mansasrda am intrat cu extinderea in terenul lui cu 30 de cm ,pe o lungime de 3m nu mi s-a cerut acordul pt constructia pe hotar de la primarie zicand ca e extindere casa existenta ,dar am intrat la vecin cu extinderea, m-am pomenit ca m-a reclamat la isc,astia mi-au anulat autorizatia ,am rezolvat la primarie sa-mi dea una noua cu mansarda cu tot ,dar m-a dat vecinul in judecata si-mi cere demolarea,desi am ac legala,cu avize, acorduri ,desi etc se pare ca nu respecta ac chiar toate prevederile urbanistice, nu am nici acordul vecinului,astia de la primarie m-au asigurat ca rezolva ei pe la instante ,dar mie teama sa nu ma oblige intantele superioare sa o demolez,vecinul nu vrea sa accepte nici bani, nimic pt teren .ce pot sa fac.urgent va rog

  • nu am niciun răspuns din punct de vedere al competenţelor mele… dvs aveţi nevoie de un avocat şi de cineva care să vă explice că autorizaţiile trebuie respectate, să vă explice într-un mod în care să înţelegeţi

 • burlacu

  buna ziua am si eu o nelamurire peretele exterior al casei care da in curtea vecinului este construit pe hotar. acesta si-a construit cu autorizatie in anul 2007 un garaj lipit de acest perete al casei mele care trece pe sub acopiris fapt pentru care numai pot sa execut nicio lucrare de renovare la acesta. Va rog sa-mi spuneti daca prin respectiva autorizatie nu era oare obligat sa pastreze o anumita distanta? are dreptul sa se lipeasca de zidul casei mele?

 • burlacu

  ce pot sa mai fac acum pentru a mi se elibera spatele casei? ma adresez la primarie pentru desfiintarea autorizatiei sau cum?

 • burlacu

  buna seara! am aflat recent de la cadastru ca in anul 2007 cand si-a eliberat autorizatia de constructie pentru garajul lipit de casa mea acesta in 2005 si-a facut acte cadastrale pe casa mea.am fost la primarie si am aflat astefel ca nu s-a respectat autorizatia drept urmare pe baza cadastrului a facut dovada ca e terenul. acum va intreb pe dvs dupa ce merg in instanta sa-i anulez cadstrul cine este in masura sa-i demoleze respectivul garaj?primaria ca nu a respectat autorizatia sau instanta?

 • burlacu

  buna seara! am aflat recent de la cadastru ca in anul 2007 cand si-a eliberat autorizatia de constructie pentru garajul lipit de casa mea acesta inca din 2005 si-a facut acte cadastrale pe casa mea.am fost la primarie si am aflat astfel ca nu s-a respectat autorizatia drept urmare pe baza cadastrului ilegal a facut dovada ca e terenul sau. acum va intreb pe dvs dupa ce merg in instanta sa-i anulez cadastrul cine este in masura sa-i demoleze respectivul garaj?primaria ca nu a respectat autorizatia sau instanta?

 • Rodica gottlieb

  Exista o casa si teren cu 2 proprietari.unul din proprietari dorește sa construiască un atelier de Tamplarie.Pentru Autorizația de construcție trebuie si acordul celuilalt proprietar ? Dacă trebuie va rog sa-mi Spune-ți in baza care-i legi?Va multumesc anticipat!

 • daniela konrad

  Buna . Am construit in provincie o casuta cu 3 camere si mansarda in gradina parintilor mei . Nu am niciun fel de acte pe teren si nici pe constructie .planuri proiect sau arhitecti nau existat .am facut o eu sotul si un frate .asa cum am stiut . Problema e ca au aparut pretentii din partea altor frati de ai mei . Spunand ca si ei vroia sa construiasca o casa pe acel teren .. ce e de facut ??? Cum rezolv problema ???

 • mihai

  Cosiliul local poate modifica PUG si aproba un PUZ? si cu cate voturi?

 • mihai

  D+P+3E H maxim14,5m la ce distanta trebue sa fie fata de celelalte case P+I si anexe?

 • George Mihai

  Buna ziua,

  Am nevoie de un sfat pe care nu am putut sa il obtin de la Primarie. Vreau sa inchiriez un teren pe care sa pun un container pe care sa il fac magazin. Cei de la primarie imi cer pentru CU absolut toate actele ca si cum as construi o casa. Nu asta ar fi problema. Problema este ca nu stiu ce fel de act sa inchei cu proprietarul astfel incat sa pot scoate CU si apoi AC. Imi spun ca nu este bine contract de inchiriere pentru ca nu se mai emit AC pe contract de inchiriere.
  Ma puteti ajuta ?

  Multumesc !

 • ana cimpean

  Buna ziua,
  Am obtinut toate documentele solicitate in certificatul de urbanism pentru construirea unei case. Problema este ca dupa ce am depus documentatia la primarie a aparut o noua lege data prin ordonanta de urgenta (OUG34/2013)care ma imiedica sa construiesc. Primaria mi a trimis un document in acest sens. ( (Este vorba de terenurile incadrate ca pajiste, interurban.)
  Deci sa inteleg ca nu ma pot baza pe un certificat de urbanism cand cumpar un teren deoarece intre timp se poate modifica legea? Ce primeaza: certificatul de urbanism in curs sau legea aparuta peste noapte?

  multumesc

  • CU are doar rol informativ… din câte ştiu primăria poate cere orice acte în plus chiar după ce aţi depus documentaţia, în acest caz modificarea legii impune şi schimbarea documentaţiei depuse… CU este un act oficial, dar nu vă dă dreptul de construire, iar autorizaţia nu a fost emisă, din câte spuneţi… pare, mai degrabă o problemă juridică şi nu de urbanism

 • catalin

  Buna ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra vreau sa constriesc o casa si stiu ca imi trebuie certificat de urbanism.dar,unde vreu sa construiesc o mai fost o casa veche si am stricato dar fara nici un act,mai clar z-o daramat ca o fost foarte veche si acum imi trebuie sa scot de 2ori cerificatu sau ajunge doar o singura data si sa-l folosesc si la demolare si la constructie

 • irina

  am si eu o intrebare,vecinul meu a construit o locuinta cu etaj si mansarda acum 3ani acum isi legalizeaza actele are nevoie de acordul meu,mentionez caci a construit la o distanta de 50cm de mine,avand acooerisul si geamuri catre mine.Am aflat ca deja le-a dat C.U.precizez ca are o relatie in primarie.

 • irina

  da asta vroiam sa aflu.El a avut un garaj iar in continuare a construit o locuinta pe 2nivele.Nu m-a intrebat nimic,exact cum v-am spus de hotar este o diferenta de 50cm,nici eu nu am prea mult cu tot cu locuinta am 160m.Este nevoie de acordul meu?El a construit acum 3ani dar actele abia acum le face.

 • irina

  legal trebuia sa ma intrebe?asta ma intereseza si daca da,ce trebuie sa fac?

  • eu nu am întâlnit nicăieri o retragere de 50cm… oricum, spuneţi că nu a avut autorizaţie de la început, deci e greu de crezut că o să-l intereseze acordul dvs… acordul vecinului este obligatoriu în cazul în care se construieşte pe limita de proprietate

 • Marius

  Pentru mutarea unui stalp de inalta tensiune este necesara emiterea unei autorizatii de constructie si a unui certificat de urbanism.
  Pentru emiterea autorizatiei de constructie trebuie obtinut accordul vecinilor impactati in cazul in care stalpul se muta, in interiorul unei proprietati private, aproape de limita de proprietate si, conform legiilor energiei electice, impun drept de uz si servitute unei parti din proprietatea vecina?

  • Nu stiu dacă e nevoie de autorizaţie de construcţie, dar puteţi cere un certificat de urbanism de la primărie… În certificat ar trebui să scrie exact ce avize sunt necesare

 • diana

  Buna ziua! Doresc sa suprim un perete din apartament (nu este de sustinere)ce separa 2 camere(practic largesc o usa dubla deja existenta! Am sunat la primarie dar nu am fost lamurita ce anume imi trebuie si cat timp dureaza procedura de obtinere a unei autorizatii pentru a suprima peretele.Ma puteti ajuta? Multumesc frumos.

  • Bună ziua, ar trebui să vorbiţi cu un arhitect. El ar trebui să vă spună exact ce acte şi avize trebuie să luaţi. Eu personal nu aş face nicio intervenţie fără consultarea unui arhitect şi a unui inginer chiar dacă nu e vorba de un perete de rezistenţă… toate elementele structurii au un rol şi eficienţa acesteia este calculată luând în considerare toate elementele… e foarte posibil să aveţi nevoie de o autorizaţie de construcţie

 • curea

  buna seara . am cumparat de curind un teren pe care doresc sa-mi construiesc o casa . stiu ca primul lucru este obtinerea certificatului de urbanism . vreau sa va rog sa-mi spuneti ce anume trebuie sa scriu in cererea pentru obtinerea certificatului de urbanism .se cere inclusiv racordul la utilitati ? sau strict ceea ce vrei sa construiesti . va multumesc

  • dacă doriți să mă ocup de obținerea pentru parcela dvs. a unui CU în București sau împrejurimi puteți să îmi scrieți la secțiunea CONTACT… altfel, informații gratuite puteți găsi și la primărie, informaâii privind modul de completare a cererii

 • singh florentina

  Buna ziua. am un teren in Bragadiru pe care vreau sa fac o casa. stiu ca primul lucru obtinerea certificatului de urbanism. vreu sa va rog sa-mi spuneti ce acte trebuie si unde trebuie pus dosarul. Va multumesc.

  • Bună ziua, în articol aveți informaâii despre actele necesare, iar dacă au apărut modificări veți afla tot de la primărie… de obicei serviciul de urbanism se ocupă de eliberarea CU

 • diaconu marin

  Am cumparat o uscatorie intr-un bloc,am facut intabularea si mi sa atribuit nr.20,in bloc fiind 19 apartamente ,iar uscatoria facand parte din acestea mi sa atribuir nr.20,fiind domiciliul in buletin ap.20 ,din anul dobandirii 2007.
  am vrut sa schimb buletinul si de data asta nu au vrut cei de la evidenta populatiei sa-mi schimbe buletinul pe motiv ca actul de proprietate este trecut uscatorie si nu au vrut sa-mi treaca ap.20 ca si pe buletinul vechi.
  ce pot sa fac sa-mi schimb buletinul deoarece uscatoria este indiviziune a apartamentelor si in cosecinta este locuinta in care locuiesc din 2006,peste 8 ani.
  cu stima…

 • Detin din 2003 un garaj cu cf,intr-o baterie de 6 garaje in Timisoara.Deoarece am vindut apartamentul am lasat un vecin din blocul alaturat sa-si tina masina in garaj pe termen de un an deoarece proprietarul terenului urma sa ne vinda terenul de sub garaje si apoi sa trecem la vinzarea garajului catre acest vecin.Intre timp proprietarul terenului sa hotarat sa vinda iar vecinul a cumparat terenul si prin sentinta judecatoreasca executorie ma obliga sa darim garajul.Eu trebuie sa darim trei ziduri :cel din dreapta comun cu alt garaj ,cel de deasupra si celdin spate plus usa si pavajul de jos,asta ca sa iau tot ce am pus pe banii mei.Cei de facut?Nu intru in litigiu cu vecinu daca ii cade garaju cind iau zidul comun.dece la lege nu s-a tinut cont de acest lucru.Daca nu iau toate zidurile care imi apartin atunci nu e legala demolarea si eu vreau sa iau tot daca asa a hotarit legea.Care sunt demersurile urbanistice pentru a putea sa demolez cit mai repede.

 • buzdugan

  buna ziua
  fara certificatu de urbanism se poate obtine vreo autorizatie pentru constructia unei case
  va multumesc

 • Bogdan

  Buna ziua , am depus actele pentru CU la primaria sector 4 si mi sa comunicat ca va venii un arhitect la adresa pentru eliberarea acestuia ! Intrebarea mea este : pentru ce se face aceasta vizita ? Am intrebat si alte cunostinte si la ei nu a venit nimeni .

  Multumesc

 • Bogdan

  Am cerut acest certificat pentru mansardarea casei , este posibil sa vina sa vada casa , sa verifice daca nu cumva deja am facut mansarda ??

  Multumesc

  • este posibil, dar ei oricum sunt obligaţi să vă elibereze un certificat în maximum 30 de zile… eliberarea certificatului nu depinde de vizita celui de la primărie… probabil că ei fac astfel de vizite pentru a afla exact situaţia actuală şi, dacă e nevoie, să facă anumite precizări în certificat

 • Mirel

  Buna ziua. Doresc sa cumpar un teren si am gasit parcele de dimeniunea: largimea/lungimea de x la drumul de servitute de 4 metri latime si cu adancimea/latimea (fata de drumul de servitute) 15,17, respectiv 20m.

  Intrebarea mea este daca in vederea aprobari unei autorizatii de constructie, avand in vedere faptul ca drumul de servitute (care in plan cadastral este incadrat ca lot, nu are nume de strada) are o lungime de minim 60m si o latime de 4 metri, mai trebuie cumva sa cedez ceva din teren.

  Am intales ca as fi obligat sa mai cedez inca 4 metri, pentru ca drumul sa ajunga la 8 metri, dar astfel parcela devenind una foarte ingusta si ori nu ar mai fi eligibila pentru constructii(sub 12m) ori ar fi eligibila dar cu retragerile fata de limitele proprii ale terenului(fata si spate) ar ramane loc de 5-6 m latime pentru construirea unei case (stil vagon).

  • e greu să vă dau un răspuns exact pentru că nu ştiu ce reglementări sunt în zona terenului, dar vă pot spune că doar 4 metri pentru circulaţie este prea puţin… nu cred că mai există autoritate publică care să aprobe aşa ceva… este foarte posibil să fiţi nevoit să mai cedaţi din teren… am mai întâlnit astfel de situaţii, de fiecare dată a fost nevoie de o reparcelare, în unele cazuri unii chiar neputând utiliza terenul

 • dan

  Vreau sa cumpar o portiune dintr-o vila. Portiunea pe care vreau sa o cumpar are doar parter, restul vilei fiind P+1+M Am deja promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, dezmembrare si apartamentare, urmand sa inchei in curand contratul de vanzare cumparare. Am 2 vecini, insa toti nu sunt in relatii bune cu proprietarul de la care cumpar, astfel incat este posibil sa am probleme cu ei in cazul in care doresc sa ma extind pe verticala, si nu am loc sa las 60 cm de la limita de proprietate. Va rog sa imi spuneti ce pot face pentru a nu fi necesar acordul vecinilor in caz de construire a unei mansarde. Obtinerea unui certificat de urbanism de informare, inainte de a incheia contractul de vanzare-cumparare este o solutie prin care pot evita acordul notarial pentru extindere? Multumesc

  • din ce înţeleg nu cred că aveţi cum să faceţi o extindere fără acordul vecinilor… eu vă sfătuiesc să luaţi oricum un CU pentru a afla dacă puteţi să vă extindeţi respectând reglementările din zonă

 • Gabriela

  Buna ziua!
  In urma cu 10 ani am facut o modificare in apartament fara autorizatie de constructie, cu acordul verbal al vecinilor. Mai exact, am mutat un perete care nu era de rezistenta. Acum, in urma unor reclamatii, trebuie sa intram in legalitate si dorim sa revenim la vechea structura prin refacerea peretelui de bca. Am primit CU care prevede urmatoarele documente:
  -DTAC si DTOE
  -aviz securitatea la incendiu
  -aviz ITC, APM
  -raport de Expertiza tehnica la cerinta rezistenta si stabilitate, Raport de expertiza tehnica la cerinta securitate la incendiu, Referate verificare documentatie tehnica.
  Am facut o prospectare a preturilor si costul avizelor este de cel putin 5 ori mai mare decat al lucrarii efective. Noi vrem sa urmam calea legala desi sunt multi locatari care au facut aceeasi modificare fara autorizatie, ne-au incurajat si acum dorm linistiti. Aici e vorba de o polita platita de persoane sus puse si de aceea intreb daca avizele solicitate nu sunt exagerate, pentru constructii mai mari. DTOE stiam ca se cere pentru santiere mari, case nou construite.
  Intrebarea mea este: aceste documente sunt absolut necesare pentru o modificare in apartament sau primaria a facut exces de zel?
  A doua intrebare este: daca nu imi permit sa platesc toate avizele dar realizez lucrarea si revin la forma initiala fara autorizatie, ce risc?
  Mentionez ca in urma unei reclamatii am recunoscut si 2 reprezentanti de la primarie au constatat modificarea. Nu am primit amenda fiindca aceasta s-a prescris. Revenirea la forma initiala era in plan iar lucrurile ar fi fost mai simple daca ne miscam mai repede. Acum trebuie sa facem lucrurile bine ca sa evitam alte necazuri. Imi puteti recomanda si un articol de lege care sa ma ajute in cazul prezentat?
  Va multumesc anticipat!

  • dacă vreţi să urmaţi calea legală atunci luaţi toate acordurile şi avizele… în felul acesta nu veţi mai avea pe viitor alte probleme… vă sfătuiesc să vorbiţi cu un arhitect care ar putea să se ocupe de avize şi de întocmirea proiectului

 • Mihai

  Buna seara! Am depus actele pentru certificatul de urbanism impreuna cu o schita a amprentei casei. Pana a iesit acest certificat am modificat amprenta casei, am marit-o. Cu noile date se respecta in continuare toti indicatorii din CU iesit. Este necesar sa cer altul, sau pot merge mai departe cu avizele? Multumesc.

 • stefan george

  Buna ziua,sunt incantat sa constat ca aici chiar se raspunde intrebarilor! Felicitari pentru promptitudine!As avea si eu doua intrebari. 1. Chiar 4 luni dureaza obtinerea unui certificat de urbanism? Mi se pare enorm. 2. As dori sa imi repar/consolidez balconul. Pentru aceasta lucrare trebuie obtinut un certificat de urbanism? Imobilul nu este pe lista monumentelor dar face parte din zona protejata. Admit ca trebuie un proiect si ca pentru acesta trebuie platit cat nu face lucrarea,dar nu stiu daca trebuie si acest certificat de urbanism. Multumesc foarte mult.

  • mulţumesc… primăria trebuie să vă dea certificatul în maximum 30 de zile… pentru lucrarea dvs aveţi nevoie chiar de autorizaţie de construcţie şi, evident, şi de certificatul de urbanism

 • Tibi

  Buna ziua,

  Felicitari pentru modul cum tratati problemele celor care au nevoie de sfatul dvs.

  Puteti sa-mi spuneti care sunt pasii ce trebuie urmati pentru etajarea si/sau mansardarea unei locuinte intr-o zona protejata a Bucurestiului?
  De unde ar trebui sa incep?

  Va multumesc
  Tiberiu B.

  • mulţumesc… în primul rând ar trebui să discutaţi cu un arhitect… vă poate spune care sunt costurile, dacă se poate realiza şi în ce condiţii, respectând legea… puteţi să obţineţi şi singur certificatul de urbanism (acesta ar fi primul pas obligatoriu), dar oricum o să aveţi nevoie ulterior de proiect şi autorizaţie şi veţi fi nevoit să apelaţi la un arhitect

 • stefan george

  Multumesc foarte mult! Se pare ca nu este chiar atat de usor…

 • Tibi

  Multumesc si eu.
  O zi buna.

 • Ciprian

  Buna ziua,

  Eu am o problema mai ciudata: am un contract de vanzare cumparare pe un teren in care scrie: teren intrvilan cu destinatie agricola. M-am dus sa depun toate actele pentru certificat de urbanism (constructie casa + imprejmuire) iar apoi am primit vizita unui nene care s-a uitat si mi-a zis: “a, nu pana aici este teren intravilan. De aici incolo este extravilan (al meu intra in extravilan). Pai de unde iti tragi tu gaze? gazele sunt la 50 de metri de mine, raspund eu. De unde iti tragi apa? Apa e la 30 de metri de mine. Curent? Ultimul stalp e la 50 de metri de mine, imi vor cere sa pun maxim 2 stalpi (eu m-am mai ocupat si cu bransamentele in trecut). Daca vreti veniti sa vorbiti cu sefa.” Am dat fuguta repede la primarie ca sa vad ce se intampla. Acolo am vorbit cu tanti sefa care mi-a explicat ca terenul asta figureaza la ei ca teren extravilan si ca nu pot elibera CU decat daca fac PUZ pe teren, numai ca, imi trebuie un hectar de teren ca sa pot face PUZ. Pai cum asa daca mie cadastristul mi-a facut acte ca intravilan? E o greseala raspunde ea.
  Azi am fost la un birou de cadastru (nu la cei cu care am facut intabulare pe teren) si i-am rugat sa se uite pe harti sa-mi spuna si mie daca terenul meu este extravilan. Surpriza, pe harta terenul meu este intravilan ( mai mult decat atat, si vecinul dupa mine figureaza tot intravilan. Mi-au dat chiar si o harta in care se vede clar ca este intravilan.
  Luni vreau sa ma duc la primarie sa reiau discutia si-as vrea sa va intreb daca cei de la primarie nu sunt cumva obligati sa-mi dea certificatul de urbanism chiar daca in el vor specifica faptul ca trbuie sa fac PUZ. Pentru ca mie mi se pare ciudat faptul ca nu vor sa-l elibereze deloc.
  Inca o intrebare: PUZ-ul intra in obligatia mea sau a primariei?
  P.S. Mi-au spus ca terenul se afla in camp dar, vecinul meu are casa construita la maxim 30 de metri de gardul meu. Dumneavoastra vi se pare asta: “in camp”?
  Multumesc anticipat!

  • primăria este obligată să vă dea CU, acesta nu vă dă dreptul automat de a construi… chiar dacă terenul este intravilan contează destinaţia, în cazul dvs “agricol”… fiind teren agricol sunteţi obligat să întocmiţi o documentaţie de urbanism, în acest caz PUZ, pentru a schimba funcţiunea şi a putea construi o locuinţă… primăria nu e obligată să facă PUZ, în cazul în care vreţi să faceţi un PUZ veţi deveni iniţiator, iar primăria beneficiar… oricum ar fi situaţia primăria trebuie să vă dea un CU prin care să vă informeze care sunt condiţiile în care puteţi construi şi utiliza terenul

 • ciprian

  Multumesc!

  Pentru a putea face PUZ am nevoie de un hectar de teren. Hectar pe care nu il am ceea ce inseamna ca trebuie sa cooptez vecinii. Numai ca vecinii n-au nici un interes sa cheltuiasca bani, mai ales ca ei nu au nici macar intabulare pe terenurile lor. Data fiind situatia, de ce nu pot intocmi un PUDsau care sunt conditiile ca sa fie suficient un PUD?
  Multumesc!

  • nu ştiu de unde aţi auzit de chestiunea cu un hectar, e prima dată când aud de aşa ceva… depinde de reglementările PUG al localităţii dvs, lucruri pe care le aflaţi din CU… prin PUD nu se poate schimba funcţiunea

 • Ciprian

  Buna dimineata,

  E hotararea primariei ca PUZ-ul sa se faca pe cel putin un hectar, asta mi-a spus un cadastrist care s-a mai intalnit cu necesitatea de a intocmi un PUZ pana acum. Am auzit ca in alte orase suprafata minima este si mai mare (5 hectare in Brasov?).

 • Georgiana

  Buna ziua, detin un teren in coproprietate cu tatal meu (50/50) vreau sa construiesc o casa pe acest teren, pt aceasta am luat toate avizele, am facut PUD si proiect si cererea de autorizatie de constructie pe numele meu deoarece eu m-am ocupat( prin un arhitect), acum de la primaria sector 6 imi cer o declaratie de la tatal meu ca este de acord sa construiesc, insa noi vom construi impreuna lucru pe care noi l-am considerat implicit avand in vedere coproprietatea. Ce pot face in acest caz, de la primarie mi sa spus ca trebuie sa refac toata documentatia?
  Multumesc.

  • Nu este o problemă de urbanism şi nu m-am lovit de aşa ceva în practică… mi-ar fi greu să vă dau un răspuns, dar încă de la început trebuiau trecuţi toţi proprietarii pe documentaţii

 • Georgiana

  Multumesc frumos, am mers la primarie si am refacut cererea de autorizatie pe numele la toti proprietarii si asa vom aparea pe autorizatia de construire.

 • adrian

  Va deranjez cu o intrebare.Detinem 18 ha de teren agricol extravilan si dorim sa facem dezmembrarea in 3 loturi.Pentru aceasta este necesar certificat de urbanism.Inrebarea este:cat costa acest certificat in conditiile cand la primarie mi sa calculat(0,01ron x 1mp,ce depaseste 1000 m.) total 1830 ron.La cadastru mi s-au aratat acte de la alte primarii cand pentru aceeasi situatie(3 loturi) sa perceput suma de 19 ron spunandumi-se ca este pret fix pe tara.La primaria unde am solicitat C U, in HCL 85/2013 se spune ca c u pentru constructii si alte taxe se percep astfel…..tabel cu taxe.Nu am gasit in tabel ceva referitor la terenuri agricole extravilane.Care este adevarul?Va multumesc.

 • SIMI

  VA MULTUMESC ANTICIPAT Pe ulitele Comunei la mici ploi sant inundatii , la ploi mari catastrofe ,,trebuie proiect pentru diguri cu scurgere dirijata . UNDE TRIMIT PRIMARUL

 • Mary

  Va deranjez cu o intrebare:am o proprietate care are imprejmuire la doua strazi undeva la tara. Una este o strada principala iar,cealalta una adiacenta care,la un moment dat,se infunda. La strada principala am o poarta si,as dori sa-mi fac una si la cealalta strada pentru a avea acces la zona de dependinte. Oare trebuie sa fac din nou proiect la un arhitect sau primaria imi poate elibera un act care sa-mi permita acest lucru? Va multumesc

  • nu cred că aveţi nevoie de un proiect, dar cel mai sigur este să întrebaţi direct la primărie… depinde şi de zonă, s-ar putea să fie reglementări pentru rezolvarea împrejmuirii, caz în care este necesară o autorizaţie şi proiect

 • Andreea

  Buna seara!Am si eu o problema. Anul trecut am inceput renovarea la casa , facand o mansarda la casa veche ( casa veche fiind de in jur de o suta de ani construita la limita de proprietate, adica peretele din spate fiind in loc de gard) . Vecina si-a dat acordul anul trecut, insa nu la un notar sau ceva . Acum dupa un an de zile s-a gandit sa ma dea in judecata ca s-a izolat casa anul trecut cu polistiren de 10 si usa din spate da la ea in curte. Intrebarea e : poate sa ma dea in judecata dupa un an de zile daca si-a dat acordul atunci pentru renovarea casei? Multumeasc

 • ramona

  buna ziua!Detin in coproprietate cu fratele si sora mea o casa si terenul din jur,mostenire de la mamaia noastra!Detinem carte funciara.Doresc sa ma separ de ei prin dezmembrare.Cum trebuie sa procedez?

 • madalin

  buna seara ! detin un teren de 162 mp la care am primit POT 20% si CUT 2.2 regimul de inaltime P+3-10 (as vrea sa ma ajutati sa inteleg care ar fi suprafata pe care pot sa construiesc si ce regim de inaltime) . se mai poate obtine un POT mai mare ?? multumesc !

  • cifrele dvs. sunt un pic ciudate… POT 20% înseamnă că puteţi construi pe 20% din cei 162mp şi cu o înălţime parter şi trei etaje, probabil până la 10 retrase… cu CUT este un pic mai dificil de explicat aşa, există destule variante
   e greu să vă spun exact ce şi cum puteţi construi doar printr-un răspuns aici şi fără să văd certificatul de urbanism, să ştiu reglementările din zona dvs etc… dacă doriţi ceva detaliat, puteţi să îmi scrieţi prin secţiunea de contact

 • Madalina

  Buna ziua! Am obtinut certificatul de urbanism la care era atasat un plan de situatie cu aplasamanentul propus pentru constructie. In urma avizelor de la detinatorii de utilitati solicitate prin CU am fost nevoiti sa mutam constructia pe un alt amplasament, compatibil cu utilitatile cerute in CU. Am obtinut si AC. In aceasta situatie, neconcordanta dintre plansa initiala de la CU si plansa pentru care s-a obtinut AC constituie un motiv pentru refacerea CU? Mentionez ca nu exista alte probleme legate de proprietate, vecinatati samd. Multumesc!

  • se întâmplă destul de des ca în urma avizelor să fie modificată suprafaţa construită… în cazul în care cereţi un nou certificat sunteţi obligată să luaţi avizele din nou, acestea fiind date în baza CU… dacă sunt respectate toate prevederile din CU nu e nevoie de altul nou… dacă aţi luat şi AC nu văd ce problemă mai este, în dosarul AC este inclus şi CU, totul fiind verificat de primărie

 • iulian

  buna ziua!detin un teren cu suprafata de 1000m.Mai exact latimea la DJ 14,64m cu lungimea de 68.3m.Lateral dreapta de teren este un drum privat cu latimea de 6m si cu lungimea de aproximativ 300m (din care am o cota indiviza de1\6)rezultat dintr-O dezmembrare astfel incit cel care mi-a vindut terenul sa poata valorifica si parcelele din planul 2,3…Interesindu-ma DE CERTIFICATUL DE URBANISM in vederea construirii unei case p+1 am aflat ca trebuie sa ma retrag cu viitoarea constructie in limitele 12m pina la gard fata de DJ +5m pina la constuctie,lateral stinga fata de vecin 3m,spate 5m si ….PROBLEMA MEA …lateral dreapta unde e drumul privat,5,5m din axul drumului pina la gard + alti 3m pina la constructie. Adica DIN totalul de 17,64 latime pina in axului drumului privat ramine de construit 6m(17.64-3vecin-8,5pina in ax=6,14).PENTRU LUNGIME NU ENICI O PROBLEMA…IN conditiile in care nu pot obtine un acord notarial de la vecinul din stiga proprietatii(persoana decedata…neintelegeri intre mostenitori)pentru a construi la mai putin de 3m de el exista o alta posibilitate sa ma deplasez cu latimea viitoarei constructii spre dreapta unde e drumul privat astfel incit sa obtin macar 8m latimea pentru casa???>>>> MULTUMESC!!!

  • puteţi încerca să faceţi un PUZ prin care să modificaţi reglementările zonei, dar nu cred că va fi acceptat… practic mai puteţi încerca să vorbiţi cu vecinul alăturat lotului destinat drumului şi să încecaţi să-l convingeţi să amplasaţi axul viitorului drum pe limita de proprietate
   am întâlnit de mai multe ori problema dvs şi întotdeauna pleacă de la faptul că terenul este parcelat greşit, de persoane care nu au nicio legătură cu urbanismul, şi cumpărătorul, cum sunteţi şi dvs., nu se interesează înainte de achiziţie de relementările zonei… dacă doriţi ceva detaliat, puteţi să îmi scrieţi prin secţiunea de contact

 • iulian

  Va multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns…ramine sa mai caut solutii….

Lasă un comentariu

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>