Ziua 2: De la Fagaras la Avrig

Am plecat din Brasov avand in minte o tinta clara. Cel putin asa mi-a spus domnul Dobrescu. Trebuie sa facem o scurta vizita in Fagaras, la cetate, apoi sa ne grabim catre Avrig, unde trebuia neaparat sa vizitam resedinta de vara a lui Samuel von Brukenthal. Am avut un drum linistit si liber si un domn Dobrescu foarte calm, extrem de calm in comparatie cu ce a fost ieri in familie. Domnul Dobrescu este atent si comenteaza. In toate satele a avut ceva de comentat, de discutat si de analizat.

Cetatea Fagarasului

Ajungem in centrul orasului si parcam chiar in fata cetatii. Sentimentul pe care il ai ca turist in Romania este de vesnica surprindere. Nu poti stii niciodata daca obiectivul turistic se poate vizita, daca este deschis sau in ce stare il gasesti. Cetatea Fagarasului este un monument care inca rezista. Vreau sa spun ca inca rezista in ciuda noastra. In incinta zidurilor esti pe cont propriu, palatul fiind muzeu unde exista catevaobiecte si informatii. Insa totul este incremenit in timp si din pacate nu in timpurile care ar putea pune in valoare obiectivul.

Turisti exista, nu multi, dar este totusi un semn ca exista cerere. Exista cateva panouri informative, dar mai mult nu poti cere. Domnul Dobrescu a concluzionat ca poti face o plimbare de maxim o ora, in liniste, facand abstractie de modul in care este ingrijita cetatea. Ce se intampla in afara zidurilor cetatii insa nu poate contribui cu nimic. Constructia unei biserici in imediata vecinatate, concurand importanta cetatii, ma face sa cred ca nu exista nici macar dorinta de a pune in valoare monumentul. Amenajarea spatiului urban este minima: un parc ce inconjoara cetatea, fara o amenajare care sa iti permita sa admiri obiectul principal, o oglinda de apa ce inconjoara cetatea, facand parte din elementele de aparare si o terasa unde poti bea un suc in graba. Nu este nimic care sa te faca sa vrei sa stai mai mult. Domnul Dobrescu imi tot spune ca nu poate intelege modul in care intelegem sa ne promovam obiectivele turistice. O investitie minima ar putea face spatiul mult mai atractiv atat pentru turisti cat si pentru localnici. Am vizitat cetatea, am facut o plimbare in jurul ei si am plecat mai departe pentru ca realmente nu am avut ce face. (Informatii istorice-aici)

Resedinta de vara si parcul Samuel von Brukenthal

Tinta celei de a doua zi de excursie a fost resedinta de vara a lui Samuel von Brukenthal, obiectivul principal pe care ni-l recomanda domnul Dobrescu fiind in Avrig, aproape de Sibiu. Aici ar fi atat de multe de spus, de povestit, de facut trimiteri catre altii care au vorbit mai frumos. Domnul Dobrescu mi-a spus ca scopul nostru nu este sa scriem articole turistice, ci doar sa ne exprimam impresiile. Deci va spunem ca merita vizitat. Aici e un spatiu in care va puteti pierde cateva ore bune, nu de turism intens, cu vizitarea unor obiective, ci o plimbare lejera printr-un parc care a fost candva extraordinar.

Daca parcul ar fi fost in starea in care l-a lasat Brukenthal sau macar pana prin 1950 lucrurile ar fi fost extraordinare. Ati fi putut vedea in toata splendoarea o resedinta de vara (un mic palat), o gradina baroc, o gradina engleza, o orangerie functionala, o cascada, o gradina olandeza sau poate extraordinare exemple de design peisagist. Lucrurile din pacate nu s-au pastrat, iar Fundatia Brukenthal pare ca nu are inca fondurile necesare pentru a reface intregul complex. Sper doar ca acel cort din curtea palatului, cort in care se organizeaza nunti, sa fie doar un mod de a strange bani.

La intrare exista un paznic care vinde un pliant cu informatii despre intregul complex, dar si o carte cu toata istoria detaliata. Domnul Dobrescu va sugereaza sa cumparati in special cartea caci merita, avand si multe poze din trecut. V-ar fi astfel mult mai usor sa intelegeti intreaga structura a complexului cat si evolutia parcului. Exista si un proiect clar de refacere a intregului complex insa nu se stie cand se vor gasi banii pentru aceasta. A fost o plimbare frumoasa, doua ore petrecute intr-un spatiu cu un real potential de dezvoltare.

Update: Am reusit sa gasim o imagine cu proiectul propus. Legenda este in limba germana, dar va puteti face o idee despre ce se doreste (alte informatii aici).

Un comentariu la „Ziua 2: De la Fagaras la Avrig”

Lasă un comentariu