Primul Senat

Aproape a venit sfârșitul anului și am găsit niște timp liber ca să mă mai ocup un pic de blog. Și ca să îmi fie mie mai simplu, am căutat printre marile chestii pe care le-am făcut în trecut și de care s-a ales praful. Deci, ca să nu fie chiar muncă în zadar, azi vă prezint un proiect ratat încă din 2016. Am început discuțiile cu cineva prin 2016 pentru a face ceva legat de clădirea primului senat din București. Crd că se dorea o expoziție, un simpozion, un pișcot… eu trebuia să fac ceva virtual, să arăt ce s-ar putea face acolo. Doar un simplu concept, nimic care să sperie, nimic exagerat.

Cumva lucruile au mers așa bine că abia după vreo 2 ani am făcut ceva. Adică am făcut eu ceva virtual. În realitate nu am mai avut nimic… așa că vă prezint ce am gândit eu pentru Primul Senat:

Pe harta Bucureștiului am marcat amplasamentul, în zona de centru a orașului, partea de sud a centrului. Pe imaginea (sursa foto fundal Google Maps) aeriană se vede mai detaliat că ne aflăm pe Calea Șerban Vodă, la intersecția cu strada Olimpului și strada Valerian Prescurea.

Nu am fost recent prin zonă, iar Google Street View nu are o imagine chiar actualizată, dar multe lucruri nu s-au schimbat. S-au demolat câteva case din vecinătăți și s-a ridicat un bloc de locuințe (se vede pe imaginea aeriană), iar clădirea senatului a început să fie refăcută de primărie. Nu știu ce se face acolo și nici nu e relevant acum. Propunerea mea oricum era virtuală și făcută mult înainte de această acțiune.

Chiar dacă era doar un concept, ceva simplu, am zis să mă uit și pe planurile istorice… poate e ceva interesant de descoperit acolo. În același timp am primit și câteva imagini de epocă, dar, stați liniștiți, nu există poze din perioada respectivă. Și când zic perioada respectivă, mă refer la 1864-1866, timp în care Senatul a funcționat într-o clădire de pe această parcelă. Deci, mai intâi vă sugerez să citiți o scurtă istorie a Primului Senat:

Această clădire a fost cumpărată de stat sau luată cu chirie, nu am reuşit să-i aflu statutul, după aşa zisa lovitură de stat din 2 mai 1864, când s-a făcut de fapt nu un pas spre dictatura lui Cuza, ci un mare pas către stabilitatea sistemului democratic prin constituirea unui Corp Ponderator numit ulterior Senat. (sursa)

Imaginea aceasta (sursa) ar trebui să ne dea o idee despre ședințele din clădirea primului Senat. Doar că lucrurile sunt cam exagerate, iar ce vedem aici nu are legătura cu dimensiunile clădirii care există astăzi. Depășim emoțiile și ne păstrăm calmul.

Dacă ne uităm pe planurile istorice se poate să ajungem la concluzia că actuala clădire este posibil să nu fie cea a Primului Senat. Dar asta nu contează acum. Proiectul cerea să propun ceva acolo, iar dacă toți spun că ăla e Senatul… Pe planuri apare actuala formă de clădire începând cu cel din 1895-1899, dar planul Pappasoglu nu e foarte detaliat. Totuși acolo vedem că strada secundară adiacentă se numește Senatului… deci Senatul a fost acolo, dar clădirea…

De remarcat cum se transformă zona în timp… este una dintre arterele principale ale Bucureștiului, Calea Șerban Vodă pierzând din importanță aproape complet în secolul 20 (axa nord-sud e completată cu bulevardul Cantemir). Spiritul de mahala se păstrează într-un mod plăcut și pare că suntem încă într-o zonă care nu a făcut trecerea la o urbanitate modernă… cel puțin deocamdată.

Propunerea mea virtuală de transformare vizează în primul rând refacerea construcției existente și transformarea într-un spațiu multifuncțional. Nu m-am putut abține și le-am propus și o mică piațetă, adiacent Căii Șerban Vodă, având poate și un monument în centru.

Detaliul propunerii mele virtuale… am păstrat parcela și forma clădirii existente… intrarea se face din curte, forma indicând că acela era accesul inițial. Am propus un mic spațiu verde în curte, dar altfel intervenții minimale. Cum am spus, trebuia să fie ceva care să nu șocheze, să placă la toată lumea.

Două imagini aeriene cu noua clădire multifuncțională propusă. Intervenții minimale: o volumetrie nouă pentru zona acoperișului, un luminator, păstrarea zidurilor existente, păstrarea ideii golurilor și ritmul acestora.

Trei imagini cu păropunerea de clădire nouă. Spațiul public nu se modifică radical. Am introdus acea nouă zonă pietonală în intersecție, am renunțat la garduri pe parcela Senatului și am creat un spațiu de repaos în fața intrării principale. Știu că nu se vede, dar terenul coboară către interior. În felul acsta pot folosi o înălțime mai mare la interior și în curte există o bancă înglobată în teren… mă rog, detalii inutile pentru acest proiect.

Patru imagini cu interiorul noii clădiri. Mi-am imaginat un spațiu multifuncțional, având ca principală zonă cea cu gradene, o încercare simplă de refacere a ideii de senat, de dezbatere, discurs etc… totul era la nivel de concept, iar interiorul nu a fost o prioritate.

Două imagini cu exteriorul noii clădiri. În golurile clădiri actuale am gândit proiecția unor personalități care au avut legătură cu Senatul. Ce vedeți acolo nu cred că sunt din cei care au avut legătură cu Senatul (am primit acele imagini), dar vă puteți face o idee despre ce am dorit.

Pentru final o vedere aeriană a zonei pe care am suprapus propunerea mea virtuală (sursa foto fundal). Eu am optat clar pe ideea de clădire nouă… nu am găsit elemente care să confirme că ce este astăzi acolo chiar este fostul Senat… iar transformările ulterioare ale clădirii nu au ajutat… în niciun caz nu aș fi optat pentru o pastișă, un fals… ceva care să aducă a Bucureștiul vechi. În orice caz, ăsta e un proiect virtual, a fost doar o idee, nu a ieșit nimic practic din asta ( și poate e mai bine așa), dar puteți vedea că se poate și altfel. Între timp acolo se face ceva… Ce? Nu știu, dar, ca de obicei, o să descoperim la un moment dat.

Lasă un comentariu