Cronica Bucureștilor

Am neglijat un pic rubrica Din cărți, dar revin cu o nouă recomandare. Vă sugerez să citiți cartea  Cronica Bucureștilor. Întocmită, din document și sentiment, de Gheorghe Parusi, una dintre cele mai interesante apariții despre istoria Bucureștiului (imaginea de mai jos este realizată de Radu).

Cartea domnului Parusi este împărțită în două segmente, fiind precedată de un text-sinteză în care domnia sa explică unele decizii în modul în care a ales sursele de documentare, perioada documentată și motivele apariției acestei cărți. Prima parte este chiar cronica documentară a Bucureștilor, pornind de la 1512 până la 1947. Alegerea textelor este subiectivă, dar extraordinar de interesantă, dezvoltarea orașului fiind surprinsă prin fragmente din documente oficiale, descrieri, note și observații ale unor autori diferiți. Modul în care au fost alese textele este cel care face cartea atractivă.

A doua parte este reprezentată de o cronică sentimentală. Este vorba de selectarea unor evocări ale unor bucureșteni. Este vorba de bucureșteni cunoscuți, din elita intelectuală, care și-au prezentat public amintirile despre oraș. Prin acestă cronică sentimentală primim și varianta strict personală a diferiților locuitori ai Bucureștiului, descrieri poate la fel de importante ca cele riguros documentate.

Cronica Bucureștilor. Întocmită, din document și sentiment, de Gheorghe Parusi este una dintre cărțile care merită citite pentru înțelegerea evoluției Bucureștiului, dacă doriți, cu nostalgie pentru alte vremuri, dar înțelegând spiritul acestui oraș în continuă transformare, adesea radicală. Este unul dintre acele texte care nu glorifică stupid anumite perioade istorice, singurul element negativ al cărții fiind calitatea imaginilor. Era nevoie de o investiție mai mare în partea grafică, parte care ar fi susținut mult mai bine textul extraordinar.

Cronica Bucureștilor. Întocmită, din document și sentiment, de Gheorghe Parusi, autor Gheorghe Parusi, editată de Compania, Bucureşti, 2005,  ISBN 973-7841-05-0,  ISBN 978-973-7841-05-6

8 comentarii la „Cronica Bucureștilor”

  1. M-am jucat cu poza aia si acum imi tot apare 🙂
    Am auzit azi dimineata la stiri ca l-au prins pe un fan Breivik la Varsovia, inainte sa arunce in aer o bomba in fata nu stiu carei institutii publice

    Răspunde
    • frumoasă poza…istorică 🙂
      ceva în fața Parlamentului, dar nu pricep nimic din limba asta, așa că informarea e cel puțin dificilă din punctul ăsta

  2. Eu vorbesc de asta pe care o afisa la comentariile de acum. Ce spui tu este o imagine la amfiteatrul roman de la Arles. Care ar trebui sa apara si la comentariile astea …

    Răspunde
    • Uite mai incerc o data. Ai vazut ca la mine se afiseaza cu mecla mea, la fel ca in alte parti. Ma gandesc ca la tine o tine de wordpress, ca eu acolo m-am jucat cu poza asta …
      Stii ceva de Armyuser? I-am dat un mail si n-a raspuns iar numarul de telefon nu-l am.

Lasă un comentariu