Bucureştiul în 1906

Prima recomandare pe 2013 pe care v-o fac la rubrica Din cărţi este cunoscuta lucrare a lui Frédéric Damé, Bucureştiul în 1906. Este vorba de o prezentare amănunţită a Bucureştiului începutului de secol, obiectivă şi clară, fiind una dintre cărţile despre oraş obligatoriu de citit (imaginea de mai jos este realizată de Radu).

Bucurestiul in 1906 Frederic DameDin păcate nu am un original din 1907, în limba franceză, aceasta fiind doar o traducere. Este una dintre lecturile obligatorii pentru cei care vor să afle date exacte şi realiste despre aceea perioadă. Domnul Damé prezintă obiectiv evoluţia oraşului aşa cum a cunoscut-o, dar având date statistice nenumărate.

Cartea este împărţită pe capitole distincte, toate fiind detaliate şi analizate. De la demografie la alimentaţie, de la lucrări edilitare până la transport, de la instituţii până la arte şi industrie, avem tot ce ar însemna o privire asupra Bucureştiului de început de secol 20. Există momente în care datele şi cifrele fac lectura monotonă, dar sunt o bună sursă de informare ulterioară şi comparaţie.

Prima ediţie are destule fotografii, la o calitate foarte bună, dar acest element nu s-a mai păstrat în această traducere. Domnul Dame prezintă cu optimism toată evoluţia Bucureştiului. Sunt destule comparaţii cu state din vest care ne arată întârzierea noastră istorică, dar viitorul era privit cu încredere. Cartea domnului Frédéric Damé este obligatorie pentru a înţelege o epocă istorică şi a renunţa la idelizarea nejustificată.

Bucureştiul în 1906, autor Frédéric Damé, trad. de Lucian Pricop şi Sînziana Barangă, pref. de Adrian Majuru, editată de Paralela 45, Piteşti, 2007,  ISBN (13) 978-973-47-0023-3

4 comentarii la „Bucureştiul în 1906”

Lasă un comentariu