Cathedral Plaza și tradiția bucureșteană

S-a întors în discuția publică un celebru caz de corupție. Anii 90 nu se lasă și ne reamintesc constant că lucrurile se pot schimba, dar durează foarte mult. Pe scurt, domnul Dan a semnat o hârtie și, la un moment dat, se va putea începe demolarea Cathedral Plaza.

Și, pentru că schimbarea durează foarte mult și noi trăim într-o societate foarte deschisă, ne-am întors din nou în timp. S-a vorbit despre costuri, despre funcțiuni, despre utilizare și reutilizare, despre arhitectură și urbanism, despre corupție, chestii tehnice și, în cele din urmă, despre legalitate.

Despre ce este vorba astăzi la Cathedral Plaza?

Nu e despre arhitectură, urbanism, costuri, funcțiuni, dezvoltare, trafic, spațiu public, corupție…

Astăzi este vorba despre un singur lucru: LEGALITATE.

legalitate, legalități
substantiv feminin
  • 1. Caracterul a ceea ce este legal, conform cu legea; principiu general de drept potrivit căruia autoritățile, instituțiile publice și cetățenii sunt obligați să respecte legea.
    sinonime: legalism antonime: ilegalitate
    • 1.1. Organizarea unui stat pe bază de legi; ansamblul legilor unei țări.
    • A intra în legalitate = a se conforma legilor în vigoare.
    • A fi în legalitate = a fi, a lucra sub ocrotirea și cu respectarea legilor în vigoare.
      etimologie: limba franceză légalité

După o hotărâre judecătorească definitivă s-a decis respectarea legii prin semnarea unei hârtii și demararea procesului de intrare în legalitate. Despre asta e vorba și asta ar trebui să ne intereseze azi.

Eu nu am nimic de comentat despre partea de urbanism pentru că nu are nicio relevanță. Dar încă sunt uimit că avem capacitatea de a nu realiza (și aprecia) când se întâmplă lucruri normale și încă mai încurajăm (chiar și prin discurs) corupția și ilegalitatea. Partea acea din societate încă trăiește bine mersi în mentalitatea anilor 90. Iar cei care cred că acesta este un moment definitoriu… nu e! Este doar un gest normal! Avem destule alte cazuri de ilegalități enorme mai recente… rămâne de văzut dacă și cum le tratăm pe acestea în tradiția noastră locală.

3 comentarii la „Cathedral Plaza și tradiția bucureșteană”

  1. Corect. Singurul aspect ilegal al acestei constructii este ca autorizatia a fost emisa de PS 1 prin semnatura primarului Chiliman si nu de catre PMB, prin semnatura lui Videanu, primar in functie la data eliberarii autorizatiei cu pricina.
    Din cauza asta, in realitate, toata tevatura cu demolarea ar trebui trecuta prin filtrul legii 50/1991 care stabileste procedura „intrarii in legalitate”. Or, in acest caz, ilegalitatea nu este absolut in niciun fel in culpa investitorului, oricat de rechin imobiiar ar fi putut acesta sa fie si oricat de inoportuna ar fi cladirea aia acolo. vina este exclusiv a autoritatilor pubice. A tuturor autoritatilor publice implicate in avizare si autorizare.

    Răspunde
  2. Vreți să spuneți că Primăria Sectorului 1 a cerut șpagă investitorului, ca să-i dea autorizație de construire a mastodontului ”Cathedral Plaza” și nu că investitorul a dat șpagă Primăriei ca să i se elibereze o autorizție despre care știa că încalcă legea?!… Ce interese aveți dvs. ca să-l… spălați pe acel ”rechin imobiliar”, cum chiar dvs. îl numiți?!

    Răspunde

Lasă un comentariu