Noi zone urbane atractive

Mă întrebam într-un articol mai vechi când se va extinde Centrul istoric, de fapt zona aceasta majoritar pietonală, cu funcţiuni publice şi mixte. O altă întrebare care se pune este unde ar putea fi amplasate astfel de zone? Aglomeraţia din zona centrală şi sumele cheltuite acolo ar trebui să fie un semnal atât pentru investitorii privaţi cât şi pentru dezvoltarea unei strategii de către primărie. Unde ar putea investi privaţii şi ce zone ar putea dezvolta primăria?

O astfel de strategie de dezvoltare a unor noi poli urbani ar trebui să ia în calcul şi o dezvoltare pe termen lung, un echilibru între investiţii şi zone şi efectele asupra creşterii calităţii vieţii pe o suprafaţă mai mare a Bucureştiului. În principiu cred că ar putea fi identificate zone amplasate uniform în cadrul oraşului, la distanţe care să permită dezvoltarea lor individuală şi influenţa asupra unor arii bine definite. Zonele acestea ar trebui să aibă funcţiuni mixte, de tipul zonelor ultra centrale, cu dimensiuni variate şi tipuri de circulaţii mixte.

Pentru a identifica mai uşor aceste potenţiale zone am creat o hartă pe care încerc să o upgradez constant, adăugând şi alte propuneri. Pentru început am identificat patru zone cu potenţial, fiecare într-un grad diferit şi cu importanţă locală sau generală. Pentru fiecare zonă există soluţii sau abordări diferite, în funcţie de caracterul actual sau potenţial.

  1. Sala Palatului – Piaţa Revoluţiei
  2. Uranus – Rahova
  3. Obor
  4. IOR – Gloria
  5. Bazilescu – Teatrul Masca
  6. Drumul Taberei – Favorit – Moghioroș
  7. Morarilor – Pantelimon

După cum puteţi vedea pe hartă nu m-am gândit doar la un simplu traseu pietonal ci la zone destul de mari care pot prelua mai multe tipuri de funcţiuni, cu potenţial de a reface imaginea actuală şi a dezvolta chiar suprafeţele vecine. Nu ar trebui să fie acele centre de cartier din anii 60-70, poate aceaşi idee generală, dar dezvoltată pentru o funcţiune urbană complexă.

Cum am spus, sper să adaug şi alte zone şi aştept să îmi sugeraţi posibile noi amplasamente. Bineînţeles că putem discuta şi pe alegerile de până acum. Pe viitor intenţionez să fac propuneri virtuale pentru aceste zone.

13 comentarii la „Noi zone urbane atractive”

    • partea cealaltă face parte tot din Centrul istoric… acolo însă nu s-a făcut nimic… eu caut zone cu potenţial, poate mai îndepărtate de centru

  1. Zona Filaret. Mai exact portiunea dintre str. Lamaitei si str. Istrati. Mi se pare o zona cu un foarte mare potential turistic pentru Bucuresti.

    Răspunde
    • nu caut doar zone care pot fi strict pietonale, vreau ceva mai mult de la acestea… funcțiuni mixte, legături diverse între elemente importante ale cartierului sau orașului… am adăugat zona Bazilescu – Teatrul Masca, o suprafață mai mare care să includă mai multe elemente (exact ce căutam)… la Filaret, zone de care vorbești mi se pare că ar putea fi păstrată mai bine cu actualul caracter, cu locuirea individuală și parcelarea protejată… poate că ar putea fi ceva mai la sud, incluzând Gara Filaret și alte construcții industriale… mă mai uit pe acolo 🙂

  2. Salut Popescu,
    Foarte interesant si actual articolul tau despre noi zone urbane active in Bucuresti. (Eu le-as vedea mai degraba noi centre de cartier/secundare. Nu neaparat in sensul centrelor de cartier socialiste) Intamplator, si eu sunt interesat de problema extinderii activitatiilor urbane intense care are loc acum in centrul vechi.
    Astfel de studii s-au mai facut in diferite epoci, rezultatele lor fiind „circurile foamei” (initial) si mall-urile orasului (mai recent). Unele cu scopul contruirii unei retele de cantine imense (ce idee! :), altele in scopuri pur comerciale. Cred ca acum e un timp bun sa gandim cum s-ar putea dezvolta astfel de centre secundare ale orasului cu scopul construirii unui Bucuresti alcatuit din comunitati inchegate, cu identitate clara s.a.m.d. Din acest motiv ne bucuram ca sunteti interesati pe blogul Idei Urbane de tema asta.

    Privind extinderea centrului vechi si a fenomenului urban care se intampla acum acolo:

    Cred ca pe termen scurt pot fi prevazute cu destula usurinta cateva zone in care activitatile de aici se vor extinde. Sau s-ar putea extinde cu usurinta in cazul in care administratia locala ar incropi un masterplan pentru asta. Una dintre zonele cu potential a fost mentionata si la comentarii, Sf. Gheorghe. Alte zone imediat adiacente centrului vechi ar putea fi identificate de-a lungul Splaiului Independentei (zona Izvor), bd. Elisabeta (o zona mult mai activa cu cativa ani in urma) si peste un timp, zona din jurul Halei Matache.

    In privinta zonelor mai indepartate de centru cu potential:

    Cred ca definitia data de tine in articol este buna, dar la aceasta ar trebui adaugate cateva alte cerinte sau avute in vedere cateva alte aspecte:

    – ce face populatia tanara din cartier? Unde isi petrece timpul liber? exista deja un nucleu pentru asta?
    – exista o categorie sociala in zona care este oaercum afluenta economic?
    – care este legatura majora de transport intre cartier si zona centrala? E posibila definirea unei astfel de zone undeva pe traseul acesta? (metrou?) Nimeni nu va construi apoi alta legatura importanta intre noul centru de cartier si restul orasului.
    – exista parc sau spatiu neconstruit in vecinatate? (pentru diferitele activitati ocazionale/sezoniere in spatiu liber)
    – exista deja conturat un nucleu de zone pentru servicii, chiar si unul din perioada socialista?
    – trebuie identificata o zona destul de bine infipta in masa de locuinte colective (cum ziceai: „la distanţe care să permită dezvoltarea lor individuală şi influenţa asupra unor arii bine definite”)
    – exista mall in vecinatate? este profitabil? (vezi city mall, liberty mall) este oportuna dezvoltarea unui centru de cartier in vecinatatea unui mall, sau nu?
    – exista deja cladiri importante in zona? (cum e teatrul Masca de exemplu)

    …bineinteles, lista de cerinte pentru un poibil centru de cartier poate fi extinsa.

    Dintre zonele identificate de tine cu potential ridicat pentru dezvoltarea unui centru de cartier cred ca Bazilescu – Teatrul Masca are potentialul cel mai mare.

    Ar mai fi zone interesante la
    sos Virtutii (Piata Crangasi – Lacul Morii – Semanatoarea),
    Drumul Taberei X str Brasov (zona Moghiros),
    Razoare,
    Constantin Brancoveanu X sos Oltenitei,
    in Titan as zice ca potential mai mare pentru o astfel de zona ar fi la Nicolae Grigorescu X Liviu Rebreanu (dar si Gloria+fabrica IOR pot sa se contureze in timp ca zone centrale pentru cartier),
    zona comerciala Baneasa + Aeroportul (vrei-nu-vrei)…

    Cam astea ar fi completarile mele.
    O seara buna!

    Răspunde
    • mulțumesc pentru completări… poate putem să le definim ca centre de cartier, cum ai spus, nu neapărat în conceptul socialist sau, mai degrabă cel inițial modernist… precizez din nou că SF. Gheorghe face parte din actualul Centru istoric și, probabil că ar urma o viitoare refacere și acolo… cel mai important lucru este că nu avem aceea strategie, măcar un masterplan, care să genereze dezvoltarea durabilă și o predictibilitate pentru toți… eu nu pot să fac de unul singur studii și pe multe domenii nici nu am pregătirea necesară, deci totul va rămâne la stadiul de propunere, de idee simplă… mă uit pe toate zonele propuse de tine și adaug ceva, dar nu cred că orice intersecție are potențial de dezvoltare, în idea unui centru de cartier, de interes pentru locuitori… se pot aduce însă modificări și la scară mai mică, poate un traseu pietonal, o piațetă sau o reconfigurare urbană

    • Sunt de acord cu Sf. Gheorghe.
      Intersectiile mentionate sunt date in ideea unui reper teritorial.
      Cred ca modificari la scara mica cum sunt pietonaluri sau piatete sunt oportune, dar ar trebui sa se intample ca rezultat al unui centru de activitati deja conturat. Nu ca generator al acestui centru de activitati.

    • zona piata delfinului imi vine pe moment. in fapt tot bulevardul iancului si mai departe pantelimon pot deveni zone de interes. sunt destule spatii comerciale la parterele blocurilor care pot fi transformate. plus ca o data cu disparitia „electroaparatajului” a fost lasat un spatiu gol ca poate fi utilizat in multe scopuri si ar putea fi „legat” cu arena nationala.

    • am adăugat o nouă zonă Morarilor-Pantelimon în care văd o transformare radicală a zonei industriale, legături cu unele parcuri situate în spatele fronturilor de blocuri… la Electroaparataj se face un mall şi hypermarket şi ăsta este un motiv pentru care am propus dezvoltarea către sud, în zona IOR, pe cealaltă parte a Arenei Naţionale… la Delfinului ştiu că va fi o reconfigurare completă odată cu noua legătură prin Baicului către Colentina (acolo văd mai degrabă funcţiuni legate de salba de lacuri a Colentinei)

Lasă un comentariu