Programul aniversării Idei Urbane – 5 ani

Aniversarea Idei Urbane – 5 ani se va întinde pe durata unei săptămâni, fiind pregătite evenimente special dedicate acestei ocazii. Avem pregătite surprize şi în mediul online, dar şi pentru cei care vor să se întâlnească cu noi.


31 ianuarie – Idei Urbane şi invitaţii

sigla-idei-urbaneSâmbătă, 31 ianuarie, am pregătit o serie de evenimente pe parcusul unei zile întregi. Vă aşteptăm la Impact Hub Bucureşti, începând cu ora 12:00, cu proiecţie de film, conferinţe pe diverse teme, prezentări de carte, expoziţii de fotografie şi cărţi poştale. Avem invitaţi speciali, prieteni cu care am colaborat în decursul existenţei site-ului nostru.

UNDE: IMPACT HUB BUCUREŞTI, PIAŢA UNIRII str. Halelor nr. 5, etaj 2

CÂND: SÂMBĂTĂ, 31 IANUARIE, ÎNCEPÂND CU 12:00

Iată programul tuturor evenimentelor din 31 ianuarie:

12:00 DESCHIDERE OFICIALĂ

12:10 COLŢURI DE BUCUREŞTIVLAD TRANDAFIR – PROIECŢIE FILM

logo-COLTURI-DE-BUCURESTI„Colţuri de Bucureşti” este un proiect video care îşi propune să cerceteze și să aducă împreună afectivităţile bucureştenilor pentru locurile care definesc peisajul urban. Simţul comun pare încredințat de convingerea că obligatorie, pentru evoluția interioară, pentru dobândirea unei relaţii favorabile cu mediul social, este cunoaşterea unor locuri desemnate generic prin obiective turistice – cunoaștere nedublată, mai niciodată, de un real stimul interior.

13:30 ASOCIAŢIA PENTRU EDUCAŢIE ŞI DEZVOLTARE URBANĂ – LUCIAN VASILE – RĂZBOIUL ŞI ARHITECTURĂ LA PLOIEŞTI (1939-1944)

logo-AEDUBombardamentele din 1944 au reprezentat sfârșitul unei perioade de dezvoltare a orașului Ploiești. Grav afectată, localitatea nu avea să mai revină niciodată la normalitatea interbelică. Care erau planurile de sistematizare ale autorităților? Care erau așteptările și reacțiile ploieștenilor? Care a fost relația dintre război și arhitectura/urbanismul ploieștean?

14:30 ASOCIAŢIA ISTORIA ARTEI – OANA MARINACHE – DIN ACTIVITATEA ASOCIAŢIEI ISTORIA ARTEI

logo-asociatia-istoria-arteiÎnființată în 2011, Asociația Istoria Artei a organizat diferite programe de istoria artei și arhitecturii pentru copii și familii. Ulterior a inițiat tururi ghidate, conferințe și diferite proiecte editoriale în vederea promovării istoriei orașului și a diferitelor personalități ale arhitecturii românești.

15:30 BUCUREŞTIUL MEU DRAG – ANDREI BÎRSAN – BUCUREŞTI 600

logo-BMDPrin anii ‘70 desenam la scoala Bucurestiul anului 2000, ce de navete spatiale si masini zburatoare erau (nu ne-ar strica nici acum cu traficul actual) acum cred ca mai bine ma gandeam la mai multe spatii verzi si mai multi bicicisti … Haideti ca impreuna sa ne imaginam Orasul anului 2049 (peste 44 ani), la 600 de ani de la prima atestare documentara, un oras mai bun si mai prietenos cu locuitorii lui.

16:30 ANALIZA ISTORICO-ARHITECTURALĂ – ADRIAN CRĂCIUNESCU – UN PACT PENTRU PATRIMONIU

logo-analiza-istorico-arhitecturalaDupă educaţie, apărare sau transporturi e vremea şi a unui pact pentru patrimoniu. Pentru asta este însă absolută nevoie de a avea clarificate nişte principii. Împreună cu colegii din ICOMOS România, le-am numit “Tezele patrimoniului”. Acestea trebuie discutate public şi asumate printr-un pact, ca principii fundamentale ale mult aşteptatului Cod al Patrimoniului.

17:30 PUNCTE DE FUGĂLAURA ROTARU – CULOARE ŞI TEXTURĂ LA FAŢADELE DE ÎNCEPUT DE SECOL XX

logo-puncte-de-fugaPe măsură ce tehnicile de construcţie se modernizează şi materiale de construcţie noi sunt puse în circulaţie, tipuri de finisaje de faţade până de curând uzuale încep să fie tot mai rar folosite. Treptat, noi sisteme de finisaje ce reclamă un timp de execuţie mai scurt şi o mâna de lucru mai puţin specializată le iau locul. Înainte că acestea să dispară complet, să aruncăm o privire asupra varietăţii în care acestea erau de găsit la început de secol XX şi până în trecutul recent.

18:30 IDEI URBANE – ANDREI POPESCU – BUCUREŞTIUL MEU VIRTUAL

sigla-idei-urbaneVoi încerca să vă arăt într-o scurtă prezentare modul în care văd eu Bucureştiul. Propunerile mele virtuale din categoria Cum mi-am închipuit vor fi cele date ca exemplu, pentru fiecare idee având o anumită abordare, o anumită caracteristică pe care am vrut să o accentuez şi să o pun în discuţie.


Expoziţii pe parcursul întregii zile

sigla-idei-urbaneIDEI URBANE – RADU IACOBEXPOZIŢIE DE FOTOGRAFIE – Cele mai interesante imagini ale lui Radu au fost selectate pentru această expoziţie. Veţi avea ocazia să discutaţi cu fotograful nostru, iar unele imagini vor fi oferite ca premiu la concursurile din această săptămână.

IDEI URBANEEXPOZIŢIE A UNOR PROPUNERI VIRTUALE – Am selecat câteva dintre propunerile mele pentru Bucureşti, idei pe care le vom putea discuta deschis la întâlnire.

ORAŞUL LUI BUCUR – CEZAR PETRE BUIUMACI

logo--orasul-lui-BucurEXPOZIŢIE CARTE POŞTALĂ “Expoziţia generală română de la 1906” – Anul jubiliar 1906 a avut o însemnătate aparte în istoria românilor: se împlineau, 40 ani de domnie a lui Carol I şi 25 ani de la proclamarea Regatului României dar şi 1800 ani de la cucerirea Daciei de către împăratul Traian. Pentru a marca un astfel de eveniment s-a luat hotărârea organizării unei expoziţii naţionale în Bucureşti.

Prezentarea volumului ORAŞUL DIN ORAŞ – În sectorul 3 se găsesc cele mai multe monumente, atât de arhitectură cât şi de for public, fiind pe de-o parte despre inima, despre centrul de formare al oraşului, în care astăzi avem atât Curtea Veche sau Hanul lui Manuc dar şi instituţiile României moderne, cum sunt Banca Naţională, Bursa, Palatul Poştelor şi toate celelalte bănci, centrul istoric fiind totodată şi centrul financiar, iar pe de altă parte cartiere noi construite în jurul unui mare centru industrial aşa cum este platforma Malaxa-Policolor.

BUCUREŞTIUL MEU DRAG – EXPOZIŢIE DE FOTOGRAFIE

UNDE: IMPACT HUB BUCUREŞTI, PIAŢA UNIRII str. Halelor nr. 5, etaj 2

CÂND: SÂMBĂTĂ, 31 IANUARIE, ÎNCEPÂND CU 12:00Plimbări Urbane – Tururi aniversare

plimbari-urbaneDin sărbătorirea celor 5 ani de Idei Urbane nu putea lipsi şi proiectul nostru de tururi prin Bucureşti. Avem cinci trasee, unele dintre ele vor avea parte de o ultimă parcurgere (din primăvară aducem noutăţi).

În săptămâna aniversară am programat tururi gratuite în cadrul Plimbărilor Urbane. Marţi, miercuri, joi, vineri şi sâmbătă avem programat câte un tur prin Bucureşti. Toate tururile încep la ora 11:00. Puteţi descoperi zone interesante ale Bucureştiului prin înscrierea pe Plimbări Urbane pentru traseul dorit.

marţi, 3 februarie, ora 11:00 Modernizarea oraşului sub Carol I

miercuri, 4 februarie, ora 11:00 De la casă la bloc

joi, 5 februarie, ora 11:00 Bulevarde prin mahala

vineri, 6 februarie, ora 11:00 Între Art Deco şi Modernism

sâmbătă, 7 februarie, ora 11:00 Visul lui Ceauşescu

inscriere plimbari urbaneTururile fac parte din Plimbări Urbane, un proiect de prezentare a orașului discutând despre istorie, urbanism, arhitectură și alte detalii interesante legate de București.IU-5ANIVă invităm să aniversăm împreună 5 ani de Idei Urbane.

4 comentarii la Programul aniversării Idei Urbane – 5 ani

Lasă un comentariu