Alte semne prin Piaţa Universităţii

Urmarea articolului de ieri despre urmele civilizaţiei urbane bucureştene este faptul că am primit două poze de la Adrian (blogul Analiza istorico-arhitecturala). Acum ceva timp discutasem, destul de scurt, despre modul cum au fost amplasaţi copacii prin Piaţa Universităţii.

amplasare vegetatie piata universitatii 1Prima poză este cu faţada clădirii BCR (fosta Generala), imagine pe care am marcat fiecare copac nou plantat. Nu există nicio legătură vizibilă la prima vedere între împărţirea faţadei, accesele şi golul ferestrelor şi amplasarea copacilor. Poate o fi o regulă cosmică, o legătură cu feng şui şi hai-hui. Poate că asta s-a urmărit: să nu avem nicio regulă. Să fie totul spontan, liber, fără constrângeri formale.

amplasare vegetatie piata universitatii 2Pe o imagine detaliată cu accesul principal vedem poziţia ideală a copacului. El este. Nu e pus chiar în ax, dar nici departe de acesta. Îl vezi când ieşi, e în faţa ta şi împarte fluxul circulaţiei. Îl împarte în mod neegal. Că aşa vrea.

E clar că aşa au vrut să-i pună. E probabil regula de aur în Bucureşti: cum iese. Merge şi aşa. Dacă per ansamblu imaginea este haotică, nu văd de ce nu am avea aceeaşi logică şi în detalii. Întrebarea este însă dacă modul acesta de a fi, având haosul ca regulă (nu aş merge chiar până la anarhie), este o rezultantă a unei acţiuni gândite? Este haosul nostru ceva strategic sau doar un accident, o întâmplare neprevăzută?

6 comentarii la „Alte semne prin Piaţa Universităţii”

  1. Vreau sa atrag atentia la aspectul mizerabil al cablurilor care strabat cladirea. Sigur ca o sa-mi spuneti ca pe innoptatelea se vede ”frumos” … dar de ce sa rabdam 9-13 ore de uratenie diurna pentru 2-3 ore de feerie nocturna ?

    Răspunde
  2. Cladirea a adapostit Ministerul Comertului Exterior , nu a Bancii Nationale , care se afla si astazi unde se afla si inainte de 1989…
    Cat priveste , „amplasarea copacilor” , aceasta s-a facut „dupa ureche” fara a se tine seama de punerea in evidenta a fatadei cladirii….
    Sa mai amintesc de amplasarea „pomului si targului de Craciun ” din fiecare an ???
    Este de-ajuns , ca a disparut parcarea , existand numai cea subterana , aspect care da mai mult spatiu , respiratie intre cladiri…

    Răspunde
    • nu era naţională ci Generala… târgul nu e o chestie rea, dar, evident, conteză cum îl faci… cam puţin să ne bucurăm doar pentru o parcare în secolul ăsta

Lasă un comentariu