Urbanismul şi consultarea publică

A apărut un ordin al ministerului domnului Dragnea în care primul articol abrogă un articol mai vechi. Evident că au apărut ştiri pe tema asta, fiecare informând un pic greşit.

Deci Ordinul 835/2014 Art. 1 spune aşa:

Articolul 4 din Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi turismului nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare şi consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 47 din 19 ianuarie 2011, se abrogă. (sursa)

Nu am nicio pregătire jurnalistică, dar bunul simţ îmi spune să mă uit la articolul abrogat. Deci Ordinul 2701/2010 Art. 4 spune aşa:

Documentaţiile de urbanism şi amenajare a teritoriului care se aprobă fără respectarea prezentului ordin sunt nule de drept. (sursa)
Dacă ne uităm în continuare pe metodologia care este încă în vigoare şi la care face trimitere Art. 1 din Ordinul 835 vedem că informarea şi consultarea sunt încă obligatorii, Art 4. din Metodologia de informare şi consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism din 30.12.2010:
Informarea şi consultarea publicului se fac obligatoriu în următoarele etape din cadrul procesului de elaborare sau revizuire a planurilor de urbanism sau amenajare a teritoriului:
a)etapa pregătitoare – anunţarea intenţiei de elaborare;
b)etapa de documentare şi elaborare a studiilor de fundamentare;
c)etapa elaborării propunerilor ce vor fi supuse procesului de avizare;
d) elaborarea propunerii finale, care include toate observaţiile avizatorilor şi care se supune procedurii de transparenţă decizională. (sursa)

În concluzie, informarea şi consultarea publicului se vor face în continuare. Sunt obligatorii în continuare. Modul în care se fac sau ce sancţiuni se aplică în cazul în care nu se fac sunt subiecte pentru altă discuţie. Eu nu am informaţiile necesare despre motivul acestei abrogări şi nici nu am resursele necesare pentru a face o investigaţie.

Rămâne de aflat pentru viitor ce documentaţii sunt sau vor fi salvate de la anulare. Nu cred că este vorba doar de PUZ-uri.

Lasă un comentariu