Oraşul vorbeşte

Eu ascult la radio o emisiune drăguţă care se numeşte chiar Oraşul vorbeşte şi au un intro la care se repetă: vorbeşte, vorbeşte, vorbeşte. Din ce în ce mai încet… În realitatea bucureşteană nu se opreşte. În realitate Bucureştiul vorbeşte mult, fără oprire şi, din ce în ce mai des, vorbeşte prost…

Sâmbătă, la prima informare şi consultare publice pentru PMUD Bucureşti -Ilfov (Plan de mobilitate urbană durabilă) l-am auzit în toată splendoarea. La un moment dat am avut chiar impresia că reprezentanţii CJ Ilfov şi PMB ar fi mai inteligenţi decât unii din sală. Asta pentru că mulţi din sală (şi din cei care răspundeau la întrebări) nu ştiau ce e sau conţine PMUD-ul supus dezbaterii. Dar asta nu conta… fiecare venise cu propria lui problemă sau cu ordin de la vreun şef, şefuţ.

De aia, pentru că oraşul vorbeşte, unii întrebau de Prelungirea Ghencea, alţii insistau în mod absolut cretin pe „asumarea” de către reprezentanţi şi alţii voiau neapărat să ştie dacă se mai face pasaj la Piaţa Romană. Mi-a părut rău că nu prea s-a răspuns, nici nu s-a putut, de fapt, unor întrebări foarte bune puse de cei de la Asociaţia „Metrou Uşor”. Cei de la Optar erau cu alte treburi, mai degrabă părea că conţinutul planului nu era pentru ei un subiect interesant de discuţie… şi au fost şi alţii care vorbeau şi aveau Adevărul suprem la ei…

Ieri am fost la o conferinţă la care s-a vorbit mult şi pe toate subiectele, aşa cum şade bine când alegi o temă clară. Publicul era avizat şi le ştia pe toate… Un domn arhitect care a făcut detenţie politică în perioada comunistă a aruncat o chestie de genul că oamenii de dreapta şi de stânga se înţelegeau şi discutau civilizat înainte. Înainte era în interbelic. Subiectul conferinţei era arhiva recuperată a arhitectului Horia Maicu, mai cunoscut în civilizata epocă interbelică ca Harry Goldstein. Unii, vă zic, nu au priceput nimic.

Şi, pentru că era vorba de arhiva unui arhitect care a colaborat foarte bine cu sistemul, un alt domn pensionar vorbea (veşnic pregătind o întrebare care nu mai venea) despre relaţia sa cu patrimoniul pe care alţii îl demolează. Cumva, fără să-mi dau seama şi absolut pe subiect, s-a ajuns şi la faptul că s-au vândut fabricile, pădurile etc. şi elita a fost distrusă… Adevărul suprem la ei…

Pe facebook unii pun poze artistice din oraş şi susţin că fac documentare… în acelaşi fel au ajuns şi specialişti în antropologie, urbanism şi arhitectură. Tot pe acolo avem un domn cel mai specialist în arhitectură, nu orice arhitectură, aia de patrimoniu. Restul e proşti… Alţii se umplu de urme ale miculuiparis, interbelic, belleepoque, pisici eclectice sau neoromâneşti etc. Adevărul suprem la ei…

Am să revin cu alte vorbe. Până atunci e mai bine să staţi un pic la căldură şi să luaţi o carte bună. Ca să fiţi pregătiţi la următoarea vorbă…

7 comentarii la „Oraşul vorbeşte”

  1. Ma interesa subiectul dar n-am cum sa ajung la ora aia imposibila. 11.00 e cam ca nuca in perete; cine vine la 11 ar putea sa ajung afoarte bine la 10.00. Cine audiaza conferinta poate in acest fel ca cel mai tarziu la 12.00 sa poata pleca, eventual sa-si ia copilul de la scoala sau sa faca si alte lucruri in ziua aia …

    Răspunde
  2. Abia am ajuns in cele doua ocazii in care eu eram cel care trebuia sa spuna niste vorbe acolo … Sunt convins ca istoria acelei arhive a lui Harry/Horia Maicu este foarte interesanta, motiv pentru care sincer as fi vrut sa vin la prezentarea asta. Cum a fost pana la urma (adica „treci la alte vorbe” cum ai zis)?

    Răspunde
  3. In curand deschidem o expozitie in care vom prezenta arhiva Maicu la PostModernism Museum din Bucuresti. Detalii vor fi si pe artoteca.ro, respectiv pagina Artoteca de Facebook. Ne bucuram de interes si fiindca spuneti ca arhiva merita mai mult va asteptam sa va implicati( cu idei si o mana de ajutor de ce nu?).

    Răspunde
    • Am aflat de expoziţie, urmăresc şi ce apare pe artoteca şi mi-a plăcut şi într-o scară de bloc… nu îmi dau seama cum aş putea fi de folos 🙂

Lasă un comentariu