Emil Prager: un model

După prea multă vreme vă recomand o nouă carte care are legătură cu Bucureştiul. Azi vă sugerez să citiţi cartea Emil Prager: un model a domnului Nicolae Noica. Emil Prager a fost unul dintre cei mai cunoscuţi ingineri constructori români, iar cartea prezintă într-un mod destul de interesant lucrările sale, însoţite de imagini de epocă, desene tehnice şi explicaţii ale autorului. Celelalte părţi ale cărţii sunt reprezentate de păreri personale ale unor personalităţi ale României despre Emil Prager şi gândurile acestuia despre personalităţiile cu care a colaborat. Una dintre cele mai interesante secţiuni este cea cu însemnările autobiografice (imaginea de mai jos este realizată de Radu).

„Desigur că şi pentru tinerii familişti ai acestor vremuri a fost dificil, criza de locuinţe, lipsa de materiale şi alte greutăţi inerente epocii de după război au pus probleme care au influenţat şi activitatea în serviciile publice şi m-au obligat şi pe mine a căuta o directivă nouă în activitatea mea de mai târziu, aşa încât am părăsit locul de funcţionar, deşi dobândit cu mari sacrificii şi muncă deosebită. În 1921, am creat în consecinţă un birou tehnic independent de proiectare şi conducere a lucrărilor de construcţii cu caracter industrial, civil şi mai ales cu folosirea intensivă a betonului armat…”

29-Emil-Pragher-Un-model-Nicolae-Noica

Emil Prager: un model, autor Nicolae Şt. Noica, pref. acad. Mugur Isărescu, editată de Vremea, 2010,  ISBN 978-973-645-396-0

9 comentarii la „Emil Prager: un model”

  1. „intre invitati: inginerul Emil Prager cu sotia. Mare antreprenor de constructii, actionar principal la Banloc (Goodyear-Pneumatice), rotarian, adica un francmason, foarte inteligent dar fara scrupule.” (pag 321)- e doar un fragment sunt mai multe referiri pe care nici eu nu le mai gasesc -motivul referirilor fiind simplu-tatal vitreg al autorului avea o firma de proiectare/executie in rivalitate cu cea a lui Prager – accentul cadea frecvent pe parghiile politice implicate in antreprenoriatul vremii ce ne-a lasat mostenire multe din cladirile pe care azi le admiram nostalgici 🙂

    Răspunde
    • mersi… am găsit ulterior ceva scurt, Prager nu fusese invitat în loja oficială, lucru care l-ar fi bucurat pe Aurel 🙂 credeam că era ceva mai mult, mai detaliat, de care nu îmi aduceam aminte… poveşti de genul acesta nu apar, din păcate, în cartea despre Prager şi ar fi interesante, ar „distruge” câteva mituri 🙂

  2. Buna seara Domnilor,
    Blocul’CENTRAL PALACE” inaugurat pe 28 0ct 1939 a fost realizat de Antrepriza Prager dupa ce ing.Calanovici Emil ,inginerul de contract initial,s-a confruntat , sapand fundatia, de gasirea unui izvor la cca 6 m adancime si a abandonat proiectul .
    A fost primul bloc realizat in Bucuresti in cuva antiseismica.
    Al doilea este INTERCONTINENTALUL.
    Blocul denumit Blokhouse ‘Central Palace ‘ din actuala str Eforie 8 (,fosta Domnita Anastasia 8 ,fosta Belvedere 8) a fost construit in antrepriza EMIL PRAGER .La intrare pe partea stanga era fixata o placa de marmura alba cu mentiunea „EMIL PRAGER -Arhitect si Constructor ”
    Placa a fost data jos de ICRAL dupa 1957.
    Ma puteti ajuta cu cel putin un sfat unde pot gasi mai multe detalii despre constrctia acestui Bloc?
    Am scris la Arhivele Nationale ,la Arhivele Istorice, La OAR, PMB-Arhive fara a primi vre-un raspuns pozitiv.
    Cu atima,
    Florin Melega 0740-318-380 /3 iulie 2015

    Răspunde
  3. BUna seara ARMY USER si Dle Popescu .
    ARMY poate poti sa imi spui care din locatari detine Statutul Asociatie civile a prorpietarilor ,poate acolo gasesc un detaliu despre bloc .Cert este ca pe Contractul de constructie perdlich -semneaza H.Stern ca arhitect si E.Calmanovici drept inginer constructor dar antrepriza sigur a fost Prager .Tatal meu l-a cunoscut in timpul lucrarilor pe santier.
    Am mai aflat doua detalii .Ca ininte de a se turna fundatia terenul a fost consolidat cu trunchiuri de stejar si fag in pozitie verticala. Apoi s-a turnat fundatia – o solutie noua -avand talpi continui .
    Am gasit la Anticariatul 1 de pe str Academiei un Manual pentru beton armat -Editura AGIR 1949 cu descrierea Metodelor de proiectare.La pag 321 II Elemente comprimate axial (stalpi -Baa e de calcul: coeficientul de siguranta ==3 . atat pentru stalpi cu sectiune dreptunghiulara dar si cei fretati ( cercuiti ) .
    Proiectele originaale aale imobilului Eforie 8 aau fost preluate de PROIECT Brasov ,societate care s-a metamorfozat ,care exista dar nu mai are personal . Poate ma ajuta un brasovean inimos .

    Cu stima ,
    Florin Melega 0740-318-380 /8 ian 2016

    Răspunde
    • Buna ziua! Vad ca pareti a cunoaste mai multe detalii despre lucrari ale Antreprizei Prager. Eu sunt nepoata inginerului Emil Prager si incerc sa adun date pentru o monografie. Putem cumva lua legatura?

  4. Buna ziua dna Ioana Nicolau, credeti ca este posibil sa va rog daca ati gasit date pentru monografie. As dori sa vorbesc cu dumneavoastra in legatura cu relatia profesionala a dl Prager si dl Doicescu. Locuiesc intr-un bloc realizat de dl Doicescu si as avea nevoie de cate informatii. Stiu ca dl Prager a vizitat si analizat modul in care s-a comportat blocul in anii 80. Va multumesc frumos pentru retur. Mi-ar face o deosebita placere sa vorbesc cu dumneavoastra. Mariana Anghel

    Răspunde

Lasă un comentariu