Bucureşti: portret în acuarelă

În 2011 a apărut a doua ediţie a cărţii domnului Gheorghe Leahu, Bucureşti: portret în acuarelă, lucrarea pe care v-o recomand în acestă săptămână la categoria Din cărţi. Acest Portret în acuarelă este de fapt un album cu o selecţie a desenelor domnului Leahu realizate în Bucureşti în decursul timpului (imaginea de mai jos este realizată de Radu).

27 Gheorghe Leahu Bucuresti Portret in acuarelaÎn cadrul albumului puteţi găsi o colecţie interesantă a desenelor realizate în acuarelă de domnul arhitect Leahu, subiectul principal al acestora fiind Bucureştiul şi spaţiul urban. Cartea conţine o introducere din care aflăm cum şi de ce au fost realizate desenele şi o scurtă istorie a Bucureştiului (toate textele conţin traducere în limba engleză, franceză şi germană).

Colecţia reuşeşte să prezinte o imagine personală a oraşului, locurile, peisajele sau clădirile sunt atent selectate pentru a ne lăsa să înţelegem cum vede un arhitect Bucureştiul. Pentru cei care au studiat arhitectura este poate destul de evident modul studiat în care sunt alese punctele de privire, direcţia şi compoziţia fiecărui desen în parte. Pe lângă latura artistică foarte interesantă, se poate deduce din tehnica folosită că domnul Leahu este de profesie arhitect.

Bucureşti: Portret în acuarelă conţine destul de multe desene extraordinare, unele mi-au plăcut chiar foarte mult. Sunt desene care surprind atmosfera oraşului, diversitatea fondului construit sau conţin chiar o detaliere remarcabilă a unor elemente, detaliere destul de greu de realizat în această tehnică. Este un album pe care merită să-l aveţi în bibliotecă, iar singurul regret este că nu este precizat anul realizării pentru fiecare desen în parte şi, poate, mai multe informaţii despre subiectul ales.

Bucureşti: Portret în acuarelă, autor Gheorghe Leahu, trad. lb. eng. de Dan Mateescu, trad. lb. franc. de Paula Romanescu, trad. lb. germ. de Luminiţa Graur, Ed. a 2-a, editată de Vremea, 2011,  ISBN 978-973-645-428-8

Lasă un comentariu