Aproape nimic despre arhitectură

Ar fi foarte interesant dacă blogurile, site-urile, ziarele sau chiar paginile de facebook care au ca subiect Bucureştiul ar vorbi despre arhitectura lui. Eu nu prea am găsit articole despre arhitectură.

Sunt foarte multe articole cu poze. Poze bune, poze proaste, poze care au legendă sau care stau singurele. Multe poze ne prezintă arhitectură, dar textele nu prea vorbesc despre asta. Nu cred că faptul că nu eşti din domeniul arhitecturii poate reprezenta o scuză. Oricine se poate documenta pentru un articol simplu de pus pe net.

Dacă nu vorbesc despre arhitectură, ce subiecte tratează articolele? Într-o ordine aleatorie toate articolele spicuiesc despre pictură, desen, sculptură, decoraţii de toate felurile, stiluri, materiale, elemente de construcţie sau ale structurii. Despre orice, dar nu arhitectură.

Percepţia despre arhitectură se rezumă la câteva elemente de decoraţiuni. Cu cât mai bogate cu atât mai valoroase. Nimic despre spaţiu, despre volume, relaţionări şi interpretări, despre cum înţelegem arhitectura de ceva timp încoace. Încă vedem arhitectura ca la sfârşitul secolului 19.

Deci, dragi optimişti, realişti, rezistenţi, vechi, noi, simplişti sau analişti, cu locuri, cu muzee, cu istorioare sau historii, cu puncte sau poveşti haideţi să vorbim mai mult despre arhitectură.

P.S.: Dacă avem voinţă poate vorbim şi despre urbanism, nu despre regim de înălţime, haos, trafic sau cornişă şi retrageri. Doar dacă vrem.

6 comentarii la „Aproape nimic despre arhitectură”

  1. Mai sunt unii care spun si de arhitectura din cand in cand. Unii analisti se refera la detalii de exemplu. Mici, ce-i drept! 🙂
    Dar asa este, in general e mult cu poze si neaparat despre „stiluri”. Nici comentatorii rezistenti nu mai comenteaza ca pe vremuri asa ca nici stimulul de a aduce vorba despre arhitectura nu e chiar cel mai cel.

    Răspunde
    • Ok, dar se vorbeşte doar despre detalii…cum am spus şi în articol, se confundă mult…chiar şi în cazurile în care se prezintă detalii, eu nu am găsit şi necesara explicaţie sau justificare a superiorităţii unei anumite arhitecturi…poate o schimbare o să aducă mai multe comentarii sau comentatori 🙂

  2. Am facut un mic test cu acel prim episod al serialului despre Pasajul Latin, in care vorbesc atat despre arhitectura, cat si despre urbanism, despre notiunea de oras ca un organism, de atomizarea celor doua parti centrale din vechiul oras, despre propaganda prin arhitectura si simbolistica propusa, ca un arc peste timp, intre Lupoaica si Piata Sf. Gheorghe. Rezultatul? Dintre toate episoadele, este cel mai putin citit. Stiu, publicul trebuie si educat, nu sa i se ofere numai ceea ce doreste, dar (mereu exista un „dar”) putini dintre romani au exercitiul construirii unei case in care sa traiasca, nu numai sa locuiasca, asa incat putini vor intelege nevoia de a explica notiuni relativ abstracte despre ahitectura ca un manifest cultural/politic/social, despre faptul ca ar fi o arta, despre cum un arhitect/urbanist responsabil de un mare complex locativ poate actiona ca un demiurg, slefuind caractere prin solutiile pe care le ofera. Totusi, chiar daca acest public ar incepe sa fie receptiv, problema cea mai mare se afla la noi: lipsa de timp, scaderea entuziasmului din pricina oboselii, a doua locuri de munca, a deceptiilor sociale de zi cu zi, a lipsei unui orizont si, uneori, a unui egoism centrat pe pastrarea cunostintelor. Nu generalizez, dar cred ca fiecare dintre noi ne regasim cate putin in aceasta enumerare.
    Promit sa indrept aceasta situatie stramba 🙂

    Răspunde
    • nu cred că se aşteaptă cineva ca articolele de pe bloguri să fie doctorate, deci chiar şi un articol scurt poate fi foarte bun…important este să fie prezentate lucrurile clar…dacă vorbim despre detalii, atunci să le prezentăm ca detalii şi să explicăm de ce sunt bune sau nu…până la urmă prefer un singur articol pe lună, articol în care primesc o părere justificată, faţă de articole zilnice cu câte o poză şi o exclamaţie de genul „ce arhitectură se făcea înainte”…unele bloguri sunt deja destul de vechi şi cred că e momentul să depăşească faza de pus o poză drăguţă şi exprimat regrete…cred că e timpul să avem parte de păreri personale (justificate)

Lasă un comentariu