Plimbări urbane – prezentări direct în stradă

V-am tot anunțat că în septembrie pregătim ieșirea noastră în stradă. Am ajuns astăzi la momentul în care putem lansa oficial Plimbările urbane. Proiectul constă în realizare unor trasee prin București, acestea fiind prezentări ale orașului realizate direct în stradă. Aceste tururi nu sunt tururi turistice ci prezentări sau consultații oferite direct în stradă. Speranța mea este ca prin aceste prezentări să reușesc să arăt evoluția orașului și să ofer câteva explicații pentru imaginea urbană actuală, modul în care se construiește în București și alte elemente care au legătură cu urbanismul.

În acest moment am pregătit următoarele trasee, urmând ca pe viitor să fie adaugate și altele:

 

La Belle Epoque în București – Bulevarde prin mahala

Probabil cele mai importante transformări ale Bucureștiului au avut loc în secolul 19 și începutul secolului 20, schimbări care au însemnat o tranziție de la orașul rural la cel modern. Unul dintre elementele cele mai importante ale acestei metamorfoze a fost apariția bulevardului, element urban care a modificat radical imaginea Bucureștiului.


București prin comunism – De la casa la bloc

Pentru a înțelege în detaliu viața unui oraș precum Bucureștiul este foarte interesant să cunoaștem modul în care a evoluat dezvoltarea locuirii. Locuirea în București a parcurs etape distincte, de la încurajarea locuirii individuale în parcelari interbelice  până la dezvoltarea cartierelor de locuințe colective. Treptat a fost înlocuită complet ideea de a avea o casă proprie cu cea de a deține un apartament într-un bloc.


București prin comunism – Visul lui Ceaușescu

Una dintre cele mai importante modificări ale Bucureștiului o reprezintă apariția Casei Poporului (Palatul Parlamentului de astăzi) și a bulevardului Unirii. Această zonă a Noului Centru civic a fost visul lui Ceaușescu, vis niciodată realizat complet. Demolarea, uitarea și distrugerea trecutului au fost părți ale acestui experiment, scopul final fiind un nou oraș destinat omului nou.


 

La Belle Epoque în București – Modernizarea orașului sub Carol I

Perioada de domnie a Regelui Carol I a fost poate una dintre cele mai importante pentru modernizarea orașului București. Această transformare totală a orașului s-a bazat pe o industrie puternică și în creștere, o legislație nouă, o  infrastructură modernă și o continuitate în planurile administrației. Bucureștiul a simțit această schimbare nu doar în zona centrală, ci mai ales în dezvoltarea zonelor de periferie.


 

Cum se vor desfașura Plimbările urbane? Fiecare eveniment se desfășoară în general la sfârșit de săptămână. În cursul săptămânii vom anunța ce traseu parcurgem la sfârșitul săptămânii și așteptăm înscrierile prin mesaje pe email sau pe pagina de contact. Plimbările sunt structurate în același fel:  o mică introducere în care vă voi povesti ce vom vizita, prin ce zone ne poartă traseul și lucrurile de ordin “administrativ”. Apoi urmează parcurgerea traseului, durata unei plimbări fiind de 1 oră jumatate până la 2 ore. Pe întregul traseu avem pregătite materiale, planuri, schițe, poze și explicații pentru tot ce credem că trebuie pus în evidență. Vom face și pauze scurte în care vom discuta despre anumite detalii din cadrul unor zone. După încheierea plimbării sunteți invitați la o cafenea. Aici vom putea continua discuția, consultând în continuare materialele pregătite, în același timp încercand să ne gândim împreună la soluții de refacere a anumitor zone.

Fiecare plimbare conține cele trei elemente: introducere, plimbarea pe traseu și discuțiile la cafenea. Plimbarea urbană pe care o propunem este un mod de a vă întelege orașul și o încercare de a vă prezenta și câteva noțiuni simple de urbanism. Pentru că sunt sigur că fiecare are o soluție pentru dezvoltarea unei zone, vom încerca să schițăm împreună câteva soluții de principiu. Pentru că în orice societate normală orice serviciu oferit se platește, plimbările urbane au un tarif fix. Prețul include prezentarea și parcurgerea întregului traseu.

Toate informațiile necesare pentru fiecare traseu vor fi prezentate în anunțul săptămânal. Veți găsi informații despre modalitatea de înscriere, prețul prezentării, locul și ora de întâlnire. Pentru mai multe informații despre conținutul fiecărui traseu puteți accesa paginile din meniul Plimbări urbane.

2 comentarii la Plimbări urbane – prezentări direct în stradă

  • Cand se poate face plimbarea urmatoarea? Este foarte interesant…

    • mulțumiri…plimbările se desfășoară în weekend…din păcate avem un program mai ciudat în iunie astfel că nu vom realiza nici un tur…vom relua plimbările la începutul lui iulie (posibil chiar de pe 30 iunie)…avem un traseu nou și trebuie să terminăm documentația pentru acesta…oricum vom anunța din vreme reluarea plimbărilor, deci ne-ați putea urmări pe blog, facebook sau twitter pentru a afla modificările…vă așteptăm la viitoarele plimbări și vă mulțumim pentru interes

Lasă un comentariu