Despre retrageri si edificabil

Una dintre primele explicatii pe care le dau atunci cand discut cu un beneficiar este modul in care amplasez o viitoare constructie pe o anumita parcela. Discutia pleaca intotdeauna de la retragerile impuse intr-o anumita zona si edificabilul maxim care rezulta. Pentru a intelege ce sunt aceste retrageri si de ce sunt impuse am ales un exemplu teoretic simplificat. Sa presupunem ca doriti sa va construiti o casa pe o parcela noua, intr-o zona rezidentiala.

Terenul pe care doriti sa construiti se afla intr-o zona de locuinte individuale si este reglementat printr-un plan de urbanism. Dvs. doriti sa construiti o locuinta individuala si sunteti nevoit sa respectati cateva reglementari. Ajungem astfel la retrageri. Retragerile reprezinta distantele de la limita de proprietate si sunt de mai multe tipuri: retrageri frontale, posterioare si laterale. In acest caz avem o locuinta care se va amplasa in mijlocul parcelei, fiind retrasa la anumite distante de toate limitele parcelei. Sa vedem ce inseamna asta pe un exemplu teoretic si simplificat.

In imagine aveti o vedere de sus, planul proprietatii. Pe acesta am marcat: in partea de jos se afla strada (trotuar si carosabil) si zona de acces pe proprietate; cu rosu este marcat edificabilul maxim rezultat in urma stabilirii retragerilor. Distantele pe care le vedeti trecute pe plan reprezinta retragerile impuse. Retragerea frontala este de 5.00 metri, retragerea posterioara de 5.00 metri, iar retragerile laterale de 3.00 metri. Suprafata care rezulta, dreptunghiul rosu, este edificabilul maxim. Acesta reprezinta suprafata maxima in care se poate construi casa.

Privind acelasi plan intr-o perspectiva aeriana se poate identifica suprafata in care se poate construi casa, acelasi edificabil maxim rezultat din retrageri. Edificabilul maxim reprezinta doar suprafata pe care arhitectul o are la „dispozitie” pentru a realiza cladirea. Bineinteles ca aici intervine imaginatia sa, cladirea putand avea orice forma inscrisa in suprafata rosie. Cu alte cuvinte arhitectul se poate „juca” proiectand orice forma care sa se inscrie in acest dreptunghi rosu.
Imaginea aeriana ne prezinta o casa simplificata care este pozitionata in acel dreptunghi, edificabilul maxim. Se observa cum constructia propriu-zisa este mai mica ca suprafata decat edificabilul maxim, respectand retragerile fara a le depasi.
Clădirea este amplasată în suprafata generata de retrageri, respectand acest edificabil maxim. Bineinteles ca in acest caz teoretic si simplificat, cladirea poate fi amplasata oriunde in cadrul suprafetei edificabilului maxim. In realitate insa intervin si alte reglementari pe care le voi explica in alte articole.

Aceste retrageri minime impuse nu sunt in niciun fel doar o conventie. Dimensiunile acestor retrageri au rezultat din practica si sunt o concluzie. Cu alte cuvinte aceste retrageri sunt rodul unor experiente practice ce tin cont de modul de utilizare modern a unei constructii.

Explcatia destul de simpla a retragerii frontale de 5.00 metri consta in faptul ca distanta este reprezentata de spatiul necesar pentru parcarea unei masini. Surprinzator sau nu, parcarea masinilor rezidentilor se face doar in interiorul parcelei, a proprietatii private. Deci strada nu este loc de parcare si tocmai impunerea retragerii de 5.00 metri asigura posibilitatea rezolvarii parcarii. Pe strada pot parca doar vizitatorii, atat timp cat nu exista restrictii rutiere sau parcarea acestora se poate realiza in cadrul proprietatii. Spatiul generat de retragerea de 5.00 metri este „ocupat” de masinile parcate. Pe aceasta suprafata se pot amenaja platforme, amenajari peisagistice, circulatii, etc. fara a avea dreptul sa construiti un garaj sau alte anexe. Un garaj poate fi construit in acelasi edificabil, avand corp comun cu restul cladiri sau nu, insa respectand suprafata edificabilului maxim. Chiar daca ati construit un garaj sunteti in continuare obligati sa respectati retragerea.

Pentru a explica retragerile laterale am ales o imagine cu doua case, in acest exemplu cladirile avand regimul de inaltime Parter+1Etaj+Mansarda (P+1E+M). Retragerile laterale se considera si in acest caz distanta masurata de la limita de proprietate, in exemplul simplificat avand dimensiunea de 3.00 metri. In acest fel se poate realiza o buna iluminare naturala a camerelor cu ferestre pe fatadele laterale. Ca in toate cazurile si aici este posibil ca imobilul sa aiba o retragere mai mare, dar minim 3.00 metri. Evident ca in realitate vor fi si cazuri in care cladirile vor fi amplasate pe limita de proprietate, la calcan, aici dorind doar sa explic ce inseamna retragerile laterale.
Retragerea posterioara este si ea dimensiunea masurata de la limita de proprietate, in cazul nostru 5.00 metri. Spatiu creat prin aceasta retragere este dedicat gradinii private. Evident ca poate avea orice alta functiune doriti, dar se considera un spatiu minim pentru a avea o amenajare cu functiunea de gradina. Acesta este spatiul gradinii private, in care avem un minim de intimitate. Acesta este si motivul pentru care se opteaza pentru un spatiu intim in spatele casei, departe de zgomotul strazii sau privirile trecatorilor. Trebuie sa facem diferenta intre acest spatiu, in totalitate privat, si spatiul din fata casei, generat de retragerea respectiva, spatiu care doar face trecerea dintre public si privat. In acest caz nu este o discutie despre regimul juridic ci doar despre perceperea functionala si psihologica a spatiului. Din acest motiv se amenajeaza diferit si cele doua spatii, doua gradini diferite ca functiune.

In concluzie aceste retrageri au un scop anume si se respecta pentru ca va fac viata mai usoara. Retragerile si edificabilul maxim generat sunt doar cateva elemente care intregesc modul de amplasare a unei cladiri. Toate aceste elemente pot fi modificate in functie de parcela si reglementarile unei zone intregi, dar cel mai important este faptul ca trebuie sa acceptam ca locuirea in cadrul unui oras inseamna integrarea intr-un set de reguli. Aceste reguli nu inseamna ingradirea dreptului de folosire a proprietatii ci mai degraba un cod de locuire intr-o comunitate.

Postarile din categoria Idei practice reprezinta doar explicatii teoretice. Acestea nu sunt solutii pentru o rezolvare a unui proiect real. Pentru a primi cele mai bune solutii, in cazul unei initiative reale, adresati-va unui specialist. In cazul in care doriti consultanta pentru o initiativa reala, puteti folosi pagina de contact.

82 de comentarii la „Despre retrageri si edificabil”

  1. Buna ziua, ce vreau sa va intreb, daca o parte laterala a casei este inspre carosabil, tot 5 m trebuie sa fie? Am citit undeva cum ca 2 ar trebui acum. Sper sa ma lamuriti, multumesc.

    Răspunde
  2. @Mihai…cum am spus si in articol este vorba doar de un exemplu teoretic pentru a intelege ce inseamna retragerile…tu ma intrebi de un caz particular, deci nu pot da un raspuns clar daca nu stiu exact despre ce este vorba…in cazul in care vrei mai multe informatii, te rog sa trimiti un mesaj din pagina de contact…sper ca nu ai facut un comentariu doar pentru reclama 🙂

    Răspunde
  3. Cod civil, art.612-nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere.. de nu va fi o distanta de 19decimetri intre zid si proprietatea vecina(a se intelege gardul)

    Răspunde
  4. Te apuci tu sa dai informatii…:)), ia uite ai speriat lumea :). Cred ca va trebui sa bagi faze de genul "aceasta emisiune este un pamflet si trebie tratata ca atare" :))

    Răspunde
  5. Eu as spune ca aceste retrageri rezulta dintr-o prostie romaneasca, nu dintr-o necesitate.
    Cum sa lasi in oras aceste limite de retragere cand majoritatea terenurilor nu au 10m pe care sa ii poti lasa liberi pe nici o latura?
    Oare cum de in strainatate au reusit sa construiasca lipit si cu curte interioara iar noi vrem fiecare casa in mijlocul unei baligi?

    Totusi, o astfel de regula transforma majoritatea constructiilor in „exceptii” care se dau cu spagi la cine trebuie, intr-un stil pur romanesc.

    Răspunde
  6. Am cumparat un teren de 467 mp. in Navodari (zona Beach-Land, viitoare zona turistica, de promenada, ce tinde sa ajunga din urma Mamaia…)cu dimensiunile de 17m (front stradal) X 27 m. La Primarie mi s-a dat un POT de 35% si CUT de 2, iar despre retrageri mi s-a spus ca trebuiesc respectate cele din Codul Civil. Facand calculele asa cum ne-ati explicat rezulta ca imi pot construi casa dorita, cu amprenta la sol de 10x10m (doar parter). Itentionez sa o amplasez in centrul terenului, respectandu-se astfel toate „impunerile”…ceea ce cred ca este bine ! Am totusi o mica problema : pe terenul meu, la granita cu locul din spate (la un metru de aceasta granita si aproape pe axa celor 17 m, se afla un stalp de beton de la o retea de medie tensiune, NEFUNCTIONALA (probabil in curs de desfintare…). Vecinul meu din spate si-a construit casa la 5 – 6 m de granita terenurilor noastre, fara nici o problema, asemeni si gardul !
    Eu pot avea vreo problema legata de acest stalp, vis-a-vis de obtinerea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire ? Exista vreo impunere de retragere fata de acel stalp ? Daca da, este doar obligatia mea (fiind pe terenul meu…) sau si vecinul ar fi avut-o (cu gardul si cladirea ) ? Daca el nu a avut vreo restrictie inseamna ca o distanta de 8 m de acel stalp ( 9 m de gard ) este suficienta pentru mine ?
    Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra si va multumesc mult !
    Prof. Adrian Matei.

    Răspunde
    • în Certificatul de urbanism probabil că sunt indicate şi avizele pe care trebuie să le luaţi… printre ele sigur trebuie să fie ceva şi de la furnizorul de electricitate căruia îi aparţine stâlpul şi reţeaua… în acel aviz ar trebui să fie specificat exact ce tip de reţea este şi ce retrageri obligatorii sunt… retragerea este obligatorie pentru toţi, în cazul acesta, pentru reşele, nu are legătură cu limita de proprietate… nu m-aş baza foarte mult pe ce a făcut vecinul, poate nu a respectat nimic

  7. Ma puteti ajuta si pe mine cu o parere legata de urmatoarea problema: am cumparat un teren si am scos un certificat de urbanism de informare pentru a proiecta o casa. In CU scrie doua lucruri oarecum contractidictorii: „Aliniament teren faţă de străzile adiacente: retragere 5,50 m din axul străzii proiectate;” si apoi „Alinierea construcţiilor faţă de străzile adiacente terenului: retrase 2m de la strada proiectată”. Strada ar fi de 7 metri deci ar trebui sa retrag 2 metri pentru a considera un nou aliniament si 2 metri pentru constructie? Nu ar fi o problema pentru casa (ca vroiam sa ma retrag 5m sa incapa masina) dar credeti ca am voie sa construiesc gardul la strada, unde e limita mea de teren? Sau se presupune ca 2 metri pana la „noul aliniament” raman teren viran? Ca atunci tot nu pot sa mai pun masina in curte… Daca cineva a mai intalit ceva similar va rog sa ma ajutati si pe mine cu o idee …

    Răspunde
    • nu înţeleg exact ce mi-aţi scris din CU dvs, dar retragerile se dau pentru construcţie şi nu pentru gard… nu am cum să vă spun exact care este retragerea fără să văd certificatul, dar, repet, este vorba de construcţie, nu de gard… oricum vă recomand să apelaţi la un arhitect pentru proiectul construcţiei

  8. Va multumesc pentru raspunsul rapid. V-am trimis un mesaj cu unele detalii folosind formularul de contact si imi cer aici anticipat scuze pentru faptul ca abuzez de amabilitatea dumneavoastra dar am gasit explicatiile dumneavoastra din celelalte articole ca fiind pertinente si la obiect si de aceea am indraznit sa va scriu. Va doresc o saptamana placuta si multumesc inca odata!

    Răspunde
  9. buna ziua.este obligatorie retragerea de 5 m pe partea posterioara?tinand cont ca in fata terenului este un stalp de inalta tensiune.Se poate reduce aceasta distanta la 3 m pentru a avea loc sa construiesc o casa decenta?

    Răspunde
  10. Buna ziua,tot marius.intrebare: daca obtin acordul notarial de la vecinul meu situat in partea posterioara ca imi da voie sa ma aproprii de gard se poate anula aceasta parte cu 5 m retragere?

    Răspunde
    • Bună ziua, probabil retragerea posterioară este impusă prin regulamentul de urbanism şi nu prea există posibilitatea de a modifica această impunere… acordul vecinului nu vă ajută cu nimic, dar în unele zone există precizarea că puteţi construi pe limita proprietăţii dacă există un calcan pe acestă limită… depinde de fiecare zonă în parte şi de reglementările specifice… aveţi grijă să respectaţi şi reglementările impuse şi de la linia de înaltă tensiune, acestea având o zonă de protecţie

  11. Buna ziua, bazandu-ma pe experineta dvs as dori sa va intreb in legatura cu situatia mea.

    Am un certificat de urbanism cu retragerile standard (5-5, 3-3), pe una din laturi vecinul meu care are un teren si mai ingust are casa la limita de proprietate, cum planurile cadastrale de la ocpib nu reflecta acest lucru(cred ca sunt ne updatate de mai bine de 10 ani) de la primaria am primit aceste retrageri.

    Intrebarea este daca pot avea derogare pentru latura pe care vecinul meu are casa construita; Prima varianta ar fi constructia lipita sau in mod ideal la 1-1.2m (ca sa evit experzize si subzidiri); A doua varianta ar fi sa ma lipesc cu o anexa doar parter(de 1-1.2m) si de aceasta anexa sa lipesc casa (cu acclas scop – ca sa evit experzize si subzidiri)

    Va rog explicati-mi care din varinate este posibila si care din elel m-ar avantaja/dezavantaja si dpdv al costurilor de constructie, acorduri/avize necesare

    Răspunde
    • Bună ziua, îmi e foarte greu să vă dau un răspuns neavând toate informaţiile despre teren, zona şi reglementările ei etc.
      Ce vă pot spune este că pentru a modifica retragerile aveţi nevoie de o documentaţie de urbanism (PUD sau PUZ)… e foarte posibil ca planurile să nu fie updatate pentru că nu s-a construit cu autorizaţie, lucru ce ar pune alte probleme

  12. am si eu chestie dak poate sa ma lamureasca cineva deci am un plan al unei case casa este deja construuita vreau sa fac un garaj pe partea laterala a casei exact de unde incepe casa pe o suprafata de cativa metri exista vreun cuvant pt asa cva sau cuvantul este folosit ma ajuta cineva plz

    Răspunde
  13. Buna ziua,

    Urmeaza sa construiesc o cladire intr o zona rezidentiala din Bucuresti si as vrea sa va intreb ce se intampla daca nu respect retragerile??? Adica imi iau autorizatia si proiectul pentru claidrea cu retragerile legale, Constructia o fac conform proiectului si autorizatiei, dar o mut mai aproape de strada cu 2m (adica la 3m in loc de 5 cum ar fi trebuit), respectand lateralele de 3m.Care e sanctiunea? sau ce pot face ca sa intru in legalitate dupa aceea? Nu doresc sa parchez nici o masina in fata cladirii deoarce voi face un spatiu comercial in cladire.

    Multumesc frumos!

    Răspunde
  14. Buna ziua,

    Daca vreau sa construiesc un garaj direct in strada,(poarta garajului sa aiba rol de gard in zona aceea) adica exact pe cei 5 m care oricum sunt pt. masini si apoi sa vin cu casa lipita de garaj, dar totusi sa las o distanta de 5 m frontal, adica sa fac garajul pe 6 m adancime si intru cu casa pe acel 1 m ramas, e ok?

    Multumesc mult!

    Răspunde
    • depinde de reglementările din zona dvs… oricum aveți nevoie de autorizație, dar mai întâi obțineți Certificatul de urbanism, act prin care sunteți informată despre ce, cum și în ce fel puteți construi pe parcela dvs

  15. Buna ziua!

    Pentru terenul meu se specifica astfel:
    POT 40%
    Inaltime: P+1+M
    Aliniere:
    retras 3m fata de aliniament (la strada)
    retras 3m fata de o latura (lateral). Ce distanta trebuie lasata fata de cea de-a doua laterala a terenului?

    Multumesc!

    Răspunde
    • citiţi cu atenţie, poate e o retragere de 3m faţă de limitele laterale… sau aveţi un calcan? altfel, poate au uitat, pur şi simplu

    • Sunt proprietati cu forme diferite.
      ,,3m fata de o latura”.Asadar,la oricare dintre laturi te-ai uita trebuie sa fie o retragere de 3m exceptand retragerea fata de aliniament(la strada).
      Latura de E fiind o latura=3m retragere
      Latura de V tot o latura=3m retragere
      samd

  16. Buna seara,
    am o intrebare referitoare la „deschiderea” unui teren, frontul sau stradal. Pentru a obtine autorrizatia de construire ce se ia in calcul (referitor la cele spuse anterior)? Latimea terenului in locul unde se va construi casa sau latura efectiva de la strada? E vorba de un teren care „se deschide” la strada cu 4-5 ml, dupa aprox 40 de m el se largeste la dimensiuni care permit o constructie, respectiv 18-19 m. E posibil sa nu se admita construirea pe un astfel de teren?
    Multe multumiri anticipate.

    Răspunde
    • Pentru fiecare zonă există o reglementare posibil diferită… în astfel de cazuri, mai ciudate, este posibil să vă ceară mai întâi un plan de urbanism, care sa reglementeze detaliat, probabil PUD… luați un certificat de urbanism și aflați exact

  17. Buna ziua,
    Daca in certificatul de urbanism se specifica 5m in fata si 1,90 m in lateral iar constructia deja inceputa respecta doar cei 5m nu si cei 1,9m din lateral se mai poate face ceva? in afara de demolare bineinteles.
    Multumesc

    Răspunde
    • nu, din câte știu nu prea se mai poate… puteți încerca o reautorizare, să luați o nouă autorizație, dar m-aș mira să vă dea alte retrageri

  18. Buna ziua,

    Ma puteti ajuta si pe mine cu urmatoarea problema: am cumparat un teren de 100 m in Constanta.Vreau sa construiesc pe acest teren,am fost la Primarie si mi-au spus ca nu pot construi daca am teren mai mic de 150 m conform legii.Nu am depus actele pentru certificatul de urbanism.Se poate sau nu sa construiesc pe 100 m?

    Multumesc

    Răspunde
    • nu știu exact care sunt reglementările în acea zonă, dar, probabil, că nu puteți construi direct cu autorizație de construcție… probabil că va fi nevoie să faceți un PUD sau PUZ (pentru a reglementa detaliat modul de construire) și abia apoi veți putea ajunge la autorizație de construcție și, ulterior, construire… în certificatul de urbanism trebuie să scrie în ce condiții puteți construi, cu PUD sau PUZ

  19. PUG: „Alinierea clădirilor e obligatorie. Retragerea de la aliniament va fi de 3 – 5 m, PUZ urmând a stabili dimensiunea acesteia pentru fiecare situaţie în parte.”

    Se poate amplasa o casa cu retragere de 7m sau de 8m de la strada? Adica mai mult de cei 5m din PUG…

    Răspunde
  20. BUNA ZIUA! AM CUMPARAT UN TEREN IN SUPRAFATA DE 200 MP. INTRE MINE SI GARDUL VECINULUI DIN LATERAL EXISTA UN SPATIU LIBER DE 3ML. POT CERE MODIFICAREA CARTII FUNCIARE MARINDU-MI TERENUL CU 10%FARA SA AFECTEZE PE NIMEMI? MENTIONEZ CA SI VECINUL VREA SA FACA ACEST LUCRU.

    Răspunde
  21. Buna seara,
    Ma puteți ajuta va rog cu un raspuns din experiența dumneavoastra ?
    Am achiziționat un teren pentru o locuința iar in urbanismul de informare am primit retragerile identificate si in articolele dumneavoastra 5/3/3/5 ml.Vecinul meu din spate a inceput construcția de scurt timp la o distanță de 3 ml si are ferestre mari catre zona din spatele terenului meu, zona in care intenționez sa amenajez curtea.Verbal la primăria din zona terenului mi au spus ca nu e o problema si ca pot face si eu acelasi lucru ( sa ma retrag doar 3 ml din spate.Are voie sa construiască la o distanță mai mica fata de cea specificata in urbanism, sa faca ferestre catre mine fara acord si fara sa dețină un PUD ceva ? Daca nu a procedat corect ce soluții de remediere am ?
    Apreciez mult un raspuns din partea dumneavoastra .
    Multumesc !
    Sărbători fericite !!!

    Răspunde
    • dacă ce spuneţi este real, nu construieşte legal… dacă a făcut un PUD, reglementările pot fi diferite de ale dvs şi atunci poate fi legal ce face acolo

  22. Buna ziua. As dori sa va spun urmatoarea speta. Doresc sa achizionez un teren de 600 m (13.5 latime x45m lungime). Pe teren pe una din lungimi in schita scrie faptul ca este un drum de acces proprietate privat care serveste intrarea altui proprietar iar pe cealalta latura este un vecin care are pe teren construit un garaj. Precizez faptul ca la vecinul.cu garajul terenul nu este mai lat de 5 metri si acesta se continua pana dupa lungimea proprietatii mele unde da intr un teren cu o latime mai mare. Pe aleea privata este amplasat un stalp de electricitate care ii serveste pentru a fi legat la reteaua electrica.
    M ar interesa sa stiu retragerile laterale in cazul acesta ar fi tot asa de 5 si 3m si fata de.stalpul.de electricitate daca ar exista vreo limita de constructie.

    Răspunde
    • nu vă pot spune exact ce reglementări aveţi în zona dvs… pentru fiecare zonă a oraşului pot fi reglementări complet diferite… retragerile faţă de stâlp depind de tipul de reţea

  23. Buna ziua,

    pentru aliniament se poate lua o derogare ceva?
    in CU am 5m, vecinul meu are 3m, nu stiu de unde diferenta asta….

    Multumesc.

    Răspunde
    • modificarea retragerilor se poate face printr-un plan urbanistic (PUZ sau PUD, după caz)… Pentru aliniere, dacă este posibil, e nevoie de un PUZ

  24. multumesc pentru raspuns.
    problema este ca vecinul din dreapta are 3m aliniamentul, nu inteleg de ce acesta diferenta.
    o sa vorbesc si la primarie sa ma lamureasca de ce si cum…
    hestia este ca-mi da toate planurile peste cap, am luat in calcul 3m cum are vecinul….

    daca fac PUZ sau PUD am vreo siguranta ca pot reduce distanta la 3m?

    …nu am bugetat acest studii….

    multumesc inca o data.

    Răspunde
    • nu aveți siguranța că se aprobă un PUZ sau PUD exact cum doriți… trebuie văzut și care sunt reglementările în zona dvs

  25. Buna ziua. Daca retragerea unei constructii individuale trebuie sa fie la 5m frontal gardul trebuie pus tot acolo sau se poate pune de unde incepe terenul meu? In continuarea strazii sunt case insiruite care au retragerea de 5 m dar nu au gard in fata. Va multumesc anticipat pt raspuns

    Răspunde
    • retragerea se referă la construcție, nu la gard… gardul îl puneți unde doriți, dacă doriți gard… sigur, pe proprietatea dvs (sau limita ei)

  26. Buna ziua.
    Am o nelamurire legata de o situatie. Lucrarea cu destinatia locuinta cu regim de inaltime P+1E -inaltime la cornisa 6 m-este in faza de proiect si retragerile sunt mai multe decat suficiente (5 m pe latura din spate si cea dinspre strada-laturile lungi ale terenului, 4.5 m si 7 m pe celelelate laturi). Benenficiarul isi doreste pe latura, unde unde retragerea este de 4,5 m, amplasarea unui loc de garare acoperit dar deschis, cu latimea de 3 m. Doresc sa stiu daca prin aceasta operatiune este necesar sa se reamplaseze cladirea astfel incat retragerea de 4,5 m sa devina 6 m?
    Va multumesc

    Răspunde
    • vorbiți cu arhitectul care s-a ocupat de proiect… poate este nevoie de reautorizare, dar oricum verificați înainte dacă mai sunt respectate POT, CUT

  27. buna ziua
    ref la o constructie pe care de curand am depus pt autorizare insa am fost refuzat pe motiv ca treb sa respect PUZ ul adica sa construiesc din hotar in hotar lateral
    pe o parte am casa din hotar cu acordul vecinului dar pe partea dreapta am retras casa cu 90 cm conform cod civil deoarece vecinul din dr nu isi da acordul
    chiar daca in puz scrie sa construiesc din hotar in hotar( laterale) restul retragerilor spate 5 m si fata 3 m conf puz.
    Daca eu m am retras 90 cm pe partea dinspe cel care nu mi da acordul trebuie sa mai conteze puz ul sau codul civil are intaietate sau treb sa specific cu declaratie vecinului ca nu este de acord?
    Care este solutia legala sa ma conformez ( eu respect codul civil prin acea retragere dintr o parte

    Răspunde
    • nu știu să vă spun… trebuie verificat și în PUZ, ce se spune acolo exact despre retrageri etc… bănuiesc că ați avut și un arhitect, puneți-l la treabă

  28. Buna ziua,

    am achizitionat un teren in sectorul 5 (prelungirea ghencea) ce are o deschidere de 12,6m . In lateralele acestui teren, pe lungime, sunt 2 drumuri: unul de acces (proprietate privata) iar celalat drum de servitute. Cum as putea legal sa am retrageri de 2m pe ambele laturi sau cel putin pe o latura? Proprietarul lotului 1 a construit o casa respectand retragerile de 3m insa imi pare cam ingusta la 6,5 m. Va multumesc!

    Răspunde
    • trebuie să faceți un PUZ (plan urbanistic zonal), dar nu este sigur dacă se aprobă… depinde și de reglementările din zonă, cât și dacă pot fi depășite… în orice caz, primul pas pe care trebuie să-l faceți este să luați un certificat de urbanism de la primărie, act în care se va specifica clar ce trebuie să faceți pentru parcela dvs

  29. Buna ziua,
    Am o problema in ceea ce priveste definirea termenilor si punerea in aplicare. In C.U spune: retragerile fata de limitele laterale ale parcelei vor fi minim 3.00 m dar nu mai putin de 1/2 Hc. Acest Hc este inaltimea la cornisa. Unde este considerata cornisa? Inaltimea streasinii, unde exista jgheabul sau inaltimea casei?
    Am o casa care este amplasata astfel incat streasina nu este indreptata spre limitele laterale. Are un acoperis in 2 ape orientat spre fata parcelei, respectiv spatele parcelei. Ce latime trebuie sa iau fata de limita laterala in acest caz?

    Multumesc!
    Cu respect,
    Cristina

    Răspunde
  30. Am construit o casa intr-o localitate de langa Bucuresti. Terenul pe care am construit casa a fost o parcelă initial extravilana, transformată în intravilan printr-o hotărâre a Consiliului Local. Lotul porneste din strada (chiar din mijlocul strazii) insa m-am aliniat la limita vecinatatilor. Va întrebati de ce pleacă din mijlocul străzii? Pentru ca in urma cu multi ani strada actuala era de fapt un drum de exploatare, iar loturile veneau cu mult in fata, in momentul actual fiind acoperite partial cu asfalt prin extinderea străzii. Cand am cumparat lotul nu am stiut acest aspect, proprietarul profitând de neștiința mea. Am construit casa si am aliniat gardul cum am spus la limita vecinatatilor, chiar daca plătesc impozit pe intreaga suprafata, inclusiv pe cea acoperită cu asfalt. Cand am cerut recepția casei, primarul m-a conditionat sa cedez primăriei partea dintre gard si strada, urmand ca aceasta sa fie trecută în posesia primăriei fara nicio despăgubire. Ba mai mult, mi-a sugerat ca mod de lucru refacerea cadastrului prin care sa se dezlipeasca porțiunea din teren ce urmeaza a fi cedată si ulterior cedarea acesteia printr-o declaratie notariala,toate aceste lucruri pe cheltuiala mea. Terenul m-a costat foarte multi bani, iar suprafata pe care ar trebui sa o cedez depăseste 100 mp. Va intreb daca acest lucru este legal (ca moral nu poate fi) si daca primarul este îndreptățit să ma conditioneze in acest fel de emiterea receptiei finale a casei. Astept raspuns.

    Răspunde
    • Nu vă poate conditiona doar pentru asta, dar e legal… eu vă întreb cum ați luat autorizație de construire dacă nu aveți acces legal la parcela…

  31. Buna ziua,
    Avem un teren de 554 de mp, iar pe marginea lui (alipit de gardul altui vecin) exista in proprietatea vecinului din spate un drum de 3mx28m.(nu are acces de la strada vecinul din spate) Pentru ca am vrea sa marim POT-ul, intentionam sa cumparam acest drum de 3×28, insa de la Primarie ni se spune ca trebuie sa dam in servitute 4×28 m. As vrea sa stiu daca aceasta servitute ne influenteaza POT-ul(in sensul ca ne micsoreaza suprafata de construit) Cu alte cuvinte, asa cum este terenul acum, avem un POT de 35% (193.9mp suprafata construita) si vrem sa stim daca POT-ul nou se va raporta la 638 mp, rezultand o suprafata construita de 223.3 mp. Propiectul casei are o suprafata desfasurata la sol de 220 mp.
    Va multumesc.

    Răspunde
  32. Buna ziua ,, vreau sa iau un teren in constanta are deschidere 12,4 cu 20 lungime. acolo in zona se construieste maxim P+1 . Agentul spune ca pot construi maxim 40% din suprafata terenului . a zis ca pot lasa 1,8 m intre vecini fara geamuri sau 3m cu geamuri si 5 m de la strada . problema este ca eu m am interesat la un proiectant si mi a zis ca in zona se lasa 3 m intre vecini dupa noua lege din constanta care a dat’o primaria asta vara . ca sa scot un certificat de informare pe zona respectiva dureaza cel putin 30 de zile . Pe mine ma intereseaza cat pot sa las intre vecini fara geamuri ?

    Răspunde
    • nu știu care sunt reglementările pentru zona respectivă… vă sfătuiesc să luați certificatul de urbanism, chiar dacă durează 30 de zile

  33. Buna ziua,

    As dori sa inteleg cum se defineste si se masoara inaltimea la cornisa si retragerea laterala.

    1. Inaltimea la cornisa se masoara de la cota zero sau de la baza soclului?
    2. Retragerea laterala se calculeaza de la limita de proprietare pana la zidul lateral al casei sau pana la limita laterala a celei mai inalte cornise?

    Va multumesc anticipat pentru raspuns

    Octavian

    Răspunde
  34. Buna ziua, am o intrebare legata de definirea fatadelor laterale si posterioare. Am un teren dreptunghiular, de colt, deci am doua aliniamente, deci am doua fatade laterale si nicio fatada posterioara, corect? In CU sunt indicate retragerile fata de aliniament si limitele laterale si posterioare, insa nu e specificat in ce situatie e terenul meu. Si-asa imi iese un bloc retras pe doua laturi ca un tort care nu atinge CUT-ul maxim; daca as considera una din limite ca fiind posterioara, ar iesi un volum oribil retras pe 3 laturi si n-ar mai ramane nimic din CUT (conditiile pt retragerea posterioara sunt mai rele decat cele pentru retragerea laterala). Multumesc

    Răspunde
  35. Buna ziua! Am și ei o problema. Acum 5 luni am cumpărat un teren, am verificat toate actele implicit certificatul de urbanism in care scria ca terenul este pretabil pentru construire de locuința și locuința tip semicolctiv. Acum as vrea sa ma apuc de construire, am fost sa scot personal certificatul de urbansim iar prin acesta mi a dat dreptul sa construiesc doar clădire de birouri….Am fost și am întrebat de ce ? Și mi s a spus pentru ca va aflați la mai puțin de 100 de m de viitoare autostrada sau pasarela…..terenul fiind M2. Acum eu nu înțeleg de ce atunci când l am cumpărat certificatul era bun și acum nu mai este ? In condițiile in care despre aceasta autostrada se discuta cu mult înainte sa cumpăr eu terenul( arătându-și se in PUZ ca terenul esta in zona Galbena cea in care se putea construi locuința) terenul se afla in pantelimon. Va rog mult dacă ma poate ajuta cineva.

    Răspunde
  36. Daca limita de constructie cf autorizatiei este de 3 m se oate adauga un balcon la etaj care sa fie la 2 m fata de limita de proprietate cu vecinul ?

    Răspunde
    • depinde de mai mulți factori și dacă vă încadrați în toate reglementările… vă sfătuiesc să vorbiți cu un arhitect

  37. Buna ziua,

    Pot solicita un certificat de urbanism pentru un teren care nu e al meu? Sunt interesat sa-l cumpar, dar are o pozitionare parca prea in strada . Prea apropiat de drum. Este drum national. Cum are deschidere mare la strada, dar o profunzime mica, ma gandesc ca daca sunt obigat la o retragere comparabila cu a cladirilor invecinate, e posibil sa nu mai fie construibil. Proprietarul nu e in tara. Si vreau sa deschid discutia cu el, doar dupa ce am lucrurile clare. Despre retragerile fata de un drum national am gasit valori foarte mari, 26 m fata de axul drumului. In OG 7/2010 se vorbeste acolo de minim 26 m de la axul drumului! Dar se spune ca in localitatile rurale, de cele urbane (cazul meu) nu se discuta. Sunt confuz. Cunoasteti o reglementare clara in acest sens? Distanta minima a constructiei/gardului fata de un drum national in localitate urbana.
    Si revin si la prima intrebare, pot solicita eu un certificat de urbanism chiar daca terenul nu e al meu?

    Răspunde
    • se poate cere un CU pentru vânzare-cumpărare, dar, practic, numai proprietarul o poate face (sau împuternicit)… reglementările le puteți vedea din PUG-ul localității, în funcție de zonă

  38. Pe autorizația de construire am retragerea posterioară de 5m și vreau să modific la 3m, nu îmi trebuie spatiu mare in spatele casei, prefer in fața casei unde am 7m și as vrea sa fie 9m. Ce pot sa fac? Mulțumesc pt răspuns.

    Răspunde
    • modificările respective se pot face doar printr-un PUZ (plan urbanism) aprobat și apoi o luați de la capăt cu o autorizație nouă

  39. Buna ziua! Pentru o construcție in regim înșiruit, se aproba PUD in cazul in care retragerea posterioară este mai mica de 5 m? Terenul este îngust, iar cu aceste retrageri, nici maximul POT 45% nu îl atingem. In cazul unei retrageri mai mici, este necesar acordul vecinilor? Bucuresti, sector 4

    Răspunde
    • Bună ziua, legal prin PUD nu se poate modifica un PUG sau PUZ (documentații de rang superior)… PUD detaliază, dar nu poate schimba reglementările… practic însă am mai văzut cazuri. Modificările respective s-ar putea face cu un PUZ, dar nu e o garanție că se aprobă automat ce doriți

  40. Buna ziua. As aprecia enorm un ajutor din partea dumneavoastra.
    Pe scurt:
    – am cumparat un teren de 600m intravilan(pe colt) in Constanta.
    -o parte a terenului are deschidere catre o strada principala iar cealalta parte catre o alee(infundata) de aprox 466m.Latimea aleei este de 8 m.
    -Suntem 7 proprietari, fiecare cota indiviza de 66.57m.
    -Odata cu terenul de 600m, am inregistrat la ANAF si aceasta cota indiviza pentru care am inteles ca voi plati si impozit.
    -Arhitectul, mi-a proiectat casa si in planuri s-a cerut sa cedez teren dinspre strada principala(ceea ce mi se pare normal,aprox 65m) dar si dinspre partea cu aleea(aprox25m)(lucru pe care nu prea l-am inteles).
    -Dintre cei 7 vecini doar 2 vecini au case construite si garduri restul fiind terenuri goale fara garduri.
    -Din ce am constat, nici unul dintre cei 2 vecini nu s-a retras si au gardurile pe linia de hotar al acestui teren de 466m, si mai mult unul din ei este iesit cu aprox.jumatate de metru in afara.
    Intrebarile mele sunt:
    1.De ce nu pot sa-mi construiesc gardul pe linia de proprietate dinspre aleea privata…daca tot platesc impozit pt ea?
    2.Daca eu fac retragerile aferente cerute in CU, din cei 600 de m raman cu 512m, impoziutul pentru suprafata ramasa se recalculeaza sau voi continua sa platesc pt 600de m?
    Va multumec foarte-foarte mult!!!

    Răspunde
    • Bună ziua, în primul rând pot exista reglementări diferite pentru fiecare parcelă și zonă. Eu nu cunosc care sunt reglementările din zona dvs. și nici nu înseamnă că sunt identice pt toată Constanța.
      -prin certificatul de urbanism aveați toate informațiile necesare despre condițiile în care se poate construi
      -aleea are o lățime de 8.00m, dar asta nu înseamnă automat că respectă regulile pentru străzi noi, de aici probabil și faptul că trebuie cedat teren și pe acea parte… pentru lățirea străzii
      -chiar dacă unii vecini au construit, nu înseamnă automat că au făcut-o legal
      -gardul va fi amplasat legal pe noua limită de proprietate, oricare ar fi aceea… dacă aleea trebuie lățită, atunci aveți o limită nouă
      -până nu cedați terenul aferent aleii, veți plăti impozit și pe acela
      -retragerile se referă la construcție, iar impozitul se plătește pe suprafața pe care o aveți în proprietate, indiferent dacă este construit sau nu
      -când cedați terenul veți avea o suprafață mai mică pe care plătiți impozit

    • Domnule Popescu , va multumesc foarte mult pentru raspuns.
      Nu sunt absurd inca incerc sa gasesc macar o logica, iar singurul lucru pe care nu l-am inteles este inca despre aleea de pe care trebuie sa ma retrag.
      Nu inteleg de ce trebuie sa-l cedez primariei ( asa cum scrie in planul de situatie) cand acesta este privat.
      Am tot incercat sa gasesc vre-o lege , orice unde sa scrie negru pe alb cum ca trebuie sa-mi retrag linia de hotar a proprietatii private, tot de pe o alee… care tot privata este atata timp cat nici un vecin nu s-a retras.
      Si cel mai frustrant este ca daca m-as retrage le as face mai mult loc celor care au avut nesimtirea chiar sa depaseasca limita lor de proprietate.
      Porbabil o sa ma resemnez…dar cu greu !

  41. Buna ziua, cazul unui teren din Bucuresti cu deschiderea 10m, adancimea 25m, pe ambele laterale sunt case cu calcan. Conform CU de informare am variantele:
    Cladire semi-cuplata – cu alipire la calcanul parcelei alaturate si retragere la cealalta limita minim 3m. In cazul in care parcela se invecineaza pe ambele laterale cu cladiri retrase de limita proprietatii avand fatade cu ferestre cladirea se va realiza in regim izolat.
    Izolate – cu retragere fata de laterale minim 3m.
    Retragere fata de limita posterioara minim 5m. In cazul loturilor putin adanci se accepta construirea cladirii pe latura posterioara doar in cazul in care pe limita posterioara exista deja calcanul unei cladiri de locuit.
    Inaltime maxima P+1 7 metri
    POT maxim = 60%
    CUT mmaxim inaltimi P=0.6mp
    CUT maxim pentru inaltimi P+1=1.2mp
    Ce variante am?

    Răspunde

Lasă un comentariu