Un pic despre PIDU

Probabil ca ati aflat de marea lansare a PIDU-lui. Ma refer bineinteles la Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) Central Bucureşti. Am cautat si am intrat pe aici, practic singurul loc unde gasesti mai multe informatii. Gasiti informatii despre proiectele continute de PIDU, cateva imagini si ceva text, povesti dragute despre cat de bine o sa fie.

Harta cu toate proiectele este preluata de pe site-ul lor oficial. Veti gasi tot acolo si o descriere a tuturor proiectelor supuse dezbaterii publice. In mod normal fiind un parteneriat public-privat te-ai astepta sa gasesti pe site-ul primariei tot proiectul (totusi, poate e bine ascuns). In mod normal. Cum nu suntem normali, nu putem consulta nicaieri proiectul supus dezbaterii publice. Ce avem prezentat pe site-ul respectiv este doar parte de marketing, in cel mai bun caz, si sunt convins ca proiectul contine mai multe informatii.

In lipsa altor informatii trebuie sa vedem ce ofera cei de la ASUB, cei care au facut proiectul. Nu vreau sa discut despre componenta ASUB, cine e bagat in proiect si cu ce motivatii financiare. Nu e obiectul blogului. Stiu ca Raiden s-a enervat un pic pentru ca in mod evident unele informatii istorice sunt total eronate, dar asta e doar o mica parte din proiect.

Sa vedem pe scurt obiectivele PIDU, asa cum sunt definite de proiectanti:

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana Central Bucureşti urmareşte: (i) punerea in valoare a caracterului eclectic al centrului Bucurestiului ca marca identitara a orasului, (ii) reintegrarea zonelor destructurate ale centrului Bucureştiului (iii) crearea unui sistem de circulatii eficient, (iv) revigorarea reţelei de spaţii publice, (v) dezvoltarea durabila a activitatii economice si (vi) asigurarea unui climat social divers si sigur. Realizarea acestor obiective vor avea ca efect atât creşterea calitatii vietii locuitorilor zonei centrale si ai intregului oras cât şi sporirea atractivitătii pentru investitori si turisti, susţinând un centru vibrant, dinamic, atractiv pentru Bucureşti, capitală europeană.

Ce vad eu in acest plan este o colectie de idei. Impresia mea este ca s-au purtat discutii intense pentru a se pune cap la cap diferite idei ale mai multor persoane. Toate acestea au fost integrate intr-un proiect initial, proiectul TUB. Cum respectivul proiect a deschis ochii multora, s-a continuat idea si s-au adaugat alte zone, mai mari sau mai mici. Toate aceste obiective au fost legate prin trasee, unele „traditionale”, dar strict doar cu intentia de a crea o imagine de coerenta.

Sunt puse cateva imagini ideale, urmate de texte ce contin cuvinte cheie: trasee pietonale, trasee pentru biciclisti, parcari, spatii urbane, incubatoare de afaceri etc. Suna bine si unele rendar-uri arata bine. Sper ca proiectul real contine mai multe informatii. Sunt atat de multe puse „la gramada”, ca analiza fiecarui proiect propus mi-ar lua foarte mult timp si nu ar avea nici o logica sa o fac acum. Va rog deci sa va uitati pe fiecare idee in parte si sa trageti singuri concluziile.

Ce mi-a sarit mie in ochi inca de la inceput este definirea zonei centrale. PIDU introduce o noua limita pentru zona centrala, diferita fata de ce exista in mod legal reprezentat prin PUZ. In puz este definita zona Centrului istoric si poate PIDU incearca extinderea, dar limitele propuse nu au nici o logica. Poate ca au o explicatie pentru acestea, dar nu apare doar din informatiile de pe site. Sunt multe de spus despre toate proiectele si voi urmari evolutia lor. Cand se va concretiza ceva, voi discuta fiecare realizare in parte. Pana atunci avem parte doar de proiecte, acesta fiind totusi primul pas in atragerea de fonduri.


Articolele mele despre PIDU

  1. Un pic despre PIDU
  2. Despre PIDU – Zona centrală Bucureşti 1
  3. Despre PIDU – Zona centrală Bucureşti 2 
  4. Despre PIDU – Zona centrală Bucureşti 3
  5. PUZ-URI PIDU: Rahova-Uranus-Piața de Flori, Parc Izvor-Pod Mihai Vodă

23 de comentarii la „Un pic despre PIDU”

  1. Tot ce-i la sud de piata Unirii nu este centru si nici nu merita atentia lor pentru ca acolo sunt numai maghernite si cosmelii numai bune sa fie demolate. Nici la vest de Cismigiu, unde incepe padurea Procopoaiei nu prea ai ce sa vezi. Sau la est de intersectia Mosilor cu Carol.
    Si-acum serios. In week end m-am plimbat prin zona Filaret si ma gandeam ca pentru bucuresteanul crescut la bloc si obisnuit cu intinderea de betoane gri anoste dintr-un oras de campie, cartierul din dealul Filaret ar fi o iesire din monotonia urbana. Nu m-au mirat reactiile unor prieteni care au vazut pentru prima data zona Carol – Filaret, sau cartierul Cotroceni, desi stau in Bucuresti de cand s-au nascut.
    Oamenii astia care umbla cu PIDU vopsit ar trebui sa se gandeasca cum sa faca Bucurestiul mai prietenos in toate cartierele, nu numai in centrul centrului. Acolo se ajunge usor ca ai cu ce, sunt carciumi, e distractie, ce sa mai , dar in zonele cu adevarat frumoase si reprezentative pentru Bucuresti…pauza. Si nu ma refer aici la tigani si maidanezi, motivele clasice. Pur si simplu lumea nu stie ca exista si altceva.

    Răspunde
    • PIDU acesta se refera la zona centrala, dar zic, nu inteleg cum au definit-o…bineinteles ca trebuie mai mult facut si in cartiere, cum zicea si hm aici…foarte multi bucuresteni nu ies din zona unde locuiesc, decat pentru drumul la munca

  2. eu sînt foarte circumspect şi mă enervez la fel de tare ca şi Raiden. Nefiind arhitect, îmi dă mîna să mă iau de unii dintre măreţii cărturari care au venit cu ideile astea.
    Consultarea aia publică nu a existat. Aş fi vrut foarte mult să văd şi proiectele care nu au fost alese – şi mai ales, să am motivele pentru care nu au fost alese; mă rog.
    PIDU a fost coafat de la lună la lună; idei care, anul trecut – la lansare – nici nu erau, au fost băgate acuma în faţă, pentru că dădeau bine. Da’ las’ să fiu iar eu cel cîrcotaş.
    M-a tîmpit, PIDU ăsta, cu centrul şi pietonalul. Să facă, dom’le, un PIDU la Phenian, că acolo oricum nu-s maşini.

    Răspunde
    • transparenta asta ne omoara…eu chiar sunt interesat sa vad tot proiectul pentru ca sunt convins, sau mai degraba sper, ca este mai mult decat ce se gaseste pe site…probabil ca vom afla pe parcurs, in momentul in care se va face cate ceva

  3. Cand zici la romani transparenta, poti sa te referi doar la proprietatile sticlei, care este transparenta nu? Mai multa transparenta era in Grecia antica cand tot boborul se ducea sa dea cu pumnu-n masa si sa decida oportunitatea construirii unui nou templu, atunci cand persii le bateau la usa. Stai calm ca n-o sa vezi nicodata proiectul ala. Nenea care a si comentat pe Rezistenta.net probabil ca s-a facut foc si para la auzul obrazniciilor bloagarilor bucuresteni si s-a inchis la el in birou. Sigur ca ne-ar pune interdictie in noul centru vechi, dupa ce-l va PIDU-diza, daca ar putea…

    Răspunde
    • eu nu sunt atat de radical si tocmai de aia astept sa vad ce se va intampla in realitate…e posibil sa nu se faca nimic sau doar cateva proiecte, complet modificate…de aia zic sa asteptam 🙂

  4. Toata treaba asta e o caterinca ieftina, mancat bani aiurea pe niste cretinii. In loc sa se ocuper de amenajarea in adevaratul sens al cuvantului, se apuca de niste aiureli sa ia ochii prostimii. Podul Rahova? La ce doamne iarta-ma e bun, cand vechea Cale a Rahovei se termina in niste blocuri?! O sa se aseze acolo toti puradeii aia de vand tricouri „Nikea si Adibas”, o mare veselie va fi.

    Răspunde
    • ieftin sigur nu o sa fie :))…”podul Rahova” ar fi fost ceva daca presupunea si cateva demolari de blocuri, atat la Unirii, cat si mai incolo pe traseu

  5. Un PIDU este un document intocmit pe baza rigorilor explicite aflate in Ghidul solicitantului pentru axa 1 din Programul Operational Regional. In cadrul unui PIDU se defineste o „zona de actiune urbana” in care sa fie identificate probleme si disparitati, asa zise zone de esec in dezvoltare. coeziune samd tocmai acesta fiind sensul finantarilor nerambursabile. Asadar un PIDU este un instrument invenat si utilizat in UE, ale carui obiective sunt cu necesitate indreptate spre a reduce diferentele de dezvoltare acolo unde piata libera nu directioneaza investitii, sau acolo unde fondurile publice nu acopera nevoile.
    Daca va uitati la PIDU-rile realizate in tara ele nu reusesc sa fie ceea ce ar trebui si anume o analiza serioasa pe baza careia sa fie generat un portofoliu de investitii FINANTABILE prin fonduri nerambursabile impreuna cu alte proiecte care sa fie complementare si finantabile prin fonduri proprii.
    In concluzie, Zona de actiune urbana se defineste pe alte criterii si nu pe cele care rezulta din PUG-uri.
    Pe de alta parte in Europa, tipurile de investitii care se pot propune intr-un plan integrat sunt cu mult mai multe, incluzand si Parteneriatul Public Privat dar la noi ministerele au negociat destul de slab posibilitatile de finantare din fonduri UE spre deosebire de alte tari.
    Nici eu nu am vazut acest anuntat PIDU dar le cunosc pe cele intocmite in tara si pe care le puteti studia cautand pe google alaturand Planului integrat de dezvoltare urbana orice nume de municipiu. Sunt niste documente seci, administrative, qvasi-statistice si fara nicio substanta in analiza sau in formularea de concluzii.
    Site-ul de care se face vorbire este destul de criptic, incomplet. Ne prezinta o lista destul de bogata de proiecte dar fara a ne preciza legatura dintre ele, justificarea alegerii lor samd.
    Nu pare a fi un site oficial si nici nu este indicata vreo legatura cu PMB.
    Sursele mi-au sugerat ca de fapt consultarea va incepe in cateva zile, Doctorul asteptand un timing mai bun decat aceste zile neclare pentru USL.
    Important ar fi sa vedem un document mai bun la Bucuresti decat ce s-a facut in tara cu aceste PIDU-uri de care profesionistii din Agentiile de Dezvoltare Regionala si MDRT sunt nemultumiti, abia reusind sa considere strategiile/proiectele finantabile. Daca nici la Bucuresti nu tinem stacheta sus, ce sa ne mai asteptam de la provincie.
    Dar inca o data astept sa ii judecam impreuna pe PMB si … asub?? cine imi spune si mie cine/ce/cum este ASUB ?
    deci sa ii judecam dupa ce vedem documentul pe site-ul PMB (este obligatoriu sa ni-l arate) si dupa ce mai citim inca o data Ghidul solicitantului( recomand pentru ca am vazut aprecieri care dovedesc necunooasterea a ceea ce inseamna un PIDU conform cu obiectivele,cerintele Programului Operational) Regional).

    Răspunde
    • sigur ca PIDU este un proiect pentru atragerea de fonduri, cred ca am si zis asta la sfarsitul articolului, dar ei se refera la zona centrala a orasului, mai exact „centrul Bucurestiului”…ori asta inseamna totusi o delimitare, pe care nu stiu cum au facut-o, ce motive sau motivatii au avut etc…pe de alta parte poate fi doar o denumire a proiectului general, dar atunci nu pomenesti de „revigorarea” zonei centrale, ci mai degraba doar de zona stabilita de tine in proiect…asa cum am spus si in articol, voi comenta cand vad tot proiectul si cand se va realiza ceva concret, caci asa este corect…din cate stiu in ASUB sunt in principal cateva firme de proiectare, de arhitectura…site-ul pe care sunt puse informatiile este ceva privat si astept si eu proiectul pe pmb.ro, poate va fi cel complet 🙂

  6. Da, am cautat in sistemul electronic de achizitii SEAP si am vazut ca s-a atribuit in urma unui concurs de solutii numit Plan Integrat de Dezvoltare Urbana ZOna Centrala Bucuresti iar PMB a indicat niste repere pe axele N-S si Est-Vest. Probabil ca inclusiv delimitarea si argumentele aduse pentru delimitarea intre aceste repere a reprezentat un factor de evaluare pentru juriu.
    Despre realizarea concreta Ș)))))) asta nu tine de proiectanti si la cum merg lucrurile in Romania sunt de parere ca nu mai suntem in stare sa facem nici Portile de Fier.

    Răspunde
    • Buna ziua. Am sa incerc sa aduc putina lumina in acest proiect si aceasta consultare. PIDU este un document standard , destul de anost , ce impune niste restrictii comparativ cu o strategie de dezvoltare. Are si ceva bun PIDU si anume propune un mixt de proiecte de interventie ce pot in mod real sa schimbe o zona. Cel mai bun exemplu este Centrul istoric, schimbarea de infrastructura si marketarea lui ca locatie de top au produs o atractie pentru investitii dar orientate exclusiv pe amenajarea de spatii de cafenea, un mare food-court , inlocuind acele functiuni ce dau identitate locului. Polarizarea functional de acest tip in mai multe orase europene au creat probleme de dezvoltare pe termen mediu si lung. PIDU are aceasta menire de a veni la pachet cu proiecte cu impact economic si sociocultural.
      De ce facem aceasta consultare? Exista o prezentare de obiective strategice [simplificate la maxim vorbim despre cele 7 idei ] si o lista de posibile proiecte. Este interesant de discutat aceste 7 obiective ale strategie si sa intelegem de ce sunt ele necesare pt oras si cum vor influenta dezvoltarea lui. Daca va uitati la proiecte cu atentie sunt din diverse categorii. Rostul consultarii este si de a selectiona acele proiecte prioritare. Aceste proiecte sunt rezultatul unor studii ce pot fi consultate in documentul de baza dar si materialul de „marketing” pe care l-am realizat.
      Un lucru este greu de explicat in general in Romania ca pana sa ajungi la proiectul final ai nevoie de o validare conceptuala si tehnica a proiectului si apoi treci la elaborarea efectiva a lui. Nu este doar o problema de design ci si una legata de costuri si mai ales de directiile de dezvoltare pe care le genereaza o interventie urbana. In cadrul dezvoltarii urbane si marketingul este la fel de important ca si constructia unui pod. Pentru cine circula curios prin Bucuresti acum 10 ani poate isi aduce aminte cum arata zona Lipscani comparativ cu zona Buzesti. Zona Buzesti era vie si functionala iar zona Lipscani un ghetou dupa unii. Ce s-a intamplat de s-au inversat rolurile? De ce orasul a reactionat asa? Ce avem de invatat din acesti 10 ani?
      Incercam sa dam raspuns la aceste lucruri prin PIDU. Eu cred ca am reusit mai trebuie sa va convingem si pe Dvs. iar acolo unde putem rectifica sa o facem inainte de a cheltuii bani din buzunarul nostru . Sper ca primaria sa publice materialul integral cat de curand pe site-ul lor dar dupa opinia mea este mult mai greu de inteles fiind un document tehnic si uneori destul de criptic. Noi am incercat sa-l facem cat mai clar si pus in context, in sistem. Multumesc pentru comentarii si voi incerca in functie de timpul disponibil sa raspund la cat mai multe intrebari.

    • cum am tot spus, voi astepta sa apara intreg proiectul pentru a-mi face o parere…marketingul e foarte bun, dar trebuie sa existe si un fundament concret si sper ca exista in proiect…sper ca voi afla si de ce a fost aleasa aceasta „limita” pentru zona centrala…va spun de pe acum ca ma intereseaza cel mai mult relationarea cu alte proiecte ale primariei si daca exista un management al tuturor acestor interventii…deocamdata nu vad decat render-uri interesante si ceva texte pompoase care intr-adevar fac parte din marketing…deocamdata e o intiativa teoretica buna, dar ramane de vazut ce se va concretiza din toate proiectele, avand in vedere si diferitele interese care apar in mod natural

  7. PUZ ul de zone protejate nu este acelasi cu PUZ- ul de zona centrala
    http://www.pmb.ro/common/site_map.php?sbm_id=698- Acesta este PUZ de zone protejate, cel de zona centrala este din 1999 si nu mai este de actualitate, dar contine o zona centrala diferita si mai relevanta.
    Limita de zona centrala nu se stabileste doar pe criterii de atractivitate, ci si de concentarre de dotari, mixitate functionala, potential de dezvoltare si importanta istorica.

    Răspunde
    • scuze, cred că s-a modificat un pic siteul primăriei şi linkul trimitea către PUZ Zone protejate… am modificat articolul destul de vechi şi noul link face trimitere corect către puzul zonei centrale, vezi aici… dacă nu mai este de actualitate nu înseamnă că nu este în vigoare

    • eu de fapt ma refeream la un PUZ de zona centrala, nu de centru istoric, pe care nu il mai gasesc pe niceieri. Si aveam nevoie de el 😀 Are cineva idee unde il pot gasi?

    • gata, m-am prins 🙂 eu nu am văzut niciodată publicat undeva, prin online, puzul din 99, cel cu zona centrală… aş fi şi eu foarte interesat de el
      valabilitatea unui puz nu este neapărat de 5 ani… a fost modificată legea şi fiecare autoritate locală poate stabili singură 🙂

Lasă un comentariu