Rondul de pe Vasile Lascăr

intro rond Vasile LascarUna dintre cele mai interesante străzi bucureştene care porneşte din Piaţa C.A. Rosetti este strada Vasile Lascăr. Nu departe de Piaţa Rosetti aceasta se intersecteză cu strada Italiană, spaţiul fiind configurat deja de clădirile existe ca un rond. Din acelaşi rond porneşte şi secundara stradă Constantin Nacu, întregul spaţiu fiind astăzi parte din zona centrală a oraşului, dar ferită de traficul principal.

Propunerea de astăzi se găseşte într-o zonă centrală a Bucureştiului, cu un ţesut tradiţional şi intens dezvoltată arhitectural în perioada interbelică. Forma actuală circulară a intersecţiei este generată în principal de clădirile de locuinţe colective realizate în interbelic.

aerian satelit rond Vasile LascarImaginea din satelit ne arată exact traseul străzii Vasile Lascăr şi intersecţia cu strada Italiană (sursa imagine de fundal Google Maps). Frontul construit este reprezentat de clădiri de locuinţe colective, majoritatea având spaţii comerciale la parter. În partea de est imaginea se deschide către un teren de sport al Colegiului Naţional Spiru Haret şi vis-a-vis de acesta, către biserica Oţetari, se găseşte Vila Matilda a arhitectului Alexandru Clavel.

Cu ajutorul unei panorame stradale de pe Google Maps puteţi vedea şi descoperi cum arată astăzi atât interesecţia cât şi străzile şi clădirile din jur:

Trebuie spus că acest tronson al străzii Vasile Lascăr a fost până după cutremurul din 1977 parte din reţeaua de transport public, pe aici trecând o linie de tramvai care făcea legătura cu zona de nord-est a oraşului, Lizeanu şi Lacul Tei dinspre Piaţa Rosetti şi Calea Moşilor. Prin reorganizarea reţelei şi deschiderea străzii Armand Călinescu în anii 80 transportul a fost deviat, acest tronson fiind astăzi mult mai liniştit şi protejat de trafic.

Partea de nord a intersecţiei este bordată de locuinţe colective interbelice cu un regim de înălţime ridicat, parter şi 7 etaje. În partea de sud şi est clădirile au o înălţime redusă, parter şi 3-4 etaje. Toate acestea au fost construite pe vechi parcele, majoritatea având case individuale, demolate treptat pentru a se realiza noile construcţii interbelice.

De data aceasta nu am să aduc informaţii despre evoluţia zonei şi am să trec direct la prezentarea propunerii de refacere a acestei intersecţii.

plan propunere rond Vasile Lascar ItalianaPrin propunerea mea am ales să modific intersecţia către un spaţiu public mai bine definit şi mai uşor de citit. În primul rând am introdus un spaţiu verde circular în centrul intersecţiei şi am regândit circulaţia pentru un rond clasic. Spaţiile pietonale au o suprafaţă mai mare, în rond putând fi încurajată deschiderea spaţiilor coemerciale existente pentru utilizarea trotuarelor. În partea de vest am propus o nouă clădire care să închidă frontul de clădiri şi să facă tranziţia către clădirile adiacente de mai mică înălţime.

Tot în partea de est am popus o nouă clădire care să conţină toate funcţiunile necesare pentru un teren de sport al Colegiului Spiru Haret. Terenul de sport are şi gradene pentru evenimente publice, iar sub acestea am amplast spaţii multifuncţionale care ar putea fi utilizate de colegiu, dar şi pentru închiriere şi generarea unui venit suplimentar.

rond Vasile Lascar Italiana a1 rond Vasile Lascar Italiana a2În primele imagini aeriene cu propunerea mea pentru rondul de pe strada Vasile Lascăr se pot vedea elementele principale: spaţiul verde din rond, noua clădire şi noul de tern de sport. Clădirea nouă o văd ca fiind multifuncţională, având încorporată o parcare publică cu locuri speciale pentru rezidenţi.

rond Vasile Lascar Italiana a3 rond Vasile Lascar Italiana a4Terenul de sport aparţine de Colegiul Spiru Haret, dar în weekend îl văd folosit de rezidenţi, în acelaşi mod în care am mai făcut o propunere a unei piscine la o şcoală din Ferentari. Toate clădirile noi propuse ar trebui să aibă spaţii publice pe terasă, spaţii care să fie utilizate de elevi, în cazul terenului de sport, şi de oricine în cazul clădirii multifuncţionale.

rond Vasile Lascar Italiana a5 rond Vasile Lascar Italiana a6Spaţiul pietonal din rond este dublat ca suprafaţă, fiind protejat de trafic printr-o plantaţie de aliniament. De acest trotuar lărgit ar putea beneficia spaţiile comerciale existente astăzi la parterul blocurilor din rond. Se pot extinde cu funcţiunile actuale, existând astfel şi o utilizare a spaţiului public.


rond Vasile Lascar Italiana s1Imagine de pe strada Vasile Lascăr cu noul rond şi spaţiul verde propus.

rond Vasile Lascar Italiana s2Imagine de pe strada Vasile Lascăr. În partea stângă se pot vedea spaţiile de sub gradenele terenului de sport. Acestea ar trebui să fie deschise în timpul zilei, iar noaptea să se închidă şi să formeze un corp comun cu întreaga faţadă. În aceste spaţii se pot dezvolta ateliere, mici magazine sau alte funcţiuni care să nu intre în conflict cu funcţiunea de educaţie a Colegiului Spiru Haret.

rond Vasile Lascar Italiana s3Imagine de pe strada Italiană, având în centru rondul şi pe fundal clădirea Colegiului Spiru Haret, în partea stângă.

rond Vasile Lascar Italiana s4Imagine din rondul propus, spaţiul verde central şi circulaţia carosabilă.

rond Vasile Lascar Italiana s5Imagine de pe strada Vasile Lascăr. În centru rondul nou, iar în partea stângă, pe fundal, clădirea colegiului.

rond Vasile Lascar Italiana s6Imagine din rond. În centru accesul public la noul teren de sport, având golurile închise (cum ar trebui să arate în timpul nopţii) cu o faţadă continuă.

rond Vasile Lascar Italiana s7Imagine de pe strada Italiană. În stânga curtea Vilei Matilda şi noua clădire multifuncţională, iar în dreapta clădirea noului teren de sport.

rond Vasile Lascar Italiana s8Imagine de pe strada Italiană. În centru noul rond şi pe fundal clădirile interbelice existente. În dreapta clădirea noului teren de sport.


Pentru final am realizat şi o scurtă animaţie cu propunerea de refacerea a intersecţiei străzii Vasile Lascăr cu strada Italiană.

9 comentarii la „Rondul de pe Vasile Lascăr”

  1. Imi place, domnule! Asa da!
    Imi plac, de asemenea, si rezolvarile fatadelor celor doua cladiri propuse, chiar daca sunt doar la stadiul de volume ceva mai conturate. Totusi, cea multifunctionala ar fi putut prelua ritmul blocului de langa ea. Ar fi rezultat o continuitate interesanta. Zic eu.

    Răspunde
    • pentru volumul multifuncţional am avut o logică destul de simplă: dacă te uiţi la blocul din dreapta (pe diagonală de Spiru Haret) are verticalele accentuate şi golurile sunt o repetiţie a unui dreptunghi (care poate forma aceea regulă de repetiţie din noul volum), volumul din stânga, cel cu marele calcan liber pe care îl completez, nu are o verticală accentuată, dar merge pe idea de împărţire rectangulară vertical şi orizontal (se observă chiar împărţirea în plinurile faţadei)… noul volum ar fi astfel o simplificare contemporană şi punctul final de tranziţie pe idea dreptunghiului (chiar pătrat) repetat… am încercat şi o variantă cu o simetrie perfectă a blocului, dar rezulta un volum prea masiv şi care ar fi realizat o trecere prea bruscă către Vila Matilda

  2. Felicitari!
    Foarte frumos, este foarte aproape de zona unde stau eu, mi ar placea sa vad acest proiect realizat intr o buna zi .

    Răspunde
  3. Sunt Mihăilescu, arhitect, cadru didactic UAUIM și scenograf de film. Locuiesc pe Caragiale colț cu Vasile Lascăr și cunosc foarte bine rondul. Felictări, îmi place ideea și proiectul. Dacă vreți să vă amuzați, am lucrat la un film cu acțiunea care se desfășoară având locația în centrul acțiunii.
    https://www.youtube.com/watch?v=25PkZBiE4fU

    Răspunde

Lasă un comentariu