Politică și urbanism în București 6

politica-urbanism-Bucuresti

Nu mai e mult şi începe campania electorală, dar pare că mai e mult până o să aflăm cine candidează. Şi, cum am mai spus, nu mă interesează neapărat cine, ci cum şi ce vrea să facă. Deocamdată nu sunt multe de spus…

Din fericire pentru sănătatea mea nu am urmărit dezbaterile, discursurile sau declaraţiile posibililor sau probabililor candidaţi. Am aşteptat să pună ceva în scris, să-şi prezinte programul şi să îmi bucur sufletul cu partea de urbanism, dezvoltare urbană, poate şi arhitectură. lucurile alea care mă interesează şi despre care vorbesc pe aici. Deocamdată nu prea e mult de zis…

Doamna Firea e candidat oficial şi nu a zis încă nimic pe subiect. Mă rog, vrea să facă curat. Curat după bărbaţi.

Domnul Orban nu mai e, iar domnul Munteanu nu a apucat să fie. A apărut domnul Predoiu. Să vedem dacă rezistă şi cu ce.

Domnul Dan nu prea mai are nimic scris. S-au schimbat lucrurile de acum patru ani. Poate o fi spus ceva, dar nu mi-e nimic clar şi pare că, pe partea asta care mă interesează, nu s-au păstrat lucruri de la soluţiile mesianice de la alegerile trecute.

Domnul Ciucu nu prea era. Mă rog, probabil el credea că era, dar, acum, fiind în discuţii, probabil că nu ajunge să candideze oficial. Dintre toţi potenţialii candidaţi a fost singurul care a prezentat un program. Lucruri care îmi plac, lucruri care meritau discutate, lucruri cu care nu prea eram de acord. Cine l-a ajutat la acel program i-a făcut un mare bine. Păcat de acel program pentru că, în rest, părea de capul său.

Deci, despre lucrurile care contează (pentru mine) nu prea s-a vorbit. Nu s-a vorbit deloc. Singurele subiecte care să aibă legătură cu Bucureştiul au fost de natură religioasă. Da,  în secolul 21, noi (ăia mai urbani şi moderni) discutăm despre catedrale şi moschei. Şi nu discutăm cum, dacă şi în ce mod specific ar putea sau nu astfel de funcţiuni să genereze dezvoltare. Nu, noi visăm invazii (care ne ocolesc tradiţional) în ţara din care pleacă populaţia majoritară şi pericolele principale nu vin din exterior.

Dacă o organizaţie privată, în cazul acesta religioasă şi recunoscută oficial, îşi doreşte o construcţie, pentru noi ar trebui să fie important cum îmbunătăţeşte aceasta Bucureştiul. Şi abia apoi ar trebui să dicutăm despre subvenţii de la buget, iar în cazul în care aceste organizaţii primesc ceva, tot ele ar trebui să aducă argumente pentru acele sume, argumente pentru dezvoltarea urbană a Bucureştiului din secolul 21. Dar pe noi ne interesează azi ce fel de spaţii preferă Dumnezeu. Dar pe Harap Alb, Cenuşăreasa sau Mioriţa nu îi întrebăm?

Moschea, catedrala sau templul acela de care nu se mai vorbeşte sunt doar nişte funcţiuni. Ar fi bine să ne intereseze mai mult oraşul Bucureşti, oraş care, cu sau fără noi, tot aici va fi. Dacă acum credeţi că avem circ, aduceţi-vă aminte ce fel de primari am ales până acum şi, dacă nu e prea mare efortul, ce contracandidaţi au avut.

PS: o construcţie gândită pentru 2000 de oameni nu e mega în niciun fel. Un pic de bun simţ şi logică nu strică!


Repet: nu mă interesează persoana care candidează sau este într-o funcție publică. Vreau să pun în discuție doar afirmațiile, ideile, planurile sau orice alt element consideră ei că este necesar sau au obligația să fie împărtășit publicului. Demersul meu este legat doar de o bună informare a celor care doresc să voteze și să înțeleagă ce se întâmplă în București. Dacă ajungeți la concluzia că persoanele respective nu au nici cea mai mică idee despre ce vorbesc sau fac, nu trebuie să dați vina pe mine. Aveți libertatea de alegere și, poate mult mai important, aveți libertatea de a vă informa.

Nu există o singură soluţie, un singur răspuns sau o rezolvare rapidă. Nu există niciun Harap Alb, mesia sau greucean care să ne salveze.

Lasă un comentariu