Politică și urbanism în București 3

politica-urbanism-BucurestiO să avem un an destul de interesant. Aşa cred şi, într-un fel, chiar sper să nu mă înşel. O să avem alegeri locale şi mă gândesc că astea sunt cele mai importante pentru noi, momentul în care avem impresia certă că facem diferenţa, că acum noi hotărâm. Boborul îşi arată preferinţele. Foarte frumos cu democraţia, dar uite că boborul bucureştean a ales persoane şi personagii care vor avea ceva probleme în a se prezenta ca vajnic candidat. Poate că e mai bine aşa. Poate, pentru că tradiţia alegerilor post-decembriste în Bucureşti spune că avem resurse nebănuite.

Deocamdată mi se pare că numai domnul Dan şi-a anunţat candidatura. Restul se bat încă local, în sânul partidelor. Şi, de acolo, s-ar putea să avem surprize, le-aş zice, distractive. În orice caz nu ne vom plictisi. În orice caz nu vom discuta ceva serios. Nici nu vom avea de ce. Temele de campanie vor fi tot alea clasice. Curăţenie, siguranţă, trafic auto şi parcări, spaţii verzi şi… cam atât.

Sigur, fiecare candidat va avea un program de rezolvat totul. Fiecare va dezvolta un anumit segment la care se pricepe mai bine, în funcţie de hobby-urile personale sau capacităţile cu care a fost înzestrat în mod direct şi unic chiar de Dumnezeu. Unii cu patrimoniul, alţii cu natalitatea, poate unii cu ceva verde. O să fie pentru toată lumea, o să avem de toate şi nimic serios. Şi poate că nici nu e nevoie de ceva serios…

Legislaţia prevede pentru Bucureşti şapte primari. Deocamdată nu sunt decât trei (contrar zvonurilor, domnul de la sectorul 6 există şi în realitate şi în funcţie) . Şi administraţia funcţionează, aş îndrăzni să spun, la fel. Poate pe ici pe colo or mai fi sincope, dar înainte nu erau? Ba aş spune că minunatul Consiliu General a decis că unele PUZ-uri erau cam dubioase şi nu le-a aprobat. Poate le-a mai lăsat să se mai lucreze la ele, să se detalieze, căci şi munca de proiectare se plăteşte bine. Ba circulă zvonuri că pe la unele sectoare avizele curente ies mult mai repede, tocmai prin deblocarea acestor posturi de primar. Nu pare că oraşul se simte mai rău.

Nu e mai rău pentru că primarii (cu întreaga administraţie, să fim clari) nu aveau nicio legătură cu ce trebuiau ei să facă. Unele proiecte iniţiate de aceştia încep să fie blocate de instanţe sau să piardă fondurile contractate. E un model care a funcţionat de ani de zile şi, totuşi, mai există oameni care cred în capacitatea supranaturală a acestor super-gospodari. Tocmai pentru că există încă acest tip de încredere o să avem şi candidaţi cu proiecte interesante, pe măsura capacităţilor alegătorului.

O să le discutăm pe cele care au legătură cu domeniul nostru. O să le analizăm şi, după caz, o să le criticăm sau lăuda. O să fie interesant…


Repet: nu mă interesează persoana care candidează sau este într-o funcție publică. Vreau să pun în discuție doar afirmațiile, ideile, planurile sau orice alt element consideră ei că este necesar sau au obligația să fie împărtășit publicului. Demersul meu este legat doar de o bună informare a celor care doresc să voteze și să înțeleagă ce se întâmplă în București. Dacă ajungeți la concluzia că persoanele respective nu au nici cea mai mică idee despre ce vorbesc sau fac, nu trebuie să dați vina pe mine. Aveți libertatea de alegere și, poate mult mai important, aveți libertatea de a vă informa.

Nu există o singură soluție, un singur răspuns sau o rezolvare rapidă. Nu există niciun Harap Alb, mesia sau greucean care să ne salveze.

Lasă un comentariu