Piscina din Ferentari

Subiectul articolului coincide cu tema abordată astăzi într-o declaraţie a unei persoane cu putere de decizie: „Nu suntem o ţară de înotători”. Probabil că domnia sa are ceva date concrete despre câţi ştiu să înoate în România, altfel nu ar fi apărut această hotărâre justificată. Folosind aceeaşi logică probabil că nu suntem nici şoferi, pietoni, sportivi de orice tip, turişti sau chiar bolnavi. Prefer să revin la utopia mea ceva mai plăcută.

Există un program guvernamental de construire de bazine de înot. Conform declaraţiei de mai sus, a existat. Nu are importanţă. Am căutat un bazin, piscină sau orice altă construcţie de genul acesta care să se găsească în cartierul Ferentari. Eu nu am identificat nici o astfel de structură care să fie în circuitul public. Aceasta este motivaţia pentru care vă propun astăzi să ne închipuim împreună cum ar putea arăta aceasta.

Pentru implementarea „piscinei mele” am ales şi eu parcela unei şcoli. Pe imaginea din satelit (sursa Bing Maps) vedem terenul Şcolii nr. 148 „George Călinescu”, aflata în inima cartierului Ferentari. Pe terenul şcolii se găseşte şi o sală de sport, precum şi o zonă pe care au fost la un moment dat terenuri pentru activităţi sportive.

Am ales acest teren din mai multe motive. Primul ar fi suprafaţa liberă disponibilă. Al doilea ar fi funcţiunea clădirii şcolii, funcţiune care poate fi completată cu cea a noilor clădiri propuse. Al treilea motiv ar fi poziţionarea centrală în cadrul cartierului, perfectă pentru accesul facil al tuturor locuitorilor zonei.

Propunerea mea constă în introducerea unor corpuri noi. Volumul principal este reprezentat de bazinul de înot (piscina de interior). Există apoi un corp secundar multifuncţional. Al treilea corp este refacerea actualei săli de sport, toate aceste clădiri fiind în directă legătură. Pe aceeaşi soluţie am prevăzut o piscină exterioară, având şi o zonă de relaxare. Piscina exterioară comunică „pe calea apei” cu cea interioară.

Pe imaginea din satelit (sursa pozei de fundal Bing Maps) am suprapus soluţia de amplasare a corpurilor propuse. Complexul nou l-am gandit ca un sistem modular. Pentru reducerea costurilor se poate utiliza acelaşi proiect pentru situaţii diferite. Fiecare corp de clădire reprezintă un modul repetat, închiderile fiind modificate în funcţie de dimensiuni şi utilizare. Astfel se poate construi o piscină mai mică sau mai mare în funcţie de parcela disponibilă. În acelaşi timp se pot adăuga sau elimina corpuri-modul.

O prima imagine de la nivelul ochiului reprezintă zona piscinei exterioare. Complexul nou construit va fi folosit în principal de elevii şcolii. Aceştia pot desfăşura activităţi sportive în cadrul orelor de clasă, dar şi prin organizarea extra-şcolară. În acelaşi mod piscina poate fi utilizată ca spaţiu de loisir de către elevi şi în timpul vacanţelor sau a sfârşitului de săptămână.

Piscina exterioară comunică direct cu spaţiul interior atât direct prin apă cât şi prin posibilitatea de deschidere completă a uşilor de sticlă. Ca în cazul oricăror astfel de amenajări vor exista mai multe zone de utilizare: zona de şezlong-uri, cea de joacă sau cea de mese etc.

Am gândit folosirea acestui complex şi de către întreaga comunitate. În vacanţa şcolară sau weekend piscina poate fi folosită de toţi locuitorii cartierului. Evident se va plăti o taxă de intrare, elevii şcolii având intrarea gratuită. În acest fel ar putea exista şi o mică sursă de venituri pentru întregul complex, fonduri care ar trebui folosite pentru întreţinere şi organizarea unor proiecte comunitare.

Clădirea multifuncţională poate fi utilizată atât de către şcoală cât şi de către comunitate. Un ONG ar putea prelua managementul acestui complex, având obligaţia de a organiza evenimente pentru locuitorii cartierului, strângere de fonduri necesare şi administrare. Nu cred că simpla realizare a unor construcţii poate modifica pe termen lung o comunitate. E nevoie de implicarea acesteia şi de acţiuni desfăşurate pe o perioadă de durată. În acelaşi timp este nevoie de atragerea tuturor generaţiilor şi susţinerea acestora pentru ca acţiunea să poată avea succes pe termen lung.

În final o nouă imagine din satelit a parcelei (sursa pozei de fundal Bing Maps) cu suprapunerea propunerii mele. Atât timp cât statul doreşte realizarea de astfel de investiţii e nevoie şi de un management al intervenţiei urbane. Scopul acestor construcţii nu trebuie să fie doar construcţia în sine ci mai degrabă revigorarea spiritului comunitar şi sustenabilitatea proprie a acestei comunităţi. O comunitate cât mai puţin dependentă de intervenţia centrală poate conduce la o dezvoltare armonioasă a întregului oraş. Poate că vom vedea momentul în care administraţia va avea o strategie de intervenţii minore, care să impulsioneze dezvoltarea aceasta sănătoasă.

16 comentarii la „Piscina din Ferentari”

    • mersi…casele alea se pot schimba :)…oricum e interesant că întreaga zonă este doar de locuinţe individuale…o lotizare cu potenţial imens

  1. Bravo, domnule! Asa da! Chiar imi place (si cunosti usoara mea reticenta pentru arhitectura contemporana). Imi place ca intreg complexul este „aerisit”, nu te striveste si nu este anost. Imi mai place si rezolvarea piscinei in sine.

    Răspunde
    • mersi…dacă te referi la forma bazinului exterior atunci pot spune că nu am facut-o eu… bazinul este preluat dintr-un proiect pentru că mi-a fost mai simplu doar să-l adaug 🙂

    • eu m-am gândit la un material plastic care să fie prins de un cadru metalic, cadru ce dă forma…ar putea la fel de bine să fie chiar o membrană uşoară, chiar transparentă…ideal ar fi un material reciclat

  2. Da-mi voie sa fiu critic. „Pe vremea mea” scolile aveau teren de sport in aer liber unde nu numai ca alerga copilul in recreatie dar se mai inchegau si echipele scolii de handbal, fotbal si, mai ales in cazul meu, de oina. E bun si cu piscina da’ n-a mai ramas loc unde sa punem portile pentru miutza … Ca se putea cu ambele amandoua 🙂

    Răspunde
  3. Piscina are o mică rampă, sper?
    Ca să-mi pot spăla şi eu maşina sîmbăta, nu de altceva.

    Ferentariul se ridică, nu ştiu dacă voi ştiţi. Mă uit la ce era acum 7 ani, să zicem. Atunci proiectul tău ar fi fost ridicol, poate. Acuma nu e.
    Sînt progrese în zona. Mici. Dar sînt. Proiectele ambiţioase sînt ceea ce trebuie zonei.

    Răspunde
    • îmi pare rău, dar nu am gândit-o pentru maşini :)…e absolut normal să se dezvolte, dar ritmul depinde nu doar de locuitori ci şi de administraţie

  4. Daca nu ma insel, ‘inteligentul’ Vanghelie nu stie sa inoate, plus ca acest primar cu o cultura vasta(cultura de cartier) e ales mai abitir decat erau alesi pe timpuri comunistii.Mare pacat pentru sectorul 5 care are si unele cartiere care merita mai mult.

    Răspunde
    • nu cunosc statutul domnului amintit şi nici nu are importanţă, dar sunt ferm convins că toate cartierele merită mai mult 🙂

  5. Pai in Ferentari e ridicol sa faci asemenea chestii,mai bine s-ar fi tras acolo un bulevard lat ,infrastructura ar fi atras acolo investitii, nu piscine .Majoritatea rezidentilor de acolo au veceu in curte ,in cel mai bun caz fosa septica ,pai ei vor fi uncii clienti ai piscinei asteia ,deoarece toti oamenii educati din zona prefera sa isi petreaca timpul liber oriunde doar nu in ferentari ,asa piscina ar fi avut noima in centru , la nord dar in ferentari nu .Iti dai seama cand tiganii din cartier vor navali piscina .Manele dejectii lichide&solide ,manele ,marlanism…..

    Răspunde
  6. cred ca este exact ce ar trebui pentru a le acorda atentie oamenilor din zona, mai ales ca acest cartier este rau famat- chiar daca clanurile mafiote s-au mutat in sectorul 1 :D, iar oamenii stigmatizati.
    iar bazinul de inot pentru o scoala generala este potrivit, in conditiile in care accesul la o piscina privata este utopie pentru multi. in rahova, dupa colt adica, exista liceul Bolintineanu care are bazin de inot, si pot spune ca era o gura de aer pentru locuitori- mai ales ca faceau cursuri de inot si pentru cei care nu invatau la liceul respectiv.
    imi place ideea dom’ popescu! BRAVO:d poate si iese:D

    Răspunde
    • nu ştiu dacă este exact ce trebuie, dar este o idee…e un mod de a începe formarea unei comunitâţi dacă se ia în calcul interacţiunea…mersi oricum

Lasă un comentariu