Oraşul vorbeşte 6 – Cine se mai ceartă?

Cine se mai ceartă? Păi ultimul mini-scandal ar fi cel dintre domnul Sturdza, astăzi șef la OAR București, și doamna Firea cu tot consiliul. Vorba vine… nu e mare chestie, dar s-au înfierbântat unii un pic. Domnul Sturdza se enervează destul de des în ultima vreme pe Duamna, iar chestiile astea le comunică publicului larg chiar pe facebook. Ultima chestie a plecat de la faptul că domnul Sturdza s-a uitat pe proiectul de buget al primăriei și nu i-a plăcut ce a văzut. Undeva acolo se dorește să se dea niște bani pentru un studiu de fezabilitate pentru supralărgirea Căii Călărașilor. Și omul s-a enervat. Și ce poate face cineva care e arhitect și șef de importantă organizație? Face o întâlnire, o discuție, o ceva:

Deci i-a invitat, ăia nu au venit și iarăși supărare. Acu, ce să zic, aparent unii de la PNL au venit, cică ar fi fost și unul de la USR, dar ăștia aveau și ei o șuetă foarte importantă exact la aceași oră, dar în altă parte. Eu nu am fost la nici una dintre dezbaterile astea și nu îmi dau cu părerea despre ce s-a întâmplat acolo, dar pot să vă spun câte ceva despre proiectul de buget, Calea Călărașilor și alte chestii drăguțe despre subiect.

Deci, ia să fim niște domni și să vedem ce se propune în bugetul ăsta (pe lângă studiul de fezabilitate amintit). Trebuie spus de la început și apoi repetat că ăsta e doar proiect și, chiar dacă se va aproba așa, asta nu înseamnă absolut nimic. Absolut NIMIC! Banii se pot duce oriunde altundeva și, așa cum ne-am obișnuit, nenorociții chiar se duc altundeva. Revin, să vedem poze din proiectul de buget, poze pe care am mai colorat câte o propunere, poate două:

Prima minunăție am găsit-o la pagina 46: cică vor să facă niște reparații și pe cealaltă parte a bulevardului. Da, da… chiar în zona care e tot Centrul istoric, dar ați uitat de ea! Suma e pentru ceva studiu de fezabilitate și bănuiesc că e dată doar așa, la mișto, să fie ceva acolo pentru niște băncuțe, niște floricele…

Pe la pagina 47 vedem multe studii pentru locuințe sociale, pentru tineret și cine se mai găsește. Aici sunt bani mai buni prevăzuți… Și, hop, hop așa! O chestie frumoasă: bani pentru hala Matache și reconstituirea pe alt sit. Sigur că da! Cineva mai ia niște bani. Mă rog, așa se speră! Aici e bine să te bagi la consultanță, nu la studii. E mai simplu, e mai drăguț și nu trebuie să apari peste tot…

Ceva drăguț a apărut și la pagina 48: proiectul de la Esplanada se pregătește să mai toace niște bani. Aici e cu oameni serioși, grei care nu se implică degeaba. De aia avem și nevoie de un buget mai mare pentru studii… Repet din când în când: acesta e doar proiect de buget și, chiar dacă se aprobă așa, tot nu înseamnă că sumele se vor duce unde scrie aici.

Am trecut rapid peste numărul imens de expertize ale unor clădiri ce stau să pice și ajungem la încă una mișto: studiu urbanism pentru amenajare Piața Matache! Frumos, chiar sună bine… mai ales dacă ne gândim că parcă mai sus ziceau că fac studiu și pentru hala veche și, poate mai interesant, aici avem o sumă mai exactă. Poate chiar există ceva mai clar și o să aflăm când trebuie. Eu sugerez să fie consultați și dumnezeii urbaniști care au făcut proiectul supralărgirii. Ar fi de bun simț. Altfel, o chestie interesantă este posibilul studiu pentru cișmele publice.

La pagina 50 am găsit ceva care sigur o să mă intereseze: un proiect pentru Piațeta Decebal… am făcut și eu ceva virtual acum mulți ani și chiar vreau să văd ce se întâmplă în realitate. Pe lângă asta, aici vedem că se mai dau bani celor care lucrează la noul PUG. Asta e foarte bine, foarte, dar tot nu înseamnă că o să avem unul nou în curând. Nici nu ne trebuie, merge și fără! Mai apare treaba cu un studiu de regenerare pentru Magheru. Sper că se gândesc și la Bălcescu, ca să fie bine și complet… cât de cât. Parcă acum ceva vreme a existat o mișcare spontană (poate de la OAR) și au făcut și o machetă drăguță pentru o bucată din Magheru. Zic că ar fi frumos să se facă și un studiu mai cu bani așa, cumva să fie bine pentru toată lumea. Mă rog, dacă se aprobă și se dă…

La pagina 67 vedem câteva proiecte din alea mari… pentru unele s-au gândit să propună bani, pentru altele doar așa, să fie scriptic totul ok. Aici trebuie să repet că am convingerea că cine știe ce festival sau chermeză legată de centenar o să atragă bunăvoința cui trebuie. Bunăvoința și niște bani. Pentru distracție, ne putem uita la anii în care s-au dat HG… semn că un studiu nu înseamnă că, gata, acu se apucă ei de treabă și o și rezolvă.

Pe asta am salvat-o pentru că merită văzut că unele idei proaste nu se lasă: la Piața Romană parcă merge totuși făcut ceva cu pasaj. Parcă, parcă am mai toca niște bănuți… doar suntem la capitolul Obiective de investiție în continuare… Ah, da! și la Fabrica de Glucoză cică se vrea mai mult… o să fie bine.

Pagina 70 ne spune cu respectul cuvenit că se dorește să se bage bani în proiectul acela mai vechi numit PIDU. Unii se bucură că poate iau bani pe proiectarea aia, dar, ca la orice lucrare cu statul, răbdarea e cea mai importantă. Pentru PIDU ăsta mă bucur un pic și, poate am ocazia să mai zic ceva și pe blog. Și ceva de bine, normal.

Pagina 71 este pusă aici strict pentru a vedea că nu se dau bani pe orice proiect. Mai exact, nu se dau bani pentru orice penetrație și lărgire. Deci, tragem concluzia că administrația actuală nu este nici măcar constantă în aplicarea proiectelor vechi sau dat bani pe același tip de proiect. Deci nu e constantă nici în porcării.

Eh, și acum ne apropiem de ultimele pagini alea proiectului de buget. La fericita pagină 73 avem niște prevederi pentru diferite minuni pe care le găsim de vreme îndelungată în mintea multor meșteri preocupați cu dezvoltarea Bucureștiului. Aceasta este penultima aleasă, așa că, să vedem și următoarea pagină. Sunt cam aceleași tipuri de proiecte și tocmai aici găsim și supărarea domnului Sturdza. Vă amintiți? Am plecat de la studiul de fezabilitate pentru Calea Călărașilor…

Iată și dragul de studiu cum șade el liniștit la pagina 74. Pentru el se propun 175.000 lei. Sigur, dacă voia, domnul Sturdza se enerva poate și pentru aia cu Piața Romană sau supralărgirea pe Calea Griviței. Sau putea să aleagă chiar proiectele din PIDU pentru că și așa nu se înțelegea cu marea echipă de acolo. Sau poate că studiul Pod planșeu Piața Unirii sau Întregire Splaiul Unirii nu sună chiar așa dubios?

O concluzie proastă

Eu nu am fost la discuția domnului Sturdza și nu pot să îmi dau cu părearea despre ce s-a spus acolo. Eu am citit doar ce a declarat public (chiar și pe Facebook) și m-am uitat pe proiectul de buget. Am subliniat unele propuneri de pe acolo și m-am liniștit. Nu este, domnule, nicio conspirație! Ăștia lucrează la fel ca întotdeauna. Nu au nimic cu Calea Călărașilor, cred că unii nici nu știu pe unde e. Dacă ne uităm pe toate proiectele, vedem că unele sunt mult mai nocive și deja s-au păstrat destui bani pentru ele. Studiul pentru Călărași a picat în grămada pe care o fac ăștia la fiecare buget. Nu există nimic care să ne spună că se vor apuca de demolări acolo. Poate o fac pe Griviței sau poate pe Dudești… Nu există nici o logică, este doar o chestiune de noroc sau ghinion.

Dar dacă vrem să vedem de unde le vin ideile astea, nu trebuie decât să deschidem PUG București și înțelegem ce pe acolo. Planul ăsta a fost aprobat în 2000 și prelungit (oarecum ilegal) la nesfârșit. A durat oricum ceva până a fost redactat, deci putem spune că actualul plan care reglementează orașul are 20 de ani. Oh, maturitate! Și, totuși, iată că mai furnizează surprize unor arhitecți. Nu vorbim de publicul larg, nu vorbim de unii care vor totul unitar. Nu, domne! Aici vorbim de arhitecți care încă se mai miră că cineva se face că pune în aplicare PUG-ul ăla.

Deci, la intervale neregulate vom avea astfel de momente. Cineva va descoperi apa caldă. Să vezi măcel dacă era vorba de Mântuleasa! Acolo se plângea și mai tare… chiar Eliade vedea la discuții. În situația de astăzi nu avem de ce să ne alarmăm inutil. Noi nu avem de ce pentru că și dacă s-ar dori supralărgirea asta, drumul este lung și cine este interesat poate să stopeze totul din vreme. Altfel, în cazul domnului Sturdza, este foarte simplu să afle dacă e cazul să se enerveze acum. Domnia sa poate să întrebe în stânga și dreapta prin organizația pe care o conduce și în care se regăsesc toți cei care au proiectat toate minunile alea de supralărgiri. Dacă nu se mai găsesc în OAR, poate unii sunt pe la școală, comisii, comitete. Cineva de încredere sigur ar face proiectul sau poate se face la firmele Duamnei.

Și, ca să nu avem de fiecare dată surprize, o să vă arăt în alt articol ce spune PUG-ul de aproape 20 de ani…

2 comentarii la „Oraşul vorbeşte 6 – Cine se mai ceartă?”

  1. La banii care sunt aruncati in piata pentru studiile alea de fezabilitate la Piata Matache cred ca puteau face 10 CONCURSURI de solutii si in felul asta si selectau proiectantii dupa ce aflau solutiile „cele mai optime” …

    Răspunde

Lasă un comentariu