Mahalaua Birjarii vechi

Vă propun astăzi o nouă carte: Mahalaua Birjarii vechi în documente, imagini și confesiuni, având ca autor pe doamna Elena Precupețu. Ediția aceasta este îngrijită și prefațată de Adrian Majuru, cel care ne explică încă de la început că avem o carte ce conține amintirile autoarei. Cartea aceasta a apărut în urma unor interviuri ce au fost apoi constant modificate până la apariție (imaginea de jos este realizată de Radu).

Doamna Precupețu a trăit 70 de ani în această mahala, o zonă aflată astăzi în perimetrul central al Bucureștiului. Amintirile sunt transcrise în povestiri scurte ce au ca personaj principal familia domniei sale. Mare parte din povești au ca fundal chiar spațiul mahalalei, altele însă nu au nici o legătură cu spațiul bucureștean și poate că nici nu era nevoie de ele în carte. Povestirile Elenei Precupețu încearcă să ne arate modul în care se trăia la început de secol 20 în mahalaua bucureșteană. Amintirile sale urmăresc obiceiurile și viața celor care au format și dezvoltat acest spațiu bucureștean.

Cartea se citește repede, dar lectura nu este foarte interesantă. Probabil că ar fi mult mai spectaculos dacă am asculta aceste povești, spuse chiar de autoare. În opinia mea este o carte care se poate citi lejer în metrou, în drum spre muncă sau chiar pe plajă în concediu. Ușor de citit, povestiri scurte și senzația că întotdeauna înainte era mai bine…când eram copii și adolescenți. Din pacate imaginile pomenite în titlul cărții sunt la o calitate foarte slabă, dar ajută în realizarea unei imagini a trecutului.

Mahalaua Birjarii vechi în documente, imagini și confesiuni, autor Elena Precupețu, editată de Paralela 45, Pitești, 2006, ediție îngrijită și prefațată de Adrian Majuru, ISBN (10) 973-697-763-3, ISBN (13) 978-973-697-763-3

Lasă un comentariu