La Podul Mihai Voda, pe Dambovita

Cam asa ar putea fi cunoscut un loc de intalnire in oras, dar asta daca am trai in trecut. Astazi Podul Mihai Voda nu mai exista decat in amintirea unora si probabil in intrebarile altora, care avand treaba in zona sunt nedumeriti cum de nu se poate traversa pe acolo Dambovita. Zona despre care vorbesc se afla, pe raul Dambovita, aproximativ la jumatatea distantei dintre Podul Izvor si Piata Natiunile Unite.

M-am decis sa propun un nou pod peste Dambovita, pe amplasamentul vechiului Pod Mihai Voda. Noul pod va reface trecerea dinspre Centrul vechi, zona Lipscani si Calea Victoriei, catre malul drept al Dambovitei, o zona afectata de demolarile masive din anii ’80. Propunerea vizeaza strict amplasarea acestui pod, cu precizarea ca va fi doar un pod pietonal si pentru biciclisti.

Astazi amplasamentul vizat se gaseste in continuarea str. Mihai Voda, din care a mai ramas doar tronsonul dintre Calea Victoriei si Dambovita.

Pe o imagine din satelit, de aici, se observa foarte bine cateva elemente cunoscute cat si traseul Dambovitei. Malul drept este zona in care s-a daramat fondul construit vechi si au aparut blocurile. In spatele blocurilor se mai pastreaza ascunsa Biserica Mihai Voda.
Pe planurile cadastrale din 2010, cu elementele principale numerotate, se observa modificarile aduse in anii 80. In spatele frontului de blocuri a ramas o insula din tesutul vechi. In 2009 a aparut pe spatiul din fata Palatului Vama Postei, Memorialul Holocaustului. Traseul strazii Mihai Voda a fost intrerupt brusc prin disparitia podului si demolarile de pe malul drept. S-a reusit izolarea completa a Bisericii Mihai Voda, prin amplasarea ei in spatele blocurilor si disparitia si a podului, element care ar fi putut indica prezenta bisericii, celor care traverseaza zona pe chei. Dambovita actioneaza astazi ca o bariera intre vechiul centru si zonele din sud, fara a fi pusa in valoare si fara a se incerca refacerea legaturilor intre aceste zone ale orasului.

Cum s-a ajuns insa la aceasta situatie a orasului? Modificarile aduse in anii 80 au distrus, pe langa cladirile propriu-zise si modul de existenta a orasului, modificand relationare intre diferite spatii urbane pana la disparitia lor. Pentru cateva informatii mai detaliate despre manastirea Mihai Voda, aici, cat si o postare foarte interesanta a lui Raiden despre Podul Mihai Voda.

Pe planurile cadastrale din 1974 se observa inca tesutul vechiului oras, neafectat de sistematizarile ulterioare. Se observa vechiul amplasament al manastirii Mihai Voda si trama stradala disparuta. In apropiere, pe Calea Victoriei, inca mai exista cladirea Hotel de France, afectata de cutremurul din 1977 si demolata complet ulterior. Podul Mihai Voda era inca functional, fiind o ruta importanta si pentru circulatia transportului in comun.
Planurile cadastrale din 1984 arata cateva modificari ale zonei.  Hotel de France a fost demolat dupa cutremur si a aparut un spatiu verde, inca neamenajat, pana la aparitia cladirii Bancorex, in anii 90. Podul Mihai Voda a fost afectat de cutremurul din 1977, insa autoritatile nu au hotarat consolidarea lui. Viitoarea sistematizare a zonei nu cuprinde si refacerea podului, zona malului drept fiind propusa pentru demolare totala. Pe planul cadastral din 1984 apar doua poduri pentru ca autoritatile nu au putut inchide traseul tramvaiului pe durata demolarilor si a santierului blocurilor. Pentru ca podul initial nu a fost consolidat dupa cutremur, iar apoi a fost afectat si de lucrarile la metroul bucurestean, s-a construit un nou pod provizoriu, pentru tramvaie si pietoni. In momentul terminarii santierului pentru betonarea Dambovitei au fost daramate amandoua podurile. Sunt marcate cu linie rosie cladirile, din zona analizata, care au scapat de la demolare. Am mai trecut pe fiecare plan si actualul amplasament al Bisericii Mihai Voda. Din intreg complexul manastirii au fost salvate si translatate in zona aceasta, doar biserica si clopotnita.
Cateva imagini din timpul mutarii bisericii Mihai Voda si a clopotnitei, de aici.
O imagine, de aici, cu podul Mihai Voda prin anii 70, cu raul avand malurile inca nebetonate si pline de verdeata.
O imagine, de aici, cu podul Mihai Voda prin anii 80, cu podul provizoriu.

Propunerea mea vizeaza doar refacerea podului Mihai Voda, dar intr-un stil modern. Podul va fi format de fapt din doua elemente principale: o zona pentru pietoni si una pentru biciclisti, functionand ca doua treceri separate.

Prin refacerea podului si transformarea segmentului str. Mihai Voda am incercat crearea unui traseu pietonal incepand din zona Palatului CEC si pana la Biserica Mihai Voda. In dreptul podului nou creat am ingustat albia raului pentru a reface spatiul verde odata existent, inainte de betonarea Dambovitei. Circulatia pietonala si cea a biciclistilor este complet separata, iar podul pentru pietoni are doua zone transparente in pardoseala. Am incercat sa creez acest elemente de surpriza, pardoseala transparenta, pentru a-i face pe pietoni sa se opreasca pe pod si sa incerce sa remarce si perspectivele orasului, in lungul Dambovitei.
Pornind dinspre Calea Victoriei, Biserica Mihai Voda si clopotnita reprezinta punctul final al traseului pietonal. Zona aflata in spatele blocurilor si in imediata apropiere a bisericii va face parte dintr-o viitoare propunere de refacere.
Cateva imagini cu noul pod in situatia reala.
Perspectiva la iesirea din str. Mihai Voda catre Biserica Mihai Voda, aflata in spatele blocurilor.
Perspectiva catre Piata Natiunile Unite.
Perspectiva catre Piata Natiunile Unite.
 Perspectiva dinspre Piata Natiunile Unite.
 Perspectiva dinspre Piata Natiunile Unite.
Cateva imagini detaliate cu noul pod si malurile refacute cu vegetatie.

Update: O propunere foarte interesanta, facuta de un arhitect important, arh. Paul Smarandescu, pe vremea cand spatiul public era o preocupare constanta in cadrul administratiei.

11 comentarii la „La Podul Mihai Voda, pe Dambovita”

  1. Sunt absolut incantat de propunere. A venit la fix ca un raspuns la "doleantele" mele din finalul articolului meu despre Podul Mihai-Voda (mersi pt. link, am pus update spre articolul tau).
    Răspunde

  2. Chiar ma intrebam daca in realitate nu se pot inverzi malurile, macar pe bucati…cred ca tehnic ar fi posibil, dar iti dai seama ca ar fi un prilej bun pentru primari sa amenajeze un kitsch (poate niste tufisuri in forma de delfini :))

    Răspunde
  3. Eu cred că este o propunere foarte practică, Adrian! Se pot planta în zonele de la capetele podului mai multe specii de arbuşti cu perioade de înflorire diferite, inclusiv plante târâtoare, ce pot acoperi parţial taluzurile betonate ale canalului. Mulţumim pentru publicarea propunerii tale!
    Răspunde

  4. @armyuser…fi sigur ca tehnic e posibil sa fie plantat ceva si ma refeream ca zonele verzi sa fie pe intreg cursul raului, in zonele obiectivelor, poduri sau viitoare amenajari…am in cap si o alta amenajare pentru Dambovita, in alta zona, cu ceva mai important, nu doar un pod…am sa pun si un update cu link catre postarea ta…in alta ordine de idei spune-mi, te rog, pe numele pe care mi l-au dat parintii, adica Andrei 🙂

    Răspunde
  5. De ce nu incercati un pod ca Millenium bridge ? Consider necesar sa evoluam si sa nu mai facem podurile incepand de unde ati propus si unde sunt cam toate (exact de la buza Dambovitei ci chiar din Piata pentru a conecta Holocaustul cu Biserica.

    Răspunde
    • Aveţi dreptate, dar la vremea respectivă, la începuturile blogului, am vrut doar un obiect simplu care să refacă aceea legătură dispărută

  6. Ce stiti de acest pod? Am avut un vis. Pe locul Holocaustulul era o biserica frumoasa si eu ma intrebam cum de nu este cunoscuta. O voce mi-a spus ca este bine sa merg la acea biserica . Pe trepte era un preot semet, iar pe cap avea o caciula ca a lui Mihai Viteazul . Nu stiam nimic de acea zona. Am cautat-o acum pe net si am vazut ca este un parculet. Nici o biserica pe partea stanga a cheiului. Ce credeti de visul meu ? Ce sa fac cu el. Am visat in noaptea trecuta 2- 3 Aprilie , acum am cautat convinsa ca este o biserica acolo. Ce am gasit…..

    Răspunde
  7. Ideea este interesanta dar nu cred ca va fi pusa in executie prea devreme.Ce bine ar fi daca s-ar construe toate podurile care au fost candva peste Dambovita !Dar,nu vom avea acest noroc ! Suntem mari mesteri la daramat,la construit mai incet….poate iarba,panselute,mobilier stradal,….ah !

    Răspunde
  8. Interviu și eu.. după mulți, mulți ani.. s-a făcut între timp ceva?
    Familia mea a deținut blocul 108 (cel vechi evident) și m-as bucura mult dacă s-ar găsi vreo poza prin arhive. Era pe malul drept, lângă pod. Avea 2 etaje și magazine la parter. Fusese construita cu secole în urma și trecuse din mana în mana multe nume de rezonanta…

    Răspunde

Lasă un comentariu