Idei Urbane in 2011

Se apropie sfarsitul anului si e momentul sa va reamintim ce am „reusit” in 2011. Asa cum se intelege si din titlu vom face doar o scurta retrospectiva a articolelor care au aparut pe Idei Urbane. 2011 a venit cu lucruri noi, unele lucruri le-am anuntat din vreme, iar altele au fost doar idei aparute pe parcurs.

Poate cel mai important lucru pe care l-am realizat in 2011 a fost trecerea de la domeniul pe blogspot la actuala imagine si domeniul propriu.

Inceputul blogului l-am avut pe platforma blogspot, dar am considerat ca e cazul sa trecem la „ceva” mai profesionist si sa avem domeniul propriu. Pentru ca nu ne pricepem la aceste lucruri am primit un ajutor de la prietenii de la NewBlack, cei care s-au ocupat in vara de toata aceasta tranzitie.

Cea mai importanta rubrica a noastra a „primit” cateva articole noi, ideile mele de refacere a orasului nostru. Cum mi-am inchipuit reprezinta categoria in care gasiti toate propunerile pentru spatii bucurestene.

Anul acesta ati putut vedea ce mi-am inchipuit in Piata Foisorul de foc sau cum ar putea fi refacut un bloc la intersectia Rahovei cu Ferentarilor. Pe la inceputul anului am demarat o colaborare cu HM si Adrian, din care au rezultat doua propuneri pentru transportul public bucurestean: un terminal la Piata Unirii si o propunere pentru metrou suspendat in Drumul Taberei, acestea fiind detalierea ideilor celor doi bloggeri. 2011 a insemnat si o noua propunere de refacere  a statiilor de metrou, de data aceasta cea remodelata fiind statia Titan. Tot in 2011 am reusit sa finalizam propunerea unui nou muzeu CFR pe un teren din zona Buzesti, zona afectata de constructia noului bulevard Uranus.

Au fost destule idei noi in 2011 si cred ca se putea si mai mult, dar si mai bine. Sunt cateva zone unde aveam planuri sa intervin, dar nu am mai apucat. Piata SF. Anton din Centrul istoric este in curs de finalizare, dar nu am reusit sa revenim in zona Udricani si Sf. Vineri. Promisesem ca voi continua si propunerile pe Dambovita, dar nu am facut-o si asta mai ales datorita faptului ca am inceput proiecte si articole noi, multe dintre ele cu rubrici noi.

Una dintre rubricile care au primit articole noi este cea despre stirile extraordinare despre casa din deal. Constructia Casei poporului este un subiect pe care il vom aborda in continuare, in acelasi stil, pana cand reporterul nostru super-special nu va mai avea obiectul muncii. Acasta probabil ca nu se va intampla niciodata, deci va puteti astepta la o serie lunga de stiri senzationale.

In 2011 am reusit cooptarea lui Radu, un nou colaborator care are rubrica noastra de fotografie. Poza lui Radu reprezinta o serie de imagini despre orasul nostru, asa cum este el. Radu ne prezinta Bucurestii asa cum ii vede el, un oras mai bun sau mai rau, dar intotdeauna interesant de experimentat.

Una dintre rubricile noi a fost cea In bascalie, o rubrica prin care am incercat sa aducem un pic de umor pe blog. Bineinteles ca sunt realist si imi dau seama ca la unele glume rad singur, dar asta nu ma va impiedica sa rad in continuare. Daca printre aceste glume veti gasi si ceva amuzant va fi cu atat mai bine.

O alta noutate a blogului o reprezinta seria de articole din categoria In concluzie. Aceste articole sunt scurte analiza despre spatiul bucurestean, despre modul in care se construieste, se demoleaza si se modifica orasul. Sunt absolut convins ca pentru a intelege spatiul in care traim este nevoie sa-l privim din cand in cand cu detasare, observand evolutia sa si incercand sa cautam explicatii pentru aceasta.

Poate cel mai important proiect nou pe care l-am lansat in 2011 este Plimbari Urbane – prezentari direct in strada. acest proiect reprezinta incercarea de a realiza trasee prin Bucuresti in care descoperim evolutia orasului si unele dintre cauzele si efectele acestei evolutii.

Anul acesta am inceput prin realizarea a trei trasee complet diferite, fiecare reprezentand modul in care orasul a evoluat in diferite perioade. De la Foisor la Traian, de la Mihai Bravu in Titan sau in zona noului Centru civic spatiul urban bucurestean este rezultatul interventiilor specifice anumitor perioade. Pe trasee incerc sa explic si modul in care putem privi orasul din punct de vedere al urbanismului, arhitecturii si chiar a traditiilor sau comportamentului uman. Din primavara vom relua parcurgerea traseelor, celor trei adaugandu-se altele noi.

Anul acesta domnul Dobrescu s-a decis ca va colabora doar pentru articole de vacanta. Aparent domnia sa nu mai are asa mult imp si a decis ca ne va trimite doar articole din locurile prin care calatoreste. Suntem multumiti ca am ajuns la un „acord” cu domnia sa si ca ne putem inca bucura de pastrarea domniei sale printre colaboratorii blogului nostru. In aceeasi masura incercam sa resuscitam si seria de articole Idei practice. Mai multe insa despre planurile de viitor veti afla in februarie, la ceas aniversar, cand vom vorbi mai multe despre noua rubrica Reconstituiri virtuale, aflata inca la inceput.

In concluzie cred ca anul acesta a fost destul de bun pentru blogul nostru. Am crescut numarul de propuneri, le gasiti pe toate pe harta noastra, am adus colaboratori noi si am inceput noi proiecte. Incercam sa ne extindem in mediul online si sa folosim cat mai mult posibilitatile acestuia, deci ne gasiti si pe facebook sau twitter. Multumim tutoror cititorilor, celor care pun si comentarii, celor care ne-au sustinut initiativele si mai ales celor care povestesc si altora despre noi, considerand ca am facut lucruri interesante. Speram ca in 2012 sa producem idei mai bune si poate mai multe.

2 comentarii la „Idei Urbane in 2011”

Lasă un comentariu