Idei practice

Asa cum am anuntat in articolul in care va prezentam planurile pentru 2011, avem o noua rubrica de idei practice. Cred ca v-ati obisnuit deja cu modul de prezentare a tuturor ideilor imaginate in biroul nostru, deci si aceasta rubrica va fi doar despre lucruri pe care le cunoastem, incercand sa va dam idei doar in masura in care „stapanim” subiectul. Pe scurt, vom incerca sa nu batem campii in domenii pe care nu le cunoastem. Nu vor fi idei despre cea mai buna reteta pentru ciorba de burta sau despre evolutia pietei imobiliare. Nu va fi despre asta pentru ca nu ne pricepem la asa ceva. Rubrica Idei practice va fi despre un pic de urbanism, arhitectura, design, imagine urbana si altele, acolo unde credem ca avem ceva de spus. Acest prim articol este o introducere, in care incercam sa stabilim directia ce o vom urma. Vom prezenta cateva notiuni de urbanism practic, ce inseamna retrageri, edificabil, POT, CUT, regim de inaltime si alti termeni relativ tehnici. Vom incerca si exemplificarea prin discutii pe un teren real, vom avea si invitati care vor raspunde catorva intrebari din domeniul lor. Bineinteles ca vom explica ce inseamna un PUZ, PUD sau un Certificat de urbanism si pentru ce e nevoie de anumite avize pentru intocmirea unor proiecte.

Toate acestea le vom prezenta astfel incat toata lumea sa poata intelege ce presupune proiectarea si gandirea din spatele unei idei.

Primul sfat practic este evident sa mergeti la un specialist. In cazul in care doriti sa cumparati un teren, sa construiti ceva, sa amenajati un spatiu, mergeti la un specialist. Consultarea unor reviste sau discutii cu prietenii nu va vor face sa cunoasteti ce se intampla intr-un domeniu. Trebuie sa intelegem ca exista oameni care au facut o scoala pentru a fi pregatiti in aceste domenii. Doar pentru ca ati citit 10 reviste de design sau ati facut un curs pe internet nu inseamna ca va pricepeti si ca puteti rezolva orice problema.
Ca e vorba de un arhitect, inginer, urbanist sau alta specializare, acesta poate sa rezolve problemele la care nici nu v-ati gandit si va poate oferi si solutii noi. Nu va ganditi ca arhitectul „trage niste linii pe hartie” si eu pentru asta il platesc, ca oricum aveam proiectul in cap si din pacate nu am talent la desen, ca altfel mi-l faceam singur.
Specialistul gandeste, iar proiectul este doar un rezultat fizic al tuturor solutiilor pe care le gaseste. Un proiect nu arata toata munca depusa pentru a se ajunge la acel rezultat. In unele cazuri e nevoie de nenumarate concepte si proiecte pentru a se ajunge la final. Deci finalul este rezultatul unui proces de gandire si nu a unor „linii trase cu talent”. O arhitectura de calitate nu are nici o legatura cu talentul la desen.
Trebuie sa fim pregatiti sa platim pentru un proiect. Orice munca se plateste si nu trebuie sa avem pretentia ca cineva sa ne dea idei gratis. Daca veti plati 1000 euro, doar ca exemplu, pentru o casa, atunci veti avea un proiect de 1000 euro in cel mai bun caz. Asta nu inseamna ca ati facut o afacere buna, ca ati gasit pe cineva ieftin ci doar ca ati „luat o teapa”. Pentru aceasta suma veti vedea in timp ca specialistul nu va face multe lucruri si veti fi nevoit ori sa mai scoateti alti bani din buzunar pentru alt specialist care sa rezolve problemele, ori sa alergati dvs., lucru care inseamna timp si bani pierduti, adesea cu rezultate catastrofale. In concluzie asigurati-va de la inceput ca aveti un specialist bun si platiti-l conform efortului depus.
Evident ca nu toti specialistii sunt bine pregatiti si iarasi este evident ca un pret mare nu duce neaparat la performanta ridicata, dar un pret foarte mic sigur este un semn de ingrijorare. Pe de alta parte si dvs., ca beneficiar, trebuie sa fiti pregatiti sa va prezentati ideile si dorintele, pentru ca specialistul sa poata sa va ofere cea mai buna solutie.
Daca vrem o masina nu o sa ne apucam niciodata sa o construim noi, cumparand piese si asamblandu-le singuri in curte. Daca ne-am imbolnavit sigur mergem la un doctor etc. De ce avem impresia ca putem construi o casa singuri? De ce credem ca stim mai bine cum trebuie sa arate o constructie? De ce credem ca avem solutiile pentru rezolvarea traficului in oras? De ce credem ca suntem in stare sa facem o amenajare singuri? Putem avea pareri despre toate acestea, dar solutiile le ofera spacialistul pe baza experientei, pregatirii, studiilor.
Arhitectura si urbanismul nu sunt o chestiune de gust. Pentru „a face astea” e nevoie de pregatire, restul sunt doar pareri despre parti ale arhitecturii sau urbanismului. In concluzie e nevoie de un specialist pentru orice doriti sa faceti si asta pentru ca lucrurile sa iasa bine. Specialistul se plateste. Puteti avea insa si un back-up, o rezerva, un consultant care sa studieze proiectul prezentat initial si care va poate furniza o alta parere specializata. Trebuie doar sa recunoastem ca nu ne pricepem la orice si sa acceptam faptul ca altii ne pot ajuta. In felul acesta vom economisi bani si timp si avem si o garantie asupra muncii depuse de specialist.
In urmatoarele articole din aceasta categorie vom incerca sa prezentam cat mai multe explicatii pentru ca toata lumea sa inteleaga de ce e nevoie de un specialist si ce inseamna diferiti termeni folositi de acesta. Vom analiza si cazuri concrete si modul in care sa incercati sa va pregatiti inaintea unei abordari a unei initiative.

Postarile din categoria Idei practice reprezinta doar explicatii teoretice. Acestea nu sunt solutii pentru o rezolvare a unui proiect real. Pentru a primi cele mai bune solutii, in cazul unei initiative reale, adresati-va unui specialist. In cazul in care doriti consultanta, pentru o initiativa reala, puteti folosi pagina de contact.

3 comentarii la „Idei practice”

  1. @Adrian…:)) nu imi trebuie proiect, doar asa o schita, ceva acolo, sa vada aia de la primarie si vorbim mai incolo si de bani, asta am avut :)…in cazul meu cele mai tari au fost alea cu: deci terenul l-a impartit domnul de la cadastru si acum ne-au zis de la primarie ca nu putem construi fara plan si nu inteleg de ce? :))…pe de alta parte ar fi foarte bun un curs la facultate, in care sa se invete cum se discuta cu un beneficiar, cum trebuie sa explici astfel incat sa convingi etc.

    Răspunde
  2. Bine zis domnule,…dar: "eu am facut din astea o mie si lasa tu ce ti-a desenat tie aici proiectantu' ala ca stiu io sa fac mai bine…ai incredere in mine!"
    Răspunde

Lasă un comentariu