Gloria parţial demolată

Administraţia bucureşteană continuă să surprindă prin acţiunile de refacere a cartierelor. De data aceasta Primăria Sectorului 3 a preluat iniţiativa şi a început demolarea complexului Gloria. Centrul de cartier a suferit în această săptămână o transformare radicală, fiind parţial demolat. În buna tradiţie a administraţiei aceasta a fost o surpriză pentru toată lumea.

Am încercat să descopăr proiectul, autorizaţia de construcţie sau orice altă informaţie oficială despre ce urmează să se facă acolo. Din păcate nu e nimic public. Poate nici nu există încă niciun proiect. Poate, căci nici asta nu ar fi o minune. Deocamdată vă pot arăta doar ce s-a demolat şi promit să urmăresc pe viitor ce se va întâmpla în zonă.

Din fericire am câteva imagini din Complexul Gloria dinaintea demolării, asta pentru că unul din traseele Plimbărilor Urbane se termina chiar la Gloria. Imaginile sunt din 2011 şi 2013 şi surprind starea de devastare parţială a ansamblului.

Complexul Gloria este format din cinema Gloria şi construcţii adiacente cu funcţiune comercială. Investiţii s-au făcut doar în spaţiile comerciale, fiecare investitor refăcând după bunul plac doar partea sa. Cinema Gloria şi spaţiile comune au rămas în stare proastă. Tot complexul era unificat de o pergolă de beton, tipică arhitecturi moderniste postbelice. Tocmai aceasta era cea care nu mai era deloc întreţinută, pe alocuri devastarea şi lipsa întreţinerii fiind un pericol public.

Complexul a fost parazitat în timp de diferite extinderi sau construcţii independente, adesea fără autorizaţie, iar scăderea importanţei la nivelul cartierului a dus la o stare de abandon parţial. Să vedem însă ce s-a demolat deocamdată.

plan-demolare-complex-GloriaAm marcat pe planul Complexului Gloria clădirile ansamblului şi spaţiile adiacente. În această primă intervenţie de reconfigurare a complexului s-a demolat aproape toată pergola dintre spaţiile comerciale şi cinema. Suprafaţa pe care se desfăşura pergola este marcată cu roşu pe plan. Deocamdată nu există semne că s-ar continua demolarea, probabil clădirile fiind păstrate. Rămâne de văzut dacă nu cumva va fi refăcută aceea pergolă interesantă.

O astfel de demolare ar fi inflamat „iubitorii” Bucureştiului dacă ar fi fost vorba de o clădire din centru, de secol 19 sau din perioada interbelică. Demolarea sau continua distrugere a arhitecturii moderniste postbelice este însă privită cu indulgenţă, la fel cum majoritatea bucureştenilor vede alte proiecte distructive. Putem sta liniştiţi, nici în vest nu se simte bine arhitectura modernistă. Noţiunea de patrimoniu nu cuprinde din păcate această arhitectură decât pentru foarte puţine cazuri.

Să vedem şi câteva imagini de după demolare, eu aflând cam târziu, abia după ce a fost curăţată mare parte din resturi.

Sigur că nu mă aştept ca reacţiile să fie la fel de puternice ca în cazul Matache. Nu ajunsese Gloria la renumele Matache. Dar de ce nu am putea măcar iniţia o discuţie pe tema arhitecturii moderniste de calitate şi a modului în care trebuie să fie ocrotită. Poate ar fi cazul să avem zone protejate şi monumente de arhitectură chiar şi în afara zonei centrale, chiar în afara ideilor fixe şi stupide.

Ar fi interesant de văzut dacă nu putem stabili chiar în cartierele-dormitor zone protejate, suprafeţe prin care se pot salva clădirile de certă valoare. În acelaşi timp am putea să vedem şi o schimbare în spaţiul public al cartierului, investiţii şi modificări de calitate.Deocamdată suntem la momentul reabilitării termice, dar demolările încep treptat să afecteze şi cartierele, în special acele centre cu dotări cu suprafeţe tocmai bune pentru o dezvoltare anarhică.

Complexul Gloria nu este nici primul şi nici ultimul care va fi afectat de aceste dezvoltări fără strategie. Administraţia sprijinită de investitori privaţi face acelaşi lucru şi pe Buzeşti şi în cartierele moderniste. Acum sunt afectaţi alţi bucureşteni (un domn mi-a scris pe facebook că a depus deja o plângere la ISC privind modul ilegal şi periculos în care s-a desfăşurat demolarea). Rămâne de văzut ce minune de amenajare pregăteşte primăria de sector. Nu sunt optimist.

11 comentarii la „Gloria parţial demolată”

  1. Înseamnă că aici – scurt pe doi – nu prea mai e nici un loc liber de dat spre construire, spre concesionare.
    Trec periodic prin Berceniul copilăriei – de la lună la lună observ vechi spaţii verzi, locuri virane şamd pe care încep să apară P+2-uri (pe tipicul megaimage saz restaurant -terasă la parter şi spaţiu de joacă, sală de sport sau coafor la etaje). Ei, în Berceni încă mai e loc de astfel de îndesiri. Aici, în IOR, s-au cam dat locurile bune – poate de asta avem acum demolarea asta.

    Desigur, asta n-are a face cu chestiunile de fond ale articolului.

    Răspunde
    • nu știu de ce a intrat comentariul în spam… stai că și pe lângă IOR mai sunt locuri, dar aici era deja ceva de interes, cu un pic de istorie, ceva care atrage… pe de altă parte ar fi fost interesant dacă exista o strategie de refacere a cartierelor, cu îmbunătățirea conceptului inițial și dezvoltarea dotărilor care nu au fost realizate sau care au fost subdimensionate… o strategie care să includă chiar și o îndesire a funcțiunilor complementare locuirii… construirea asta haotică pe terenuri recuperate, printre blocuri era o „modă” prin anii 90… ne întoarcem la același nivel de investiții 🙂

  2. Nu va faceti probleme, zic, „multi stie, putini cunoaste!”. Credeti ca istoria, fie si a locurilor, spatiilor, mai intereseaza pe multi? Nep! Oricum eu sunt multumit ca am facut acel tur cu dvs., ca incet-incet am inceput sa-mi vad altfel orasul si istoria lui, fie ea mai recenta, stiindu-l si cum a fost odat’ si cum a fost lasat sa decada… Pacat ca iarasi se demonstreza ca nu stim sa ne pastram „urmele” locuirii/ devenirii in aceasta urbe, bune-rele, asa cum au fost ele.

    Răspunde
    • sper să vă fac o surpriză plăcută prin septembrie căci voi aduce trei trasee noi pentru plimbări… mă bucur că au avut „urmări” tururile… aparent păstrăm doar gestul de a nu păstra 🙂

  3. Eu am găsit asta ! Nu știu cât e de adevărat dar cred că e de ținut cont ! Ceva bani a costat deja și poate vor mai fi !

    Proiect Concurs Cinematograf Gloria
    Propunem mai jos un proiect concurs pentru celebrul Complex Cultural Gloria sau Cinematograf Gloria, un proiect arhitectural de reabilitare si modernizare care isi propune sa aplice un model de dezvoltare a acestuia bazat pe adaptare si propunere. Prin reconfigurarea spatiului existent, se continua dezvoltarea acestuia pe verticala, devenind astfel un spatiu mai compact. Acesta se deschide evenimentelor, creeaza el insusi experiente si il pune in valoare.
    Din cladirea dezvoltata initial pentru cinematograf pe parter, rezulta acum un P+2E. Atat interiorul, cat si exteriorul cladirii se bazeaza pe simtul vizual, insa se poate observa ca spatiul este imbogatit prin semnale ce se bazeaza pe experientele auditive (salile de balet si de cinema) si olfactive (vegetatia). Caracterizate de o forma simpla, cladirea Cinematografului Gloria se dezvolta pe 3 nivele ce marcheaza diferite activitati.
    Invelisul exterior se compune din doua straturi, primul fiind un mozaic multicolor din placi ceramice, al doilea fiind realizat din metal vopsit. Suprapunerea lor creeaza o iluzie optica, fatada aparand ca plata si omogena cand este vazuta de la distanta, dar dezvoltand un adevarat joc tridimensional de aproape.
    La parter au fost amenajate trei sali de cinema si un foyer generos, personalizat printr-o pasarela sustinuta de cabluri. Etajul intai este reprezentativ prin sala de teatru si salile de balet, care stau la baza conceptului. Nivelul superior este deasemenea dedicat artei, acesta avand un cinematograf in aer liber, adiacent unei zone de alimentatie publica. Intreaga arhitectura a cladirii are un caracter rezervat, atat ca limbaj formal, cat si functional, intocmai pentru a constitui un cadru adecvat pentru o serie de experiente estetice, succinte si puternice.
    Acest proiect de arhitectura prezentat in cadrul unui concurs pentru realizarea reabilitarii sitului se bazeaza pe un concept al jocului dintre metal si ceramica, dintre diferite functiuni ce se completeaza reciproc, dintre lumini si umbre, avand ca scop primordial revitalizarea functiei culturale a cunoscutului cinematograf.

    Contact : Twisted Dot Architecture Studio

    Răspunde
    • găsisem şi eu propunerea asta, dar nu am înţeles dacă era pentru un concurs sau doar o idee a biroului de arhitectură… eu spuneam în articol că nu am găsit ceva oficial, proiectul autorizat etc… din păcate, probabil că vom afla doar în momentul în care se va realiza ceva concret… v-am modificat un pic comentariul şi am pus link către propunere

  4. Cladirea cinematografului Gloria a fost vanduta, cred… In urma cu 3-4 luni eram cu sotia in zona si am observat doi domni care discutau, cu glas tare, ce vor face cu cladirea cum vor demola pergola din beton… Ce vor face cu cinematograful nu am auzit exact, dar cu demolarea observ ce au facut.
    Azi pergola ce inconjura cinematograful a disparut, demolata. In loc de a o renova au demolat-o. Tot ce a fost bun, avangardist, in perioada comunista trebuie sa dispara.
    Sa dispara amintirea unui alt fel de viata, si reusitele acelui fel de viata…. Cine stie ce vor construi… Poate fac vreun Mall, asa cum a fost transformat si magazinul Titan dintr-un magazin adevarat cu raioane unde gaseai lucruri de cumparat, intr-un spatiu arhitectural, in care comertul a cazut in planul doi … Mai importanta este cascada centrala decat efectiv un bazar unde sa poti gasii orice de cumparat. Gasesti acum in Titan magazine luxuoase cu marfa putina si scumpa… Chinezarii expuse ca niste bibelouri scumpe. Un lux ridicol pentru o tara in care oamenii au salarii de mizerie … S-a redus numarul de vizitatori la maximum 5% din cati erau inainte, la fel ca si la magazinul Cocor, unde te uiti la vitrine si cam atat.. Si de ai bani nu ai de ce sa cumperi bazaconiile expuse la preturi ridicole de mari (ca sa se plateasca chiria nu este asa ?).

    Nu este vorba de nostalgie, dar sa distrugi ceva vechi, doar ca ani, dar ca realizare si utilitate, pergola de la Gloria nu putea fi numita „veche”, doar era arhitectura modernista …
    Poate se va intampla un miracol si o vor recontrui de la 0 ? Asa ar fi normal, era intradevar lasata special in ruina si statea sa cada, dar cine va da bani sa se reconstruiasca pergola, primaria sector 3 ?

    Sa asteptam sa vedem, va renaste pergola din cenusa ca pasarea Pheonix sau va ramane o amintire in imagini si in mintile noastre.

    Candva (sunt nostalgic acum, clar) cand eram mic, am stat intr-o duminica dimineata la coada la bilete la nea Marin Miliardar, erau MII de persoane la coada, bilet nu am prins dar am avut noroc ca am intalnit un prieten care apucase sa cumpere 2 bilete, asa am reusit sa vad filmul … AMINTIRI, acum lumea se mai inghesuie numai la tigai la pret redus la inaugurarea unui magazin, inutil si el …

    Tot o amintire este si intamplarea de anul trecut cand m-am intalnit tot la Gloria cu un muncitor care amenaja apartamentul vecinului de langa mine. Eu nu stau chiar aproape de Gloria asa ca intalnirea a fost surprinzatoare. Domnul venise cu inca un baiat tanar sa ii arate SALCIA plantata de el langa fantana de la Gloria. El era dia Pitesti si nu mai vizitase Bucurestiul de mult. El plantase salcia cand s-a construit Gloria, lucrase si el in anii 70 acolo …. Asta da amintire, a venit sa vada salcia pentru ultima oara de fapt in viata SALCIEI si a lui …..
    Salcia a fost distrusa cu excavatorul, impreuna si cu fantana ….
    Timpul trece , nimic nu este vesnic cel putin la noi in tara, unde tot ce s-a facut inainte, nu conteaza epoca, se distruge, sa nu mai ramana amintiri ca avem vechime pe aceste locuri ….

    Răspunde

Lasă un comentariu