Fatada pe strada Zefirului

Strada Zefirului pleaca din strada Traian, in imediata apropiere a halei Traian, si se termina destul de repede in strada Doctor Burghelea. Nu este o strada care sa fie cunoscuta prin evenimente deosebite sau cladiri cunoscute. Nu are nimic special sau nimic care sa o aduca in atentia locuitorilor orasului. Este doar o strada din Bucurestii vechi pastrand inca un aer patriarhal de la inceput de secol 20. Este o zona care a scapat de avantul socialist de transformare a orasului din anii regimului comunist si inca nu a fost afectata de avantul capitalist al investitorilor ce si-au format modul de a face afaceri in aceeasi perioada a aparitiei „omului nou”.
Omul nou care isi face simtita prezenta in viata orasului nu e doar cel cu bani multi. Din aceasta categorie facem toti parte, toti cei influentati de acele timpuri, nefiind o categorie care sa tina seama de starea economica. Omul nou este cel care isi neaga trecutul, nu are o istorie, cel care are titlu de doctor, dar nu stie sa scrie, cel care injura orasul, dar nu il cunoaste, cel care are masina ca sa o spele in mijlocul strazii, cel care nu intelege dreptul la proprietate, cel care nu intelege conceptul de proprietate publica, cel care „viziteaza” Milano pentru cumparaturi, cel care nu are bun simt, educatie si respect etc…
Incet, dar sigur, omul nou va trebui sa dispara, insa nu fara o lupta, caci a invatat in anii educatiei socialiste sa se descurce, sa supravietuiasca si din pacate a uitat sa traiasca. In mod cinic cel mai mare dusman al omului nou este timpul, caci impotriva trecerii timpului nu are cum sa actioneze, iar disparitia sa fizica va lasa incet locul altor oameni cu un pic mai multa educatie si bun simt.
Ca in orice razboi exista si victime colaterale si una dintre ele este orasul. Eu am incredere in spiritul Bucurestiilor, afectat in decursul vremii de catastrofe mult mai mari, spirit care a facut ca orasul sa evolueze si sa treaca peste toate aceste incercari. Pe strada Zefirului inca se pastreaza acest spirit si interventia omului nou este deocamdata punctuala.
Am ales pentru aceasta propunere o interventie minora: remodelarea fatadei unei constructii de pe strada Zefirului. Propunerea este o prezentare a doua variante de fatada pentru o cladire, cu intentia de a pune accentul pe ideea de se integra in cadrul zonei. Variantele nu sunt ideale si nu am nici o pretentie ca ar fi deosebite, ideea fiind de pastrare a caracterului strazii si nu de a veni cu un accent sau element distinct.

Pe planul cadastral al zonei am analizat un tronson al strazii Zefirului. Zona este definita de parcelarul vechi al Bucurestiilor, cu loturi inguste si deschidere mica la strada. Cladirile au functiunea de locuire si se inscriu in tipul de case vagon, rezultate in urma dimensiunilor parcelelor. Majoritatea constructiilor sunt amplasate la strada cu o fatada scurta, fatada principala fiind cea lunga, catre curte. In zona s-au format si inca supravietuiesc gradinile traditionale bucurestene, cu amenajarile lor specifice si pitoresti. Casele sunt amplasate la calcan, cu locuinte cuplate si gradini ce se continua pe intraga parcela. Lotul ales este unul foarte ingust, solutia de amenajare obligand la o constructie intre calcane, care sa inchida frontul strazii.

Lotul a fost initial construit, avand o cladire cu functiunea de locuire, din informatiile pe care le-am gasit, fara vreo valoare arhitecturala sau ambientala. Oricum casa a fost demolata si astazi putem „admira” fatada unui fost service de alarme auto. Comentariile negative sunt absolut inutile, este o situatie pe care o regasim in tot orasul, la o scara mai mare sau mai mica. Este remarcabil totusi ca intr-o zona protejata, caci strada Zefirului face parte dintr-o zona protejata, a fost pastrat macar regimul de inaltime, caci alt element nu cred ca ar putea fi remarcat in mod pozitiv.

O analiza a fatadelor celor trei constructii cu simplificarea elementelor ce le compun.

Volumele simple in care se incadreaza elementele fatadelor ne arata „jocul” si ideile de la care au pornit, probabil, cei care au proiectat casele. Sunt marcate elementele verticale, orizontale cat si golurile din fatade. Elementele care genereaza fatadele celor doua case prezinta liniile de forta dupa care ar trebui sa se ghideze cel care „intregeste” acest front.
Propunerea de remodelare vizeza fatada fostului service de alarme auto. Cele doua variante sunt doar idei de intregire a frontului astfel incat acesta sa apara unitar si sa se incadreze in intreaga zona a strazii Zefirului.

Prima varianta de fatada este o incercare de preluare a elementelor ce definesc fatadele celor doua case vecine. Fatada care a rezultat este o continuare a celor doua case, fiind o tranzitie intre ele si oferind, in viziunea mea, o fatada inchegata a frontului strazii. Sigur fiecare element al fatadei poate fi interpretat sau proiectat in alte mii de moduri, poate cu o simplificare mai mare a elementelor insa cu pastrarea materialelor de constructie si a gamei de culori care sa genereze o imagine unitara.

Cea de a doua varianta de fatada prezinta incercarea de a introduce un alt element vizual al strazii Zefirului: spatiile verzi, gradinile dintre casa si cladirea vecina, rezultate in urma parcelarului. Fatada este un suport pentru vegetatie si conduce la o imagine a strazii care prezinta un ritm al acestor parcelari traditionale: casa-gradina-casa-gradina etc. Planul cadastral al zonei releva acest „ritm” al strazii, probabil creat in mod involuntar, din conditiile unei evolutii a modului de parcelare si de locuire.

In final va fac si o recomandare: este vorba tot de un proiect, o idee, de remodelare minimala a unei case din Bucuresti, pe blogul puncte de fuga, proiect mult mai detaliat explicat.

6 comentarii la „Fatada pe strada Zefirului”

  1. @Raiden…gusturile cica nu se discuta, dar asta era o vorba probabil de pe vremea cand se stia ce e ala bun gust :)…problema principala e ca nici macar nu o percepem ca pe ceva gresit, a devenit o normalitate sa poti face ce vrei, ca doar e tarlaua ta si ai dat bani pe ea

    Răspunde
  2. Domnule Raiden,sunteti rugat insistent sa va revizuiti atitudinile in ceea ce priveste gusturile Bucurestenilor despre care ati sustinut cu vadita rautate ca sunt zero.Asa ceva nu se accepta.Zero este un concept prea putin absolutist pentru a fi uzat in situatia de fata.Veti fi nevoit din pacate sa il inlocuiti cu 0 barat.Semn mult mai concludent pentru ca arata multimea vida.Vida in sensul ei adevarat,nu va ganditi la Videanu.

    Răspunde
  3. Multumesc mult de link si comentariu pe Bucurestii vechi si noi (mi-am schimbat optiunile de comentarii la sesizarea ta ).
    Răspunde

  4. @lecitina…nu ai pentru ce sa multumesti :)…acelasi motiv al lipsei bunului simt l-am comentat si eu in "introducerea" propunerilor…asta e deocamdata situatia si atat pot sa faca beneficiarul, arhitectul si administratia locala…speram ca lucrurile se vor schimba in timp

    Răspunde

Lasă un comentariu