Crucea de la Universitate – unul dintre proiecte

cruce-universitatePe aşa o vreme plăcută este obligatoriu să fim optimişti, să gândim pozitiv, pentru că alţii au gânduri necurate cu oraşul nostru. De aia cred că e absolut necesar să mă refer la ultima chestie care să aibă o vagă legătură cu urbanismul: crucea de la Universitate. Adică, pentru satisfacerea oricărui iubitor al oraşului, e vorba doar de ideea unui parlamentar, transpusă într-un proiect de lege, încă nedospit complet, dar pe cale de a fi lansat în realitatea românească. Şi e vorba de o posibilă cruce foarte mare, locul fiind destul de împânzit de astfel de elemente.

Proiectul crucii la Universitate

Deci, un monument, sub formă de cruce, destul de mare şi amplasat chiar în rondul de la Universitate. Groaznic! Să facem o petiţie! Avem destule tabere care critică ideea. Proiectul, care este, aduce în peisajul bucureştean un nou monument care ar trebui să comemoreze lupta anticomunistă sau martirii acestei lupte sau victimele. Nu am reţinut exact, dar nici nu cred că are importanţă în acest moment.

De ce e rău? Opiniile pe care le-am auzit: e prea mare, e o cruce, nu se încadrează, e kitsch, nu ţine planşeul şi pică peste metrou, orbeşte şoferii etc. Am găsit aici expunerea de motive şi proiectul de lege şi, printre picături, avem şi ceva date despre monumentul care va umple rondul şi sufletele noastre păcătoase. Avem aceste informaţii aproape sigure:

  • amplasament: centrul intersecţiei de la Piaţa Universităţii
  • trebuie să fie o cruce
  • crucea trebuie să fie cam ca cea de pe Caraiman (se va raporta la aceasta)
  • dimensiuni potrivite pentru impact pregnant chiar şi de la distanţă (nu se defineşte exact termenul potrivit)
  • materiale utilizate: oţel, becuri puternice (40 bucăţi)
  • are şi soclu, dar nu sunt precizate materialele din care este realizat (pe soclu sunt două inscripţii)
  • drapele pe flancuri

Asta este toată ideea, tot proiectul magnific. De la chestia asta s-au inflamat unii, destul de mulţi. Crucea asta este doar una dintre iniţiativele tembele, nu cea mai, iar viaţa în România ar trebui să te obişnuiască deja cu asta. Pentru că Bucureşti e capitală, avem şansa să beneficiem de ideile tuturor din ţară. Şi, pentru că suntem mândri şi români (în ce ordine vreţi), toate ideile trebuie implementate în centru, în buricul târgului. Acolo pot fi admirate de toate ţaţele. Dimensiunile trebuie să fie exagerate (potrivite pentru impact pregnant) tocmai pentru ca şi ţaţele care nu ajung în centru să poată admira, minuna din mahala, chiar din poartă.

Alte proiecte senzaţional de româneşti

Eh, dacă ne-am ambalat pentru aşa o kitschoşenie fictivă, probabil că paharul bunului gust s-a umplut. Cred. Nu se mai poate. Pănă aici. Altfel nu văd de ce tocmai acum. Bucureştiul are capacitatea să strângă destule imbecilităţi, unele realizate, altele în curs. Şi eu am făcut propuneri virtuale, dar nu am avut niciodată pretenţia că sunt salvarea urbei. Ale mele sunt doar pentru a se discuta.

Ca să mai aveţi şi alte lucruri de care să vă minunaţi, să dicutaţi cu specialişti care ştiu exact de ce este nevoie oriunde, am să vă pun la dispoziţie o listă, minunată înşiruire a unor proiecte care s-au făcut, se fac acum sau sunt doar la stadiul de propuneri:

Gata! M-am plictisit. Puteţi să vă mai gândiţi şi la altele. Sunt atât de multe. Sunt aşa pentru că noi suntem aşa.

Nu are nicio importanţă dacă se face sau nu respectiva cruce. Sunt destui cei care şi-au făcut idioţeniile sau sunt pregătiţi să le realizeze. Alegeri avem la anul… şi Bucureştiul rezistă.

5 comentarii la „Crucea de la Universitate – unul dintre proiecte”

  1. Dacă tot suntem la capitolul “ gânduri necurate”, am şi eu unul.
    Mă mănâncă pielea, nu-i aşa ? …:-(

    Deci, dacă tot nu suntem în stare să refacem şi să reamplasăm statuia lui Brătianu,
    acolo unde îi era locul,

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Statuia+lui+I+C+Bratianu+va+fi+reconstruita+si+amplasata+in+Piat

    eu aş muta în rond statuia lui Mihai Viteazul (da, da, cea din piaţa Universităţii), bineînţeles, pe un soclu mai înalt.
    Cele trei statui rămase ( Spiru Haret, Ion Heliade Rădulescu şi Gheorghe Lazăr ) le-aş regrupa, tot pe platoul pieţei, într-un spaţiu triunghiular înconjurat de multă, multă vegetaţie…

    Răspunde
    • păi toţi avem „gânduri necurate”, dar e mai bine să respectăm regulile… Piaţa Universităţii a avut deja un proiect măreţ şi cred că ai ratat momentul… statuile s-au plimbat un pic şi cred că atunci trebuia să faci ceva, să te implici cumva şi poate rămânea Mihai în rond 🙂
      într-o notă mai serioasă, piaţa nu e definită doar de acele statui, o transformare trebuind să aibă şi o viziune de ansamblu, poate pe un teritoriu mai mare decât cel strict al acelei pieţe

  2. Eu as face totusi crucea aia. Insa nu fixa, ci mobila, pe o platforma elevator, astfel incat sa o vezi si din tunelurile metroului. Nu ar fi frumos sa o vezi iesind asa, incet si maiestos din pamant? Ar putea sa fie sincronizata cu ciclurile semafoarelor. Ce ziceti? 🙂

    Răspunde
    • sună foarte interesant, dar trebuie văzut dacă nu intră în contradicție cu vreun canon, gând vizionar al unui lider religios sau interpretare a unui text duhovnicesc

  3. Din cate mai stiu aceste proiecte se fac putin invers decat normal : avem artistul, trebuie sa-i dam suma x, prin urmare gasim un proiect. Spatiul dedicat, dimensiunea, materialele sunt doar detalii. Important e ca anumiti bani sa intre intr-un anumit buzunar.

    Răspunde

Lasă un comentariu