Concurs pe la Casa Poporului

Am aflat acum aproximativ o lună de un nou concurs de arhitectură sau urbanism sau ce vreţi voi. Un cititor m-a anunţat de concursul organizat de Camera Deputaţilor pentru a fi reamenajate „zone din curtea Palatului Parlamentului” (mulţumesc din nou cititorului pentru atenţionare). Concursul se numeşte oficial „Concept artistic-urbanistic pentru reconfigurarea şi reamenajarea zonei gradenelor frontale din vecinătatea Palatului Parlamentului„. Deci, cum v-am spus de la început, un concurs serios şi artistic şi urbanistic, probabil în legătură şi cu zidul de care am mai comentat.

Informaţiile sunt publice, dar participarea era deschisă doar celor cu un cont SEAP. De ce? De aia. Că aşa se organizează un concurs. Rezultatele sunt pe măsura iniţiativei şi nu cred că este nicio supriză pentru nimeni. Putem lăsa la o parte iniţiativa, dar eu mă întreb ce birouri de proiectare mai participă la astfel de concursuri? Ce proiectant serios se poate gândi că o astfel de iniţiativă a fost iniţiată pentru dezvoltarea unei zone?

Ce au vrut cei de la parlament cu acest concurs?

Palatul Parlamentului – Camera Deputaţilor, prin Centrul Internaţional de Conferinţe, intentionează să selecteze cea mai buna soluţie pentru reconfigurarea şi reamenajarea unor zone din curtea Palatului Parlamentului. Potrivit regulamentului de concurs, cei interesaţi au putut depune proiectele la sediul Camerei Deputaţilor pâna pe data de 30 septembrie 2013.

Toate proiectele vor ajunge pe masa juriului de specialitate, care este format din reprezentanţi ai Academiei Române, Uniunii Arhitecţilor din România, Facultăţii de Urbanism, Uniunii Artiştilor Plastici, Registrului Urbaniştilor, Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi şi Urbanişti din Universitatea „Ion Mincu”, Primăriei Municipiului Bucureşti şi ai Camerei Deputaţilor. (sursa aici)

schita concurs casa poporuluiIată şi schiţa prezentată oficial pe site-ul dedicat concursului. Profesionalism. Aveţi acolo şi regulamentul concursului, iar pentru alte informaţii trebuie să vă faceţi un cont SEAP, lucru extrem de simplu şi rapid. Oricum, schiţa amplasamentului, document oficial din cadrul concursului, este primul semn că avem de a face cu un concurs profesionist organizat.

Poate la concurs s-au prezentat birouri de proiectare care nu aveau activitate în această perioadă, poate de plictiseală au făcut ceva şi au trimis şi o propunere. S-au strâns opt proiecte, schiţe şi concepte „artistico-urbanistice”. Nu vreau să comentez propunerile, dar cred că merită să ne întrebăm dacă este vreo legătură cu profesionalismul. Poate că în luarea deciziei de a participa i-a ajutat şi citirea componenţei juriului. Instituţiile reprezentate de diverşi specialişti sunt Academia Română, Uniunea Arhitecţilor din România, Facultatea de Urbanism (prin decanul facultăţii), Primăria Municipiului Bucureşti (prin arhitectul şef), Uniunea Artistilor Plastici, Registrul Urbaniştilor şi Asociaţia Studenţilor Arhitecţi şi Urbanişti din Universitatea ”Ion Mincu”.

Asta înseamnă să fii profesionist în România în 2013. Şi ne mai mirăm de rezultatele concursului de la Piaţa Universităţii.

Lasă un comentariu