Bucureștii Belle-Epoque

Luni am fost la lansarea celei mai recente cărți a domnului Radu Oltean, Bucureștii Belle-Epoque. Radu este şi coordonatorul lucrării, textele fiind scrise și de domnii Dan Roșca și Emanuel Bădescu. Cartea este de fapt un album de fotografie (lucru precizat la un moment dat), cu majoritatea pozelor destul de cunoscute şi prea puţine inedite.

Aşteptarea mea în cazul lucrărilor lui Radu Oltean este să conţină şi multe elemente de grafică, detalii noi şi redesenate. Nu prea este cazul aici. Avem o colecţie de imagini de epocă, destule interesante, şi cu texte explicative scurte. Cartea nu revoluţionează prin nimic, nu aduce informaţii noi şi pare, mai degrabă, o realizare în grabă. Din fericire, din punctul de vederea al calităţii tipăririi, totul este foarte bine. Senzaţia a fost de colectare a unor poze din perioada Belle Epoque, adăugat un minim de text explicativ şi un pic de istorie generalistă. Te-ai aştepta să vezi mult mai multă culoare, colorizarea mai multor imagini de epocă, în ton cu efervescenţa epocii. Nu este rău, dar eu am pretenţii mai mari de la Radu.

Bucureştii-Belle Epoque merită însă citită/văzută mai ales de cei care nu au nicio informaţie despre perioada respectivă. Poate fi un început bun pentru descoperirea istoriei epocii. Ar putea fi un foarte bun cadou de sărbători, dar nu ar trebui să avem pretenţia că descrie complet partea de istorie care a influenţat atât de mult dezvoltarea şi transformarea oraşului Bucureşti.

„Dacă până la un moment dat ideea ieşirii în parc doar pentru recreere sau agrement fusese ceva de neînţeles pentru mahalagii, după 1880 parcurile, încă puţine, au fost asaltate de oameni de toate condiţiile sociale, de la militari în permisie şi guvernante aflate în ziua liberă, până la doamne cu umbreluţe de soare (însoţite uneori de câini în lesă) şi domni cu mănuşi şi baston. Tot atunci, după moda europeană, se împământeneşte obiceiul fanfarelor de duminică, pentru care se construiesc pavilioane speciale.”

Bucureştii Belle-Epoque, coordonator Radu Oltean, texte de Radu Oltean, Emanuel Bădescu şi Dan Roşca, editată de Art Historia, Bucureşti, 2016, ISBN  978-973-0-22923-3

Lasă un comentariu