Așezămintele brâncovenești

reconstituire-Asezaminte-Brancovenesti-introReconstituirea virtuală a Așezămintelor brâncovenești este parte din proiectul inițiat de Asociaţia Istoria Artei, proiect coordonat de Oana Marinache. Proiectul a avut pregătite mai multe evenimente (conferințe, prezentări, tururi și vizite pe teren, expoziții), echipa fiind destul de numeroasă: istoric de artă Oana Marinache (coordonare), urbanist Andrei Popescu, istoric Alina Havreliuc, fotograf și grafician Cristian Gache, doctorand arh. Andrei Răzvan Voinea, comunicare Gabriela Ristea, responsabil financiar Roxana Alina Istudor.

Partea mea din proiect a constat în realizarea reconstituirii virtuale a ansamblului, pentru aceasta bazându-mă pe informații (planuri, fotografii de epocă etc) descoperite în arhive. Existența destul de lungă a așezămintelor a generat realizarea unei serii întregi de clădiri, unele de importanță chiar la nivel de oraș. Multe dintre ele nu s-au păstrat, fiind demolate chiar cu ocazia diferitelor modernizări și extinderi succesive.

Demolarea finală a avut loc la jumătatea anilor 80, secolul 20, ca urmare a dezvoltării noului Centru civic. Zona Unirii fiind una dintre cele mai afectate de această sistematizare, Așezămintele brâncovenești au fost distruse în mare măsură. Din întregul ansamblu s-a păstrat doar biserica Domnița Bălașa. În urma analizei informațiilor adunate și mai ales pentru faptul că în memorie au rămas în special corpurile demolate în anii 80, am decis ca reconstituirea să reprezinte momentul de dezvoltare care a coținut aceste clădiri, perioada fiind situată în jurul anului 1911.

reconstituire-Asezaminte-Brancovenesti-PLAN-1911Pentru început puteți vedea planul cadastral de la 1911, colorat, pe care am marcat toate corpurile care alcătuiau ansamblul Așezămintelor brâncovenești. Planul cuprinde o zonă mai largă, actuala Piața Unirii.

reconstituire-Asezaminte-Brancovenesti-aerianO vedere aeriană din 1927 a zonei cu sistematizarea interbelică ce cuprindea Așezămintele brâncovenești, dar și parțial zona comercială cu sistemul de hale și piețe.

reconstituire-Asezaminte-Brancovenesti-PLAN-1984Planul cadastral din 1984 ne prezintă situația Așezămintelor brâncovenești chiar înaintea demolării aproape complete. După cum se știe destul de bine, demolările au afectat majoritatea clădirilor de pe acest plan, zona fiind astăzi complet diferită.

reconstituire-Asezaminte-Brancovenesti-PLAN-actual-SUPRAPUNEREPentru a vedea exact unde erau amplasate clădirile ansamblului (cele două spitale, azilul, policlinica, alte anexe) am realizat și o suprapunere pe planul cadastral actual. Suprafețele albastre reprezintă clădirile demolate, singura care s-a păstrat fiind biserica Domnița Bălașa (marcată cu roșu).

Pentru final vă prezint trei imagini ale reconstituirii virtuale. Acestea vor fi prezentate și în cadrul expoziției care va conține mult mai multe informații despre întreaga istorie a așezămintelor și alte fotografii cu toate corpurile reconstituite virtual.

reconstituire-Asezaminte-Brancovenesti-1reconstituire-Asezaminte-Brancovenesti-2reconstituire-Asezaminte-Brancovenesti-3Joi, 12 noiembrie, de la ora 18:30, vă invităm la vernisajul expoziției „Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015” care are loc între 12 – 27 noiembrie la Casa de cultură „Friedrich Schiller”, din str. Batiștei nr. 15.

Expoziția este alcătuită dintr-o serie de fotografii istorice inedite și din reconstituirile virtuale ale corpurilor Spitalului Brâncovenesc și Azilului „Domnița Bălașa”. La eveniment vor vorbi istoric de artă Oana Marinache și urbanist Andrei Popescu. Expoziția va fi prezentată și la Palatul Mogoșoaia în perioada 2 – 23 decembrie.

SIGLA-AFCNProiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Un comentariu la „Așezămintele brâncovenești”

Lasă un comentariu