Amenajări temporare

Rubrica de Idei practice nu a mai avut un articol nou de ceva vreme, așa că e momentul să vin cu o nouă idee care poate intra în această categorie. Percepția asupra spațiului public bucureștean poate fi influențată și prin amenajări temporare. Spațiul public poate fi astfel îmbunătățit, utilizarea schimbată temporar sau se poate transforma chiar într-un loc de joacă. Un loc de joacă temporar, gândit pentru oricine îl traversează, chiar și în grabă. Pentru a vă arăta cum ar putea fi transformat temporar un astfel de spațiu public, am ales trei propuneri de reamenajare a unor zone cunoscute din București.

Lumini pe Calea Moșilor

Un tronson important al Căii Moșilor face parte din zona Centrului istoric, zona care nu a avut norocul să beneficieze încă de refacere. Probabil că  va veni momentul în care vor începe lucrările și aici, dar până atunci se poate face o amenajare temporară. Scopul acestei intervenții ar fi acela de a anunța bucureșteanul că se va întâmpla ceva aici. Poate își mai aduce aminte cineva, dar zona refăcută din Centrul istoric a „pornit” cu Strada de vară (cred că acesta era denumirea Pasajului Francez care face legătura între strada Gabroveni și Covaci, în apropierea Pieței Sf. Anton).

Propunerea de amenajare temporară constă în amplasarea unor corpuri de iluminat de culori diferite (sursa pozelor de fundal Google Street View). Tronsonul Căii Moșilor ales este cel dintre Magazinul Cocor și Piața Decebal sau strada Sf. Vineri. Temporar s-ar putea închide traficul auto în weekend, astfel încât zona să intre treptat în mentalul bucureștenilor ca făcând parte din amenajarea Centrului istoric și având funcțiunile specifice zonelor centrale. Corpurile de iluminat vor fi amplasate pe cabluri ancorate de clădirile ce formează frontul străzii.

Mingile din Pasajul Latin

A doua propunere pentru o amenajare temporară este transformarea actualului Pasaj Latin într-un loc de joacă temporar. Actualul pasaj este proaspăt reamenajat, iar Marivs a realizat o serie de articole în care vă explică exact câtă istorie nou-nouță au reușit să producă în acest spațiu (imaginile de fundal sunt preluate de aici și aici). Funcțiunea principală a pasajului este cea de legătură, de trecere și unire a două puncte sau zone, în cazul acesta Piața Roma și zona Sf. Gheorghe nou. În același timp pasajul poate fi privit ca un spațiu care poate fi utilizat și folosit în timp ce îl traversezi. Pentru acesta m-am gândit că s-ar putea amplasa o mulțime de mingi din burete, având culori diferite.

Imaginați-vă coborând în pasaj pentru a subtraversa bulevardul și trezindu-vă în fața acestei mulțimi de mingi din burete. Cred că toată lumea va începe, instinctiv, să lovească mingile, iar materialul din care sunt confencționate ar evita orice accident. Ar putea exista posibilitatea ca mingile să poată fi luate, astfel să se „împrăștie” în tot orașul și lumea să afle de „amenajarea” din pasaj. Mingile s-ar înlocui zilnic sau când este nevoie, astfel încât pasajul să fie plin pe o anumită perioadă.

Pe iarbă la Piața Universității

A treia propunere pentru amenajarea temporară a unui spațiu public este „pavarea” Pieței Universității cu un covor de iarbă. Pentru că ne pregătim de ceva vreme de redeschiderea acestei piețe, în stilul ce caracterizează actuala administrație, și finalizarea lucrărilor la parcarea subterană, mi-am imaginat cum ar arăta Piața Universității dacă ar fi acoperită cu gazon și transformată temporar într-o peluză publică (imaginile de fundal de aici din documentația pentru concursul organizat pentru reamenajare).

Piața Universității ar avea o altă imagine, dar este vorba numai de o amenajare temporară. Lipsesc statuile pentru că poza de fundal a fost făcută în momentul în care acestea erau mutate, dar trebuie să vă închipuiți că ele ar fi acolo. Piața ar fi temporar acoperită cu iarbă, suprafată care nu trebuie să fie o barieră. S-ar putea călca pe iarba întreţinută, s-ar putea sta pe ea și poate cineva chiar ar vrea să se joace aici. În același timp cred că ar fi un experiment interesant, căci după o perioadă de timp ar deveni vizibile traseele pe care circulă bucureștenii în momentul traversării acestei piețe.

Astfel de amenajări temporare pot fi realizate de administrație, cea care are grija spațiului public, dar și de către investitori privați. O astfel de inițiativă poate fi realizată de un sponsor, parte a unei campanii, sau de o organizație care are fondurile necesare sau reușește să găsească un sponsor. În principiu nici nu ar fi vorba de sume prea mari, dar cred că astfel de amenajări pot aduce o contribuție majoră la perceperea pozitivă a spațiului public bucureștean. Evenimente de acest gen pot îmbunătăți imaginea pe care o avem despre București și în unele cazuri ne pot schimba chiar comportamentul. Unele amenajări pot pune în valoare arhitectura clădirilor bucureștene sau pot fi doar amenajări urbanistice ale unor spații publice.

Lasă un comentariu