Alţi Bucureşti interbelici

Alţi bucureşti interbelici: studii şi cronici gustiene este o foarte interesantă antologie realizată de domnul Zoltán Rostás. Antologia cuprinde texte, studii, rapoarte de cercetare şi statistici despre Bucureştiul interbelic pe care nu-l luăm în discuţie destul de des. Textele au fost realizate de cercetători şi colaboratori ai Şcolii sociologice a profesorului Dimitrie Gusti şi au apărut iniţial în Sociologie românească şi Analele Institutului Statistic al României.

Majoritatea acestor studii sunt legate de viaţa celor care vin la muncă în Bucureştiul interbelic. Interesant este că aflăm direct de la sursă atât motivaţiile celor care veneau în acea perioadă în Bucureşti, modul de viaţă atât în oraş cât şi în locul de obârşie, problemele vieţii urbane, educaţie sau dezvoltarea personală. Textele încadrează datele colectate pe anumite categorii profesionale, de la zidari, măturători sau vânzători ambulanţi, dar şi după locul originar (olteni, basarabeni sau teleormăneni).

Studiile acestea din perioada interbelică sunt puţin cunoscute şi, cu atât mai puţin, promovate. Multe dintre problemele cu care se confruntă noii (sau doar temporarii) orăşeni sunt generate de satul românesc, dar aceştia trebuie să „rezolve” şi încercările la care sunt supuşi în viaţa urbană bucureşteană. Adesea cele două societăţi fac transferuri pe care le vedem ca problematice şi astăzi, dar antologia domnului Zoltán Rostás este un bun prilej de a mai tempera elogierea stupidă a acestei perioade şi transformarea ei în ideal actual de atins.

„O primă cauză a plecărilor, care persistă şi azi cu o vigoare tot mai crescândă, a fost procesul de pulverizare a proprietăţii agricole, ca urmare a suprapopulării rurale, apărută în regiunile de deal, cu opt-zece decenii în urmă.[…]

Mizeria din sat, rentabilitatea mică a exploataţiei agricole sau dorinţa deprinderii altei ocupaţii profesionale au determinat la vârste diferite pe actualii oameni de serviciu să emigreze spre centrele urbane regionale sau direct în Bucureşti. Aici au fost nevoiţi să facă faţă condiţiilor de existenţă potrivit întâmplării, norocului, pregătirii profesionale sau zestrei sufleteşti şi intelectuale a fiecăruia.”

38-Zoltan-Rostas-Alti-Bucuresti-interbeliciAlţi bucureşti interbelici: studii şi cronici gustiene/ Ştefan Popescu, Mircea Tiriung, Magdalena Livezeanu, V. Oprescu-Spineni, Nicolae Marin Dunăre, Gheorghe Retegan, antolog., pref., ed.: Zoltán Rostás, editată de Vremea, Bucureşti, 2014, ISBN  978-973-645-631-2

Lasă un comentariu